Stránky 1
#1 2015-05-26 09:09:02
Filtrace
Ahoj, do teď jsem nefiltroval, ale silně o tom uvažuji. Rád bych začal filtrovat před stáčením. Zvažuji zda křemelinu, desky, svíčky, nebo ze začátku nějaký punk (úprava filtrů na vodu). Máte s tím někdo zkušenosti? Máte nějaké reference na stroje? Případně literaturu z které vyčíst teoretický základ před nákupem?
Offline
#2 2015-08-05 15:54:07
Re: Filtrace
Ahoj,
tak pro začátek je nejdostupnější a zároveň nejjednodušší deskový filtr a filtrační desky, které jsou poměrně drahé. Po použití se dají kompostovat, vyhodit, nebo případně i regenerovat. Existuje celá řada filtrů a porézností filtračních desek cca od 4 do 0.2 um.
Křemelinový filtr je složitější na obsluhu, bývá větší a dražší. Křemelina je levná, ale může problém kam s ní po filtrování. Křemelinový filtr v sobě má svíčku, na kterou je dávkována křemelina o dané zrnitosti; cider se při průchodu křemelinou filtruje. Tzv. filtrační koláč se během filtrování nesmí narušit. U svíčkového filtru je již předem vyfiltrovaný cider přiváděn na membránu svíčky, která v podstatě propustí jen danou nominální velikost částic. Na trhu je řada filtrů, rozměrů svíček a jejich propustností, ale v podstatě se jedná o filtraci před lahvování. Moderní a drahé jsou crossflow filtry, které pracují s vylepšenou technologií mikrosvíčkového filtru a sice bočního odplavování filtračního nánosu na svíčce, což zlepšuje výkon a efektivitu procesu. Každá metoda má svá + a - a je potřeba před nákupm zvážit danou aplikaci. Příprava filtru na filtrování a čistění filtru po filtraci je otázkou přibližně 1-2h v závislosti na zkušenostech, vybavení daného zařízení a zručnosti. Vždy si u toho člověk docela zacvičí a vyplácá dost vody
Offline
#3 2016-01-02 14:17:53
- Piparkakuja
- Člen
- Registrován: 2015-10-31
- Příspěvky: 134
Re: Filtrace
Měl bych dotaz k filtraci, jestli to dobře chápu, tak filtrace slouží k tomu, abych se zbavil kvasinek. Co mi ale potom udělá přirozeně bublinky v lahvi, když jsou kvasinky pryč? Sytit CO2 nechci. Ale "pachuť" kvasinek v hotovém cideru mi taky nevoni...
Dix
Offline
#4 2016-01-31 12:01:40
Re: Filtrace
Středně hrubá a jemná fltrace slouží zejména ke zbavení kvasinek. Následná mikrofiltrace a nebo ultrafiltrace slouží řekněme k odstranění mikroorganismů a může být i sterilní. Z takového filtrátu už nic přirozené bublinky neudělá a tedy musí se dosycovat uměle, pokud tedy nechcete mít neperlivý tzv. still cider například ve stylu scrumpy, ten je většinou jen přirozeně vyčířený a mírně zakalený, takže si uchová více chuti i aroma (včetně kvasnicového) a může se i nechat v lahvi znovu rozkvasit — naperlit.
Offline
Stránky 1