Stránky 1
#1 2014-09-26 19:19:59
- Rockcb
- Člen
- Registrován: 2014-09-24
- Příspěvky: 6
Jak dlouhá archivace??
Dobrý den,
dočetl jsem se, že klasické francouzské cidery jsou vyráběny bez pasterizace a jakýchkoliv dodatků kvasinek a tak dále. Trochu se bojím plísně, a tak jsem raději mošt pasterizoval a dodal jsem zde kvasinky. Nevíte prosím, jak dlouho cider vydrží? Bublá asi týden, za tři týdny ho budu stáčet a chtěl bych ho otevřít až v příštím červenci. Má prosím někdo zkušenosti s takovou délkou zrání??? Dodám do cideru 0,5 až 1 lžičku cukru, aby perlil.
Děkuju moc za odpověďi.
Offline
#2 2014-09-30 14:52:24
- kasal
- Člen
- Registrován: 2012-10-15
- Příspěvky: 48
Re: Jak dlouhá archivace??
Po dokvašení v lahvi vydrží pod korunkovým uzávěrem roky. Mám takovéto zkušenosti s různými doma lahvovanými cidery mými i koupenými od českých domácích výrobců. Je důležité nechat nahoře málo vzduchu, třeba jen tak 5mm. (Jednou jsem zkusmo uzavřel lahev plnou do poloviny a už po pár dnech byla nepitelná.)
Cider má být plně prokvašený, pak je 1/2 lžičky cukru správně. Někde jsem slyšel/četl, že hroznový (Glukopur) je lepší než sacharoza.
Když se to přežene, natlakuje se to moc a musíte otvírat v koupelně nebo v extrémním případě malovat sklep.
Offline
#3 2014-10-04 19:10:27
- Prokes
- Člen
- Místo: Vřesovice, Kyjov
- Registrován: 2012-06-10
- Příspěvky: 12
Re: Jak dlouhá archivace??
Kup si knížku "Jak se dělá cidre, calvados, pommeau" od Doc. Ing. Heleny Uhrová a najdeš v ní odpovědi na všechny své otázky.
Dělám cider podle této knihy už 4. rok a jsem s výsledky max. spokojen.
Pasterizaci moštu, dodávku kvasinek a podobné věci vůbec neřeším. První stáčení moštu provedu po 1 týdnu, ne později, druhé po 3 měsících, láhvuju koncem dubna do 0,7 silnostěnné láhve s přídavkem kávové lžičky cukru. Za důležité považuji čisté a vysířené demižony.
Offline
#4 2014-10-05 21:09:40
- Snooky®
- Člen
- Registrován: 2014-10-01
- Příspěvky: 14
Re: Jak dlouhá archivace??
Snažím se tu knihu sehnat už docela dlouho, ale zatím bezvýsledně. Pokud by někdo věděl kde se dá koupit, tak prosím za tip. Nebo dokonce kdyby jí někdo chtěl prodat. Děkuji
Offline
#5 2014-11-21 16:53:14
- Kamils
- Člen
- Registrován: 2014-10-26
- Příspěvky: 7
Re: Jak dlouhá archivace??
Zdravím,
našel jsem tuto knihu ke stažení:
http://uloz.to/xkYp6oZv/jak-se-dela-cid … ommeau-pdf
Offline
#6 2020-11-15 13:53:14
- Maerk
- Člen
- Registrován: 2016-06-09
- Příspěvky: 2
Re: Jak dlouhá archivace??
@Prokes, stačí korunková zátka? Nevím, jaký vznikne tlak v láhvi přidáním jedné lžičky cukru. Nebo to chce už korek a jiné pevnější způsoby zavírání lahví?
Offline
Stránky 1