Stránky 1
#1 2014-04-16 09:29:18
- Hajenka
- Člen
- Registrován: 2012-07-26
- Příspěvky: 5
Dalši sezóna
Loni, vzhledem k počasí kdy včely byly moc zmoklé na to aby měly náladu něco opylit jsem neměla z čeho vyrábět cider. Letos, v to doufám to bude jinak. Podařilo se mi získat rouby z Anglie a tak mám Dabinett, Hastings a Morgan sweet na semenáčich. Tak jsem zvědava jak porostou.
Offline
#2 2014-10-03 11:33:03
- vendy
- Člen
- Registrován: 2014-10-03
- Příspěvky: 1
Re: Dalši sezóna
Bydlíme na Plzni jihu, tedy kousek. A máme vlastní sad. Letos se mi podařilo asi 30 litrů čerstvého moštu v pet lahvích dát do nezapnutého mrazáku. Nyní je to 3 týdny. Dá se s tím něco udělat? Snažím se studovat tyto stránky, ale s malým miminem mi to jde špatně :-) poradíte? Nebo měl byste o to zájem? Vendula Joudalová
Offline
#3 2014-10-06 11:41:36
- kasal
- Člen
- Registrován: 2012-10-15
- Příspěvky: 48
Re: Dalši sezóna
Prvni problem je, ze v PET lahvich je asi touto dobou sileny tlak.
Ve vyjimecnych pripadech muze takova "cider bomb" pet lahev i roztrhnout.
Nedokazu odhadnout, nakolik je Vas material nebezpecny, nevim, jak se vyhnout zraneni, aby vam treba ulitle vicko neurazilo ruku.
Vse tedy dobre promyslete a delejte jen na Vase nebezpeci.
Mozna zalezi take na tom, zda byl most s mrazakem v chladnem sklepe nebo v teple.
Pokud se rozhodnete i presto obsah lahvi nejak zachranovat, asi musite ten burcak nejak dostat ven. To by asi chtelo vanu, v ni lahve opatrne otvirat, snad to pri pootevreni vysumi. Pokud nechcete malovat strop, asi by se hodilo mit pres vanu nejake prosteradlo,...
Pokud se tohle vse povede, ziskate urcity objem jablecneho burcaku. Mozna bude pitelny; mne napriklad jablecny burcak nepripada o nic horsi nez vinny. Velka cast se tak mozna hodi ke spotrebe rovnou, kdo vi.
Pokud tento burcak smrdi po sirovodiku, pak pry pomuze provzdusnit. Ja to delal v malem, litr jablecneho burcaku ve dvoulitrove pet lahvi, a obcas prokvedlat a upustit tlak. Skutecne zapach sirovodiku zmizel a napoj byl opet pitelny.
Pokud budete s burckem chtit pokracovat smerem k vyrobe cideru, pak bych navrhoval precist navod od Ondry Kopicky:
http://winepunk.cz/2012/10/10/jak-vyrob … bovzdorne/
Bourlive kvaseni uz asi mate za sebou, takze to bude chtit stocit burcak do demizonu, idealne pod kvasnou zatku, mozna nechat jednu pel lahev v lednicce na dolevani, az budete stacet z kalu.
Nejdulezitejsi pravidlo je, ze vzduch je nepritelem cideru. Nadoba tedy musi byt vetsinu casu (krome bourliveho kvaseni na zacatku) plna az k hrdlu, aby byla stycna plocha se vzduchem co nejmensi. Proto se nechava stranou lahev na doplneni pri pretaceni.
Pokud nechate napoj prokvasit dosucha, bude "extra dry", tedy kyselinka velice vyrazna, mnohem vic nez ryzlink (preci jen jsou to jablka), zadny zbytkovy cukr (kvasinky vsechen sezerou).
Pokud se rozhodnete neco s tim delat, napiste, jsem zvedavy, jak to dopadne...
Upravil kasal (2014-10-06 11:44:35)
Offline
#4 2016-02-24 16:09:20
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Dalši sezóna
... Podařilo se mi získat rouby z Anglie a tak mám Dabinett, Hastings a Morgan sweet...
to ti je někdo dovezl?
Offline
#5 2016-03-04 17:04:08
- Hajenka
- Člen
- Registrován: 2012-07-26
- Příspěvky: 5
Re: Dalši sezóna
Ne, přivezla jsem si je sama.
Upravil Hajenka (2016-03-04 17:06:05)
Offline
Stránky 1