Stránky 1
#1 2015-11-19 22:56:55
- Piparkakuja
- Člen
- Registrován: 2015-10-31
- Příspěvky: 134
Hořký ocas
Hola, pretocil jsem po par dnech kvaseni, aby to slo pomaleji a zbytek ode dna jsem natocil do petky na piti. Hned po pretahnuti byl kvas trosku sladsi, dobra chut. Ale o den pozdeji chytul nejakou hořkou pachut. Necite, co to je? Moc kvasnic mozna? Doufam, ze mi nezhorkly i dva maly demizony ve sklepe...
Dix, p.
Offline
#2 2016-01-31 12:13:18
Re: Hořký ocas
Určitě bych doporučoval během hlavního kvašení nepřetáčet, pokud tak tedy nečiníte z důvodu například sirovodíkového zápachu, tím se cider provzdušní a naopak může začít kvasit ještě rychleji a být náchylnější na vady, které je pak potřeba umět rozpoznat a vědět jak je napravit.
Přetočením se může i snížit počet buněk kvasinek a fermentace už nemusí probíhat tak optimálně. Pro optimální fermentaci jsou potřeba co nejoptimálnější podmínky, ke kterým mimojiné patří i správné množství kvasnic na daný objem moštu, výživa kvasnic a teplota kvašení.
Offline
#3 2016-01-31 12:36:24
- Piparkakuja
- Člen
- Registrován: 2015-10-31
- Příspěvky: 134
Re: Hořký ocas
Dekuji za reakci!
V literature jsem cetl, ze idealni pro pretazeni je cas "chapeau brun", tedy chvile, kdy je na povrchu kvaseniny klobouk z hnede peny a dole jsou usazene kvasnice. Mezitim je skoro ciry zkvaseny most. VE chvili, kdy hnedou penou zacne prostupovat pena bila, zacnou se zvedat kvasnice ode dna a opet se tekutina zakali. Snazil jsem se tu chvili trefit, ale neni to uplne snadne, vzhledem k tomu, ze nebydlim s mostem v jednom baraku ba ani state...
Na dalsi sezonu mam v planu poridit drevene sudya tam uz poznam na pohled uplne kulovy, takze asi necham dokvasit uplne a pretahnu az nebudou bublinky v kvasne zatce.
Stejne je to parada!
Offline
Stránky 1