Stránky 1
#1 2015-12-17 18:56:06
- Kahy
- Člen
- Místo: Znojmo
- Registrován: 2015-12-08
- Příspěvky: 2
Cider od Tří dubů
Řečí bylo dost, teorii "znám", nastal čas si cider opravdu vyzkoušet.
Pracuji v ovocnářské firmě, která pěstuje jablka a má vlastní moštárnu.
Díky mé práci mám jednoduchý přístup k surovině i mechanizaci.
Prvotní nápad nevznikl tady, ale ještě dříve, během mého dvouletého působení v Anglii.
Pro první várku jsem zvolil jablka odrůdy Idared (red)
Sladko-kyselé zimní jablko s výraznou aromatickou chutí a silnou šlupkou.
Jablka byla po sklizni uskladněna zhruba na dva měsíce v chladícím boxu.
Lisování:
14. 12. 2015
Jablka jsme podrtili a ihned lisovali.
Cukernatost moštu: 12 °Bx
Ph: 3,9
Shockace: (krátkodobý ohřev)
Rozhodl jsem se, že mošt před zakvašením zeshockuju. Mošt jsem zahřál na 78 °C a rychle zchladil na 18 °C. Tato metoda zastavuje oxidaci moštu a napomáhá lepšímu odkalení.
Zakvašení:
Za 5 hodin od shockace jsem mošt stáhl do 50l skleněného demižonu, (demižon jsem předem vysířil) přidal sektové kvasinky a minimální doporučenou dávku výživy pro kvasinky. Vedle demižonu jsem umístil min/max teploměr a rozloučil se.
Zakvašený mošt je v místnosti s kolísavou teplotou 14 - 16 °C.
Demižon není plný, měl jsem trošku obavy z bouřlivého začátku, tak jsem tam nechal prostor zhruba na 4 litry.
3. den. dny od zakvašení a mošt už začíná pracovat, na dně se usadilo 1-2 cm kalu a nahoře mám zhruba 3 cm pěny.
Nevypadá to, že by kvašení mělo probíhat příliš bouřlivě.. Dolívám..
Dolívám pasterovaným moštem.
Mošt pěkně kvasí pěkně pomalu.
Začínají vystupovat kyseliny a alkohol. Teplota v místnosti 14 - 15 °C.
3. 1. První stočení. Cider jsem dolil a zasířil. Přesunul jsem ho do sklepa kde je stálých 12-13 °C
Cider je bez vady, pomalu se vrací aroma a chuť.
10. 2. Druhé stočení. Začínám si uvědomovat, že se cider nevyčistí, tak jak jsem si představoval. To mi však nevadí
8. 5. Třetí stočení. Dolívám moštem.
1. 10. Cider dolívám jablečným moštem 13 °Bx (5ml/l) a plním láhve o objemu 0,25 a 0,75l.
4. 10. Žádný náznak druhotného kvašení.
8. 10. Otevírám láhev, očekávám pukanec... nic.
Při nalévání sklenice se mi všaj tvoří krásná pěna. Cider krásně šumí.
Je to sucháč. V chuti cítím kvasinky.
Upravil Kahy (2016-10-14 08:14:48)
Offline
Stránky 1