Stránky 1
#1 2016-10-22 09:42:55
- Chlebik
- Člen
- Registrován: 2016-10-22
- Příspěvky: 1
Siření demižonu
Zdravím, chystám se na úplně svůj první cider. Na půdě jsem našel starý demižon, který jsem si přes noc odmočil octovou vodou a pak jsem ho jěště pro jistotu protřepall octovou vodou s rýží a nakonec vypláchl 3x čistou vodou. Po vyschnutí jsem zapálil sirný knot (Javorník CZ) a nechal přes noc ve větraném sklepě (cca 14°c). Teď můj problém, demižon se mi orosil a u hrdla udělal bílý povlak. Nejde umyt, jde jen zeškrábnout. V místnosti síra nesmrdí, ale čuchl si dovnitř a hnus velebnosti.
Poradil by mi prosím někdo co s tím? Může se demižon použít, nebo raději vyhodit? Hledám na netu a nikde nic. Je to 20l demižon a použil jsem jeden "malý" plátek.
Děkuji za rady.
Offline
#3 2016-10-23 14:24:42
- Piparkakuja
- Člen
- Registrován: 2015-10-31
- Příspěvky: 134
Re: Siření demižonu
Zdravíčko,
před týdnem jsem dělal první letošní mošt. Vypresoval jsem asi 35l, které jsem lil do zakouřeného demižonu - odpálil jsem tam asi 1/3 sirného pásku (tak 5cm) a při nalévání nechal kouř utíkat, nechtěl jsem pozabíjet veškeré kvasinky. Povedlo se to tak tak, po týdnu mi začal demižón na půdě lehce kvasit, tak jsem ho odnesl do bytu, aby se "rozjel". Po pravdě, jde mu to jak "hladnému sraní". Se sířením nepřehánět, příště odpálím jen malinkatý kousek.
Jinak demižóny vymývám štětkou, aby šly usazeniny pryč.
Offline
Stránky 1