Stránky 1
#1 2016-01-03 20:42:41
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
2015 pannenské české
Letos vůbec nemám jadrničky a tak nezbývá, než udělat cider z pannenských. Tahle odrůda se hůř moštuje, jablka jsou moučnější a s chutí je to taky složité, pokaždé se v ní objeví něco rušivého.
Nechal jsem pár jablek odležet a lisoval jsem až na silvestra. Výsledný mošt byl velmi hustý s cukernatostí 15Nm. Rozkvašeno chladomilnými kvasinkami.
Offline
#2 2016-05-09 21:20:27
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: 2015 pannenské české
Cider z pannenských každý rok měl nějaký problém ve vůni. Letos poprvé voní krásně. Více jsem vybíral jablka, nelisoval jsem je hned, takže ještě dozrály. Cider jsem před lahvováním filtroval.
Ale má to jednu chybu, je moc kyselý. Není to chyba při kvašení, dělal jsem i mošt a ta kyselost tam byla taky. Dělal jsem dvě várky, ta druhá ležela dlouho na kvasnicích a byla méně kyselá.
Můj závěr je jasný, české pannenské musím míchat s jinou odrůdou.
Offline
Stránky 1