#1 2011-06-21 20:16:06

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Třešňové víno

Nezkoušeli jste někdo udělat třešňové víno?? Dáva se to i s peckami nebo bez pecek?? A dělá se to jen ze šťávy, nebo se to tam dává i s dužinou jako šípkové víno? Na netu se o postupu výroby moc nepíše.

Offline

#2 2011-06-21 20:26:01

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Offline

#3 2011-06-21 23:53:17

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Třešňové víno

problém bude v tom cukru. 1,8kg na 10l je poměrně dost. Znamená to, že samotný mošt bude mít tak 2-4° NM. Proto se hodně doslazuje a když se použije řepný cukr, tak to bude bolehlav.

Zkus to a napiš jak to dopadlo smile

Offline

#4 2011-06-22 17:00:00

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Re: Třešňové víno

Co to je 2-4° NM? To je obsah kyselin a cukru v surové šťávě?? Je pravda, že v tomto parametru jsou třešně na tom nejhůře a že je potřeba je hodně docukrovat. Zatím jsem je jen narmutoval a nechávám je odležet.

Offline

#5 2011-06-22 18:36:03

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Třešňové víno

množství cukru podle normovaného moštoměru. Na víno potřebuješ tak 20 °NM, což je 20kg cukru ve 100 litrech.

Offline

#6 2011-06-23 05:39:07

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Re: Třešňové víno

tak jsem včera scedil a ofiltroval prvních 6l, dneska scedím druhák a hurá šup s tím do demižónu.

V normovaném mostoměru je stupnice klosterneuburská (°KL) s úpravou podle Ballingova sacharometru (°Bg,S)?

Offline

#7 2011-06-23 18:02:38

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Re: Třešňové víno

tak jsem si koupil cukroměr a ten naměřil 14% cukru. V literatuře píšou, že obsah cukru v třešňové sťávě je cca 6-16%, třešně co jsem použil byly celkem dost přezrálé, takže to vypadá dobře. Je to skoro na úrovni jablek. Koupil jsem k tomu i kvasinky pro rulandské typ BS5.

Jaký je rozdíl v cukroměru a v moštoměru?? Je to jen rozsahem stupnice??

Offline

#8 2011-06-23 19:00:52

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Třešňové víno

moštoměr nebo cukroměr nevím smile

Offline

#9 2011-06-24 17:22:25

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Re: Třešňové víno

druhák (1 den odleželý) měl 9,5% cukru, v součtu celkem 11,5l  o cukernatosti 11%, zředil jsem 1,5 l vody, přidal 20g kyseliny citronové a nakonec přidal 1,4 kg cukru na konečných plánovaných 20% cukernatosti (i když pak po smíchání jsem naměřil je 18,5%, asi nebyl všecek cukr ještě rozpuštěný). Chutnalo to velmi dobře - výrazná chuť třešní zůstala, kyselina citronová to krásně podbarvila. Po smíchání s kvasinkami pro červené víno to dneska krásně bublá ... tak už se moc těším, jak to dopadne ....

Offline

#10 2011-07-09 20:05:35

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Re: Třešňové víno

Jak dlouho to mám nechat kvasit v nádobě?? Je to cca 16 dnů a po počátečním bouřlivém průběhu to teď sotva blafne cca 1x za 5 min. Teplota při kvašen byla 20st. Nemáte někdo zkušenost??

Offline

#11 2011-07-10 21:12:07

ondro
Člen
Registrován: 2011-05-01
Příspěvky: 13

Re: Třešňové víno

Podla poctu bublin to vyzerá že to dokvasilo(1xza3min), nechal by som to este pár dní (5) lezat a stiahol.
Stoč to zvýšky do druheho demizóna nech sa to prevzdušní a dokončí kvasenie tiež s kvasnou zátkou resp. dozraje už pri nižšej teplote 10-15´C(mesiac-dva? uvidíš aj podľa čírosti), potom flaškovať a čakať :-).
Každopádne zmeraj znovu cukornatosť po prvom stočení aby si si bol istý že to prekvasilo a nie sa iba zastavilo z nejakého dôvodu. Aj keď hodne všeobecne, aspoň tolko.

Offline

#12 2011-07-11 20:33:34

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Re: Třešňové víno

ok, supr, moc dík za info - koncem týdne to tedy zkusím stánout. Cukernatost prověřím, kolik by asi měla být? Dá se to nějak předpovědět?

Offline

#13 2011-07-11 22:36:28

ondro
Člen
Registrován: 2011-05-01
Příspěvky: 13

Re: Třešňové víno

Predovedať sa dá alkohol su na to tabulky za idealnych podmienok, ale nevie sa ako sa zachovajú kvasinky(teplota,živiny) a na aký zvyškový cukor to prekvasí.
Niekde v rozpetí  0,5 až 4 stupňov?

Offline

#14 2011-07-14 19:31:33

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Re: Třešňové víno

Tak jsem to nevydržel a včera jsem to otevřel a stočil. Měřidlo na cukroměru ukázalo 0 stupňů, tzn. že proces přeměny na alkohol se odehrál tak rychle - během cca 20 dnů kvašení ?? To mě trochu překvapilo, myslel jsem si, že to bude dýl bublat. Také jsem nečekal, že kalu bude tak moc, ze cca 14l litrů toho bylo 1,5l kalové kaše. Při ochutnání jsem byl přijemně překvapen. Mělo to hezkou chuť mladého červeného vína, svatomartinského. Byl jsem překvapen, že třešňová chuť nebyla tak výrazná, čekal jsem, že bude víc citelná. Mladost vína byla cítit perličkováním. Tak jsem to přelil do demižonu a zase dal pod bublátko ať to v klidu dojde. Takže mám asi 11 litrů třešňového vína příjemné barvy a chuti, jsem příjemně spokojen a za vykonanou práci bohatě odměněn a nejenom tím, že se to podařilo, ale také pohlazen na duši ... však to asi také znáte ... není to jen o tom víně, ale i tom procesu, jak k tomu dojít ...

ještě asi koupím lihoměr a zkusím změřit obsah alkoholu.

Offline

#15 2011-07-14 20:34:52

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Třešňové víno

to zní lákavě.

čím jsi doplnil ten zbytek? Nebo to necháváš poloprázdné?

Offline

#16 2011-07-14 21:06:21

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Re: Třešňové víno

zatím jsem to ponechal v poloprázdné nádobě, ještě to občas probublne, asi bych to pak měl přelít, do měnší nádoby a naplnit nejlépe až po víko co?? Budu tedy muset koupit 10l demižon. Ten se asi doma stejně neztratí ...

Offline

#17 2011-10-25 19:33:32

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Re: Třešňové víno

tak jsem dneska stáčel do lahví, a ochutnával, je moc dobré (asi dlouho nevydrží, jelikož je prudce dobré) jsem výsledkem přímo nadšený ... je to krásná příjemná chuť. Zrání pod korkovým víčkem mu jenom prospělo, barva je tmavá, červená, plná, myslím že pokud ještě vydrží, bude časem ještě o chloupek lepší, přeci ještě vzadu bylo cítit, že je mladé, takové malilinkaté bublinky ... už se těším na příští rok

Offline

#18 2012-06-28 21:08:52

prespic
Člen
Registrován: 2012-06-28
Příspěvky: 1

Re: Třešňové víno

Zdravím všechny vinaře,

začínají zrát třešně, tak trošku oživím toto téma.

Dnes jsem začal obírat. Nasbíral jsem zhruba 10kg. Poté odpeckoval a namačkal do demižonu. Další plány jsou přisbírat ještě pět kilo a udělat s nimi totéž. Tak za dva/tři dny to protáhnu lisem, tak snad mi zbyde 10l moštu. Pak podle receptu, dva litry vody, dva kila cukru - moc se s tím nepářu a věřím receptům.
Nedávám většinou ani kvasinky, pokud víno začne bulkat samo (zatím vždy začlo, krom jablek).

Na co jsem se ale chtěl zeptat, je ta kyselina citronová. Je důležité ji tam dát? Jakou má funkci, nebo jak ovlivní chuť vína?

PS: Dnes jsem po dvou měsících přetáčel bujaře bulkající pampeliškové víno, abych se zbavil kalu, pomerančů a ochutnal. Zatím chutná výborně...

Offline

#19 2012-08-09 15:55:18

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Třešňové víno

výsledná chuť potřebuje dobrý poměr sladkého a kyselého. Víno to má přirozeně, tady to musíš trochu upravovat.

Offline

#20 2015-07-07 10:47:20

vikyn
Člen
Registrován: 2015-07-07
Příspěvky: 1

Re: Třešňové víno

Dobrý den chci se  zeptat na recept na  třešňové víno a postup máme  plno třešní a pěkně rudých děkuji  Vikyn

Offline

#21 2016-02-03 19:48:24

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Re: Třešňové víno

Třešňové víno

Třešně odsťopkujeme, odpeckujeme a rozmačkáme. Plody můžeme odpeckovat protřením přes síto s příslušně velikými otvory. Asi 5% pecek rozdrtíme,aby víno mělo kořenitou příchuť a vůni. Vhodná je směs 4 dílu třešňové šťávy a 1 dílu višňové šťávy. Rozmačkané třešně necháme 1 až 2 dny naležet  a mírně nakvasit, aby se šťáva lépe uvolnila a aby  získala dostatečně tmavou, červenou barvu. Během naležení drť občas promícháme,aby nenaoctila. Drť po odležení vylisujeme, popřípadě vyčistíme sedimentací a upravíme podle receptury ke kvašení.

Třešňové stolní víno

10 litrů třešňové šťávy rozředíme 1,8 litru vody. K tomuto roztoku přidáme 1,8 kg cukru, 20 g kyseliny citrónové,zákvas a živnou sůl. Takto upravenou šťávu necháme kvasit. Po bouřlivém kvašení ponecháme víno jen krátce na kvasnicích dokvášet a stočíme je do nádob, které naplníme vínem až po hrdlo. Po úplném dokvašení stočíme víno do láhví. Z tohoto množství vyrobíme přibližně 12,5 litru stolního vína.

Třešňové víno dezertní

K 10 litrům třešňové šťávy přidáme 2 litry vody, 2,2 kg cukru, 15 až 20 g kyseliny citrónové, zákvas čisté kultury kvasinek a živnou sůl. Takto upravenou šťávu kvasíme při teplotě 20°C, aby bouřlivé kvašení proběhlo co nejrychleji. Po jeho ukončení buď víno v kvasné nádobě dolijeme, nebo je stočíme  a necháme dokvášet v jiné nádobě naplněné až po okraj. Po dokvášení stočíme víno z usazených kalů a přisladíme je 1kg cukru. Vyrobíme asi 14 litrů vína.

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK