Stránky 1
#1 2012-09-16 12:37:04
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
2012 České panenské
Do moštu jsem použil zralá jablka (polovina září). Poprvé jsem zkusil maceraci. Nadrcené jablka jsem nechal den odležet ve sklepě ve smaltované vaničce přikryté alobalem. Doplnil jsem trochu vody. Macerovaná drť se výborně lisovala, chuťově byla jemnější, ale zároveň se snížila cukernatost na 9NM (ze stejné suroviny přímo lisované by bylo 12NM).
Kvasí ve 20l demižónu, kvasinky BS10, teplota do 15C, tma.
V polovině října chuť průměrná, chybí tomu vůně. Chyba byla opět v nedostatečné zralosti jablek, chce to počkat si na ty opravdu zralé.
Offline
#2 2012-09-25 10:55:31
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: 2012 České panenské
myslíš, že se ta cukernatost snížila kvůli přidané vodě nebo spíš kvůli samotnému procesu macerace?
Offline
#3 2012-10-01 07:47:16
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: 2012 České panenské
myslíš, že se ta cukernatost snížila kvůli přidané vodě nebo spíš kvůli samotnému procesu macerace?
Sám nevím, ale spíš kvůli vodě. Trochu jsem dolil, ať je drť ponořená. Množství jsem přidané vody jsem nesledoval a to byla chyba.
Offline
#4 2013-05-30 19:42:34
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: 2012 České panenské
pokračování na http://dej-at-se-dotykam.blogspot.cz/20 … -2012.html
Offline
Stránky 1