#26 2016-01-15 13:10:01

vyrius
Člen
Registrován: 2016-01-06
Příspěvky: 13

Re: Rok první

Je nějakej důvod proč dávat víc než 1/2 lžičky na 1/2 litru cidru?
V tomhle množství se mi nasytil tak akorát.

Offline

#27 2016-01-15 13:46:52

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Dobra otazka a spravna odpoved jsou nejspis moje velky voci...
Uvidime, jak moc me to vypece...

krome toho jsem chtel lahve casem zpasterovat, aby uz dal nekvasily a cider pritom zustal trosku sladky. Ale jestli to bude pretlakovane, tak pri zahrati to bouchne urcite, kdyz se plyn uvnitr jeste teplem roztahne. Leda odspuntovat, pak zase zadelat a pak pasterovat. Vyzkousim, uvidim.

Upravil Piparkakuja (2016-01-15 16:24:02)

Offline

#28 2016-01-15 23:30:33

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Prvni varka opet otevrena a pry je to prijemne perlive, zadny rucni granat...zatim. Druha varka lahvovana na Stedry den jde na radu zitra.
Po jak dlouhe dobe vam ty lahve zacaly litat do vzduchu?

Upravil Piparkakuja (2016-01-17 22:16:02)

Offline

#29 2016-01-17 22:16:58

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Druha varka jeste ani nezacala prlit. Tak to snad stihnu do vybuchu vypit.

Cider frei!

Offline

#30 2016-01-18 10:50:12

Kubas
Člen
Registrován: 2012-11-02
Příspěvky: 4

Re: Rok první

Lahve mi začaly bouchat zhruba po dvou měsících. Bude záležet při jaké teplotě lahve leží (probíhá kvašení). Já mám ve sklepě 10 - 14C.

Offline

#31 2016-01-26 20:29:03

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Včera jsem ochutnával všechny várky. První pění, ale žádný extra nabublaný šampus to není. Chuťově mi přijde, že každá lahev chutná pokaždé jinak, asi je to tím, že to pořád dokvašuje.
Druhá várka zatím jen lehce šimrá na jazyku, ve sklepě máme asi dost chladno, tak jde kvašení pomalu. Přivezl jsem si ale pár lahví do Německa, kde je mám v bytě a uvidíme, jak bude kvašení pokračovat teď.
Třetí várku, která je přetažená v demižonech, jsem ochutnal a chuť tedy na můj vkus nic moc, je to kyselé a jsou cítit kvasnice. Ještě nechám čistit a uvidíme, co z toho vznikne...

Cider frei!

Offline

#32 2016-02-05 19:52:07

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Dnes jsem otevrel lahev druhe varky, tedy ciste jablecneho produktu, ktery zhruba 14 dni dozraval v lahvich v byte. Teplotu tu na to ma do 20 stupnu, starej barak holt.
Celkem prekvapeni, hezky peni, ale bublinky nemaji moc trvanlivost, ve sklence behem treba 5 minut vyrazne ubydou. Ma to celkem vyraznou kyselinku, barva je krasne zlatava a oproti varce prvni, ktera byla zcasti z hrusek, je to zcela čiré piti. Mam radeji sladsi piti, ale tohle taky neni spatne. Kvasinky nejsou v chuti moc vyrazne, nastesti. I v lahvi je sedlina minimalni. Po dvou sklenkach se motam a motam...

Jinak jsem ze zvedavosti zvazil sampusky, do kterych to davam a maji okolo 800g, takze to nejsou ty nejsilnejsi, ale ani ty nejslabsi.

Cider frei!

Upravil Piparkakuja (2016-02-05 19:53:59)

Offline

#33 2016-02-09 21:33:11

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Budu muset nejak zmerit obsah alkoholu, dnes jsme si dali zase lahvinku druhe varky a "dává" to jako prase. Zda se, ze uz nebude kazda lahev co kus to original. Barva čirá, posledni sklenka je holt ode dna, tedy s trochou kvasnic. Na to, ze je to v podstate prvni pokus ciste jablecneho zakladu, jsem s vysledkem spokojen. Snad to potvrdi i zbyle lahve ulozene doma, v Cechach, ve sklepe.

Cider frei!

Offline

#34 2016-02-14 10:35:54

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Dnes jsem zalahvoval třetí várku. Chuť to má dost kyselou, bude to sušák. Cider ale pořád ještě pracoval, když jsem ho vynesl do tepla, hned šly malé bublinky. Při sypání cukru do lahví pěnil jako čert, první láhev tím dost překvapila, ostatní jsem pak už dosypával opatrně. Koupil jsem si refraktometr a zbytkový cukr byl cca 5°KMW. Ceská stupnice je až od 10° a na tu to nedosáhne.
JEště jsem objevil 10l demižón první várky, ale ten chutná dost odporně, jako po zvratkách. Hrušky už nikdy...

Cider frei!

Offline

#35 2016-02-28 16:05:10

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Dnes jsme otevřeli poslední láhev první várky, kterou jsem lahvoval 5.12.2015. Je to s tímto výtvorem jako na horské dráze, cidroperry není zcela čirá, ale krásně perlí, má nasládlou chuť a docela příjemně se pije. Jal jsem se tedy nalahvovat i posledních 10l, které jsem měl ještě v demižonu ve sklepě. Když jsem ho dotáhl na světlo, viděl jsem z hladiny se potápějící kousky nějakého bílého povlaku a hrdlo páchlo lehce octovatě. Vršek jsem rychle stáhl hadicí do kanálu, pak odtočil do sklenky ode dna na ochutnání a dobrý, jako z lahve předtím, ale bez bublin. Následně nalahvováno 14 šampusek + jedna malá. Do každé dvě lžičky cukru, tentokrát to při lahvování nepěnilo, jako minule u třetí várky.
Teď všechno stojí ve sklepě a já čekám.

Druhá várka se ukázala být zatím nejlepší, tak j distribuuji po známých. Zatím slyším jen chválu, dokonce i přání další lahve, tak to potěší. Škoda, že už mám jen 4 kousky...

Cider frei!

Offline

#36 2016-04-09 14:30:39

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Hola,
konečně jsem se dostal k otevření první lahve třetí várky.
Rekapitulace, jednoodrůdový cider z jablek boikovo (trošku z nouze ctnost, chtěl jsem na prahu zimy ještě vyrábět a už nebylo moc z čeho), lisováno 6.12.2015, cukernatost 15°, kvašeno na divoko, lahvováno do šampusek začátkem února, do každé lahve 2 lžičky cukru, při sypání cukru to pěnilo jak čert.
Poté jsem nechal zrát ve sklepě, teplota okolo 13-15°C.
Před 14 dny jsem si přivezl jednu láhev do Němec, nechal zrát při nižší pokojové teplotě (17-20°C - máme tu kosu) a pozoroval občas vývoj v lahvi. Po cca týdnu už se při pohybu zvedala ode dna kvasnicová "pouštní bouře".
Dnes jsem již nevydržel a otevřel.
Předně, čekal jsem podstatně větší tlak, jen si to lehce upšouklo - zatím není třeba se bát výbuchu ostatních lahví.
Barva je o dost tmavší než u druhé várky, tmavě žlutá. Cider má lehce kalný odstín. To ale mohou způsobovat kvasinky ode dna při nalévání. S každou další sklenicí je více zakalený. Kvasinky ale chuť nijak nekazí.
Vůně je kyselohořká, mně osobně to voní.
Chuť jde ruku v ruce s vůní, kyselý začátek a ocásek do hořka.
Při prvním nalití se udělaly ve sklenici malinkaté bublinky, lehce to štípe na jazyku.

Ač jsem osobně fanouškem spíše sladších ciderů, tak mi tento výtvor popravdě chutná. Že bych stárnul? Co mi chybí, je pořádná dávka bublinek, ale to se pokusím vyladit dobou zrání v lahvích.

Cider frei!

Offline

#37 2016-05-23 20:34:06

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Včera jsem píchnul další láhev z první várky. nechal jsem jí asi měsíc máti ve špajzu, aby mohla zrát při vyšší teplotě (cca 18°C). Při otevření si to malinko puflo, takže bublinky pořád žádná sláva (a to jsem se tuhdá bál nějakých výbuchů...).
Chuť je spíše kyselejší, v aroma se míchá lehká ovocná vůně s kvasinkami, dohromady to není špatné. Nakonec mi to přišlo jako slabé bílé víno.
Teď jsem odhodlán čekat delší dobu, než se udělají v lahvích pořádné bublinky. Další otvíračka někdy v červenci.

Cider frei!

Offline

#38 2016-05-29 19:26:42

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Přece jen jsem otevřel další flašku dříve, než v červenci. Přijela nám návštěva a objevil jsem, že mám v kuchyni už taky více než měsíc lahev první várky, tedy cidroperry, aby měla více tepla na kvašení.
Perlila o dost více, než ta minulý víkend. Bohužel jsem jí málo nachladil, naše lednice tu stojí za .... Přesto, chuť byla z počátku hezky ovocná, bublinky šimraly tak, jak mají. Na ocase se ale dostavila taková mdlá, nasládlá chuť. Trošku jsem v tom cítil hrušky na hniličku.
Na to, že to byl první kvasný opus, jsem přesto spokojený.
Nevím, jestli se budu na podzim opět pouštět do "hrušek". Samotné asi nemá cenu dělat, chybí trpkost a bylo by to asi ještě mdlejší. Možná zkusím udělat směs 50/50 s jablky. Případně přihodit pár oskeruší, ale to jsou vlastně jeřabiny...
Plány jsou, elán zůstává!

Cider frei!

Offline

#39 2016-06-11 10:31:51

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Zrání se vyvinulo katastrofálně, musím říci. Vždy může být ještě hůř, ale teď se věc má tak, že první a třetí várka chytila v lahvích křís - bílý povlak na hladině, asi 1mm silný a když se lahví pohne, padají ke dnu malé bílé šupinky.
Druhá várka má na povrchu jen náznak tohoto povlaku.
Teď babo raď, včera jsem rychle otevřel láhev první várky, je to pořád pitelné, s lehkým odérem odlakovače na nehty. Mrzí mě, že spíš nejsou žádné pořádné bublinky.
Všechny lahve zrají ve sklepě při teplotě okolo 15°C.
Asi budu muset více sířit. Třetí várku jsem nesířil vůbec, na zkoušku, tak tam mě to ani moc nepřekvapuje. U prvních dvou jsem ale lil mošt do začouzených demižonů od sirných papírů. Pak už jsem nepřidával žádnou chemii, jen cukr do lahví.
No, budu shánět informace a snad se příští sezona povede lépe.
Skoro mi přijde, že kdybych lahve nechal dozrát v pokojové teplotě, tak se všechny během 6 týdnů napění, byly by vypity a žádná škoda. Ale chtěl bych taky skladovat na delší dobu...

Zpytoval jsem svědomí a vzpomněl si, že první várka měla v demižonu korkový špunt, který nebyl úplně těsný, takže důsledek zkřísovatění je nasnadě.
Třetí várka nebyla sířená vůbec, takže tam je to jasné.

Upravil Piparkakuja (2016-06-14 17:36:50)

Offline

#40 2016-06-14 20:09:57

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Nevim, jak sem narvat obrázek, ale pro představu...

https://www.facebook.com/piparkakujacidre/?fref=ts

Cider frei!

Offline

#41 2016-07-03 19:25:58

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Poctivě likviduji nakříslé láhve. Teď jsem akorát dolil jednu "III". Ležela mi tu o dva týdny déle než předešlé a už měla zase potah na hladině. V chuti to stále není cítit, aspoň nějaké pozitivum.
Tahle jednodruhová zkvašenina z boskoopských má pěknou, středně tmavou barvu, ale dost výraznou kyselinu. S hořkostí to není žádná sláva, ale aspoň to není takový mejdlíčko jako cidroperry. Dokonce jsou cítit jablka, což se po proběhlé fermentaci ne vždy poštěstí, jak jsem si všiml u jiných ciderů.
Jak mohla zrát delší dobu v pokojové teplotě, tak se taky celkem obstojně napěnila a bylo dost bublinek. Při nalévání nepění po okraj, ale na jazyku pošimrá fest, hlavně ruku v ruce s kyselinkou...

Závěrem, samotné boskoopské je na cider nedostatečné (slabou hořkost v pozadí zabijí kyselinka), ale namíchat k němu dvě třetiny směsi sladkých a nějakých kořenitějších jablek, ostudu by to určitě neudělalo - tedy v tom našem českém kvašení.

Koncem týdne se dostanu konečně zase "do sklepa" a brousím si zuby na "II", jakpak se asi vyvinula? Lepší vypít, dokud se nezačnou kazit.

Cider frei!

Upravil Piparkakuja (2016-07-03 19:28:29)

Offline

#42 2016-07-24 13:35:53

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

Dnes otevřena předposlední láhev II. várky. Nechal jsem jí poslední šanci nabrat bublinky během týdne v bytě, kde je min. +20°C. Nachlazená v lednici, po sejmutí agrafy špunt pořád ještě držel v hrdle, ale při náznaku pootočení mi vyletěl do ruky a hned šla pěna z lahve ven. Žádná katastrofa, ale bublinek teda milión, spíš dva.
Bohužel, chuťově se tahle várka posunula spíš k horšímu, nejspíš vykvasil veškerý cukr, čímž se cider stal kyselejším (pořád je ale kyselý méně než III.) a má alkoholově nahořklý ocas. Tipuji obsah alkoholu okolo 7% objemu, lehce hřál v krku, jako slabé víno.
Žel, ani tato várka nedozrála do kýženého produktu s chutí cideru.
V tuto chvíli mohu udělat resumé první sezóny vlastní výroby:
- ani jedna várka svou chutí pravý cider v podstatě nepřipomínala
- ani jednou se mi pořádně nepodařil mošt přetočit ve stádiu hnědého klobouku, třeba by to chuti pomohlo
- zásadní problém tkví nejspíše v "materiálu", nemám k dispozici ciderové odrůdy jablek (žádný ze mnou ochutnaných ciderů české výroby, které jsou v podstatě všechny dle výrobců vyrobeny z českých odrůd, se svou chutí pravým francouzským a anglickým ciderům nepřiblížily). Prostě chybí tannin.
- to mě vede k logickému kroku, a sice objednání další várky ciderových jabloní z Anglie (hlavně ty, které ještě nemám)
- v nadcházející sezoně zkusím štěstí s jablky jiných českých odrůd a při výrobě se budu snažit o výrazně lepší kontrolu procesu před kvašením a při kvašení (chapeu brun, cukernatost při lahvování, oxidace-silikonové zátky jsou nutností, více síření-ale s rozumem)
- je možné, že podíl na chuti měly i použité vinné kvasinky, zkusím to pouze s přírodními
- keeving-snad se dočkám enzymů, které mám rozjednané a budu se pokoušet o štěstí při práci s českými jablky (než mi začnou plodit angličáci), kterých mi nebude "tolik" líto při nezdaru
- rozšiřování sadu-rozjíždím pěstování vlastních semenáčků jabloní, na které budu roubovat větvičky angličáků. Časem si to snad osvojím.
- nezanevřít na dílo!

Cider frei!

Offline

#43 2016-10-05 22:12:34

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Rok první

O víkendu jsem zlikvidoval poslední 4 lahve loňského cideru a cidroperry. V I. a III. várce se křís rozjel způsobem, že už se na to nedalo dívat. První várka při otevírání pěnila jak čert - vytekla z lahve. Chuť se přiblížila bílému vínu pochybného charakteru...
Nakonec jsem to vylil.
Dvojka nekřísla, ale chuť horší než jednička. Pěnila taky jako čert, ale na roztrhání lahve to nebylo, špuntům jsem pořád pomáhal z hrdla ven.
Trojka se chuťově neměnila, kyselý začátek, hořký konec, taky jsem jí vylil. Pěnila o fous méně.
--- 1-2 čajové lžičky cukru jsou na tlustostěnné šampusky akorát, bublá to a lahev nebouchne.

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK