#1 2015-06-08 21:06:31
- Elwanelyn
- Člen
- Registrován: 2015-05-30
- Příspěvky: 3
Lednice?
Zdravím nadšenci, v knize psali, že má cider kvasit o teplotách mezi 8 - 13°C. To nikde nemám. Ale v lednici mám deset. To by mohlo jít a nemělo by to mít negativní vliv ma cider, nebo se pletu?
Upravil Elwanelyn (2015-06-08 21:07:03)
Offline
#2 2015-08-05 07:11:27
- Phreil
- Člen
- Registrován: 2015-08-05
- Příspěvky: 1
Re: Lednice?
Nejsem zadny expert, ale v jednom prispevku doporucuji teploty jeste nizsi-
"Vylisovaný mošt se dá do chladu, to je velmi důležité. Pravý cider totiž kvasí na hranici kvasné teploty tj. 5st.C. To je prakticky to nejdůležitější co dodržovat. Jakmile je vylisovaný mošt vychlazený na teplotu mezi 5 - 7 st.C můžeme ho naočkovat kvasinkami."
text byl pouzit z http://www.alkoholesence.cz/alkoesence- … /88#bott88
Offline
#3 2015-08-05 16:07:41
Re: Lednice?
Elwanelyn, záleží hlavně na tom, zda budeš používat kulturní nebo přirozené kvasinky. Pokud kulturní, tak je dobré znát jejich teplotní a alkoholovou toleranci, každopádne v lednici při 10°C to není úplně ideální, záleží na použitých kvasnicích při jakém teplotním rozmezí pracují – informace uvádí výrobce ve specifikaci. Taky záleží na tobě jak na cider spěcháš..
Měřit teplotu v lednici by se mělo teploměrem vložených do sklenice s vodou. Teplota v lednici není stálá, kolísá podle sepnutí/vypnutí termostatu o cca 2-3°C a v závislosti na typu lednice může být dole chladněji než nahoře např. pokud je kombinovaná s mrazákem dole.
Offline