#1 2013-06-26 17:43:26
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Plzeňský Prazdroj bude vyrábět cider. Naváže na úspěch? (E15)
Offline
#2 2013-07-15 18:01:28
- bernardus
- Člen
- Registrován: 2011-05-19
- Příspěvky: 19
Re: Plzeňský Prazdroj bude vyrábět cider. Naváže na úspěch? (E15)
Dnes jsem ochutnal točený plzeňský cider Kingswood v hospodě na Praze 2. Představte si, že pijete anglický točený cider, možná v něm oproti anglickému převládá víc chuť jablek. Bublinky brzo utečou a jsou hodně vidět, tedy se dosycuje, což je v těchto objemech výroby nevyhutelné. Chuť příjemná nasládlá, po druhém napití už vnímáte hořkost jader. Myslím, že zdařilý cider, který může konkurovat anglickému dovozu, pokud vydrží s takto nastavenou kvalitou. O malé české výrobce se nebojím, jejich cidery jsou a budou vždy specifické a svým způsobem výjmečné, a jen pro zákazníky, kteří si cestu k českému cideru vždy najdou.
Offline
#3 2013-07-17 12:16:58
Re: Plzeňský Prazdroj bude vyrábět cider. Naváže na úspěch? (E15)
Ta hořkost mi zpočátku trochu vadila a říkal jsem si dost taninu nebo SO2.
Doslechl jsem se, že obsluha musí podepsat několik papírů, jak se cider točí a podává, takže když si budete přát cider s ledem, tak dostanete přesné množství kostek ledu. Nemůžete si tedy sami říct, že chcete jenom pár kostek. To aby začali kontrolovat i ledovače, s jakou účinností při vysokém zatížení pracují..
Taky jsem zatím ještě nepřišel na filozofii grafiky reklamních materiálnů (šimpanz ala sherlock holmes a číšník s křídly zároveň?)
Navíc název Kingswood.. v Kentu v Anglii zdá se existuje Kings Wood Cider Company.
Ale jinak se to dá pít celkem dobře
První fotky Kingswood cideru jsou tady >> http://www.domaci-cider.cz/viewtopic.php?id=221
Offline
#4 2013-07-22 12:20:02
- bernardus
- Člen
- Registrován: 2011-05-19
- Příspěvky: 19
Re: Plzeňský Prazdroj bude vyrábět cider. Naváže na úspěch? (E15)
Teď jenom nevím, zda se jedná o cider anglický, nebo plzeňsky. Zřejmě se jedná o dovoz jako Somersby Cider od Budvaru. Složení Kingswood je stejně obchodně výhodné jako u Somersby. Toto léto se mi jeví jako léto ciderové, tj. hospody budou zaplaveny točenými alkoholizovanými jablečnými limonádami, od velkodovozců, kteří vycítili obchodní příležitost, která se naskytla díky neúnavné práci malovýrobců a nadšenců na nekonečných ciderových prezntacích na trzích a ochutnávkách. Velkovýrobci a velkodovozci, jak je obecným zvykem, zlikvidují sníženými cenami malovýrobce, a pak cenu další rok zvednou. Malovýrobci, pokud přežijí, a udrží ceny na úrovni přežití, přejdou do "podsvětí" a budou vyrábět a prodávat pro málopočetnou klientelu, toužící po kvalitě a exkluzivitě. Cenově je Kingswood sice v pořádku, tj, 1 dcl za 10 Kč, ale je to včetně marže pro prodejce, jaká je cena od dodavatele nevím. Na jakou cenu by musel jít malovýrobce ? Na cenu sterilovaného moštu ? A kolik by toho musel vyrobit, aby přežil ? Mám pocit, že pak se práce na výrobě cideru stává otročinou a ne radostí. O neochotě státu malovýrobce dotovat nepochybuji, nejsme v Normandii. Moc bych se nedivil, kdyby se v nejbližší době ozvali na popud min. fiancí celníci, a zavedli celní daň na cider a ohlašovací povinnost (viz celní daň na pivo + ohlašovací povinost vařit pivo nad 200 l za rok). Dej Bůh štěstí a ochraňuj malovýrobce cideru.
Offline