#1 2018-08-19 12:47:41

holka, co to zkouší
Člen
Registrován: 2018-08-19
Příspěvky: 2

jak na kvašení, aneb žena v nesnázích

Dobrý den,
prosím poraďte.
Na webu jsou až moc veliká kvanta samozvaných "odborníků", každý si jede svůj diktát, jak mu to funguje - pokaždé ale jinak, z čehož vzniká pro nadšeného začátečníka veliká nejistota.

Mě by zajímala prostá otázka. Jak podstatný rozdíl znamená pro Cider (v malém nákladu 5l) typ přidaných kvasinek? Pochopila jsem, že přidané kvasinky usměrňují jinak nezvladatelné přírodní procesy, což je dobře (?).
Co se stane s chutí, pokud použiji ty VINKA vinné kvasinky za nula nic korun, co se dají sehnat všade, od dražších "profi Cider" kvasinek které nemohu zaboha najít, jestli se vůbec dají koupit v kamenném obchodě Praze? (prosím dají?kde?)

A ještě bonusová na závěr, v jakém časovém horizontu od stočení do láhve je tento zázrak nejlepší konzumovat?

Opravdu moc děkuji za váš čas, na to se napijem.

Offline

#2 2018-08-20 11:50:15

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: jak na kvašení, aneb žena v nesnázích

Ahoj,
s kvasinkami bych si nelamal hlavu, nech to na tech prirodnich. Pokud si pripravis predem zakvas, cca 1l objemu v 1,5l PETce, kterou nechas nekde doma za oknem na slunci 3-4 dny rozkvasit, tak se na 99% nemuze s mostem v demizonu nic spatneho stat (idealne pokud stoji nekde v chladu ve sklepe). Ten zakvas tam po rozkvaseni nalijes a uz to jede. Udela se tolilk CO2, ze tam vsechno krome kvasinek vychcipa.
Uslechtile kvasinky jsou mnohdy vice nenazrane a prokvasi tak most rychleji, takze je to hodne rychle vykvaseny do sucha.
Ja si hral s uslechtilymi kvasinkami jen zpocatku pred tremi lety. Dle meho skromneho nazoru je divoce kvaseny cider chutove lepsi.
V cem mohou byt uslechtile kvasinky prinosne je to, ze dokazi i zredukovat obsah kyselin, coz se u dezertnich odrud hodi, protoze maji vysoky obsah kyselin na litr. Ale i divoce kvaseny cider mi pri malolakticke fermentaci shodil cca 2-3g/l, cimz se stal finalni produkt trochu mdlym.
Idealni si udelej 3x5l a muzes porovnavat. Ten treti demizon pouzijes na dolevani prvnich dvou po staceni. Lze dolevat i zamrazenym mostem, ale tam to pak bude kvasit porad dokola, takze za me lepe dolevat jiz prekvasenym ciderem.
Hodne zdaru!

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK