Stránky 1
#1 2015-06-01 14:14:41
- Sedrew
- Člen
- Registrován: 2015-06-01
- Příspěvky: 1
Sycení CO2 nebo cukr?
Stojím před klíčovou otázkou. Jestli cider nasytit CO2 nebo přidat cukr do lahve. Původně jsem chtěl přidat jen cukr, ale krom vzniku kalů na dně lahve se ještě stává, že je takový cider při otevření tak natlakovaný, že ho půlka vypění. To mě odrazuje.
Proto jsem si říkal, že ho přefiltruju a nasytím CO2, ale zas se mi nechce zbytečně filtrovat. Jaké máte zkušenosti se sycením CO2 bez filtrace? (Jen dodávam, že cider je čistý jen s jemnou sedlinou na dně demižonu.)
Offline
#2 2015-08-05 16:02:21
Re: Sycení CO2 nebo cukr?
Pokud jsi chtěl cider skladovat, tak určitě lepší nasytit ho CO2, než přidávat cukr, což by pak u nefiltrovaného cideru určitě zlobilo – rozkvasilo se. Cider bys tedy musel po lahvvoání uskladnit v chladničce do 5°C. Co bych já udělal je stočil ho ještě jednou z tej sedliny, nechal další týden usadit a pak stáčel už rovnou do vysanitovaných lahví, až pěkně pod okraj a zátkoval. Uskladnil ve sklepě do 12°C a pěkně odleželý a přírodně doperlený po 3 měsích začal konzumovat
Offline
#3 2015-10-02 08:59:52
- jarda
- Člen
- Registrován: 2012-09-25
- Příspěvky: 27
Re: Sycení CO2 nebo cukr?
Dávám do pivní lahve před zátkováním čajovou lžičku cukru a po roce skladování je cider příjemně perlivý. Jen musíš počítat s tím, že po tomto následném prokvašení bude výsledný produkt suchý, bez zbytkového cukru
Offline
Stránky 1