Stránky 1
#1 2016-05-07 17:07:09
- Piparkakuja
- Člen
- Registrován: 2015-10-31
- Příspěvky: 134
Českorájský cider
50cl, 6% alk., korunková zátka
Barva natmavle žlutá, lehký zákal, perlí velmi slabě.
Je cítit silné aroma, prazvláštní zkvašenina, připomíná mi to lehce nakvašené jahody a vůni sladu. Při silném nádechu se dostaví i vůně jablek.
Chuťově je trpkokyselý s nahořklým ocáskem. Silné aroma z vůně je cítit i v chuti. Možná je to výsledek zrání v sudu?
Jako na každý neochutnaný cider jsem se tešil a z mé strany tedy mírné zklamání. Ale každému chutná něco jiného. Mám ještě šampusku stejného produktu, třeba překvapí.
Cider frei!
Doplněno: 2/10
Upravil Piparkakuja (2016-05-11 20:11:43)
Offline
#2 2016-05-19 19:14:39
- Piparkakuja
- Člen
- Registrován: 2015-10-31
- Příspěvky: 134
Re: Českorájský cider
Tak tedy, dle etikety ke stejnému cideru, byť v šampusové lahvi...
75cl, 6% alk., korková zátka s agrafou z provázku.
Po pravdě, otvíral jsem lahev s pocity nevalného očekávání a po chlumeckém i s velým respektem, abych zas nezlil celou kuchyň. Při otevírání si cider pěkně pufnul, ale nevytekl. Z vůně není poznat, zda bude chutnat stejně jako ten z pivní lahve, voní hezky.
Barva středně tmavá, při nalévání hezky pění, ale ne přehnaně. Možná mu pomohly 2 týdny v pokojové teplotě cca 18°C.
Při prvním napití se děsím, protože opět cítím tu podivnou pachuť jako u toho z pivní lahve minule. Při druhém napití ale už pachuť není cítit, jako by dědek mávl kouzelným proutkem!
Chuť je hezky kulatá, plná, ale přitom není těžká. Je cítit náznak aroma, které mají zahraniční cidery z jablek na cider určených. Ty třísloviny nám u českých odrůd prostě chybí, co naplat.
Na ocase se snoubí kyselá chuť s hořkostí a k tomu ještě lehká natrpklost. Bublinky se drží do poslední skleničky. Výrazná sedlina se neukázala, cider zůstává čirý do poslední kapka, ale v poslední sklence už je "něco lehce cítit" - což jsem u ciderů zrajících v lahvi vypozoroval jako zcela běžné.
Závěrem, kdyby se podařilo zadržet trošku zbytkového cukru navíc, bylo by to skvělé pití - dle mých měřítek!
Jsem moc rád, že se nepotvrdila špatná zkušenost s minulým exemplářem téhož výrobku v pivní lahvi. Paní v prodejně mě upozorňovala, že kupuji "to stejné", pouze v jiných lahvích a kdybych tam tu šampusku býval vrátil, zbylo by mi pouze zklamání. Takto se můžu domnívat, že ta první láhev mohla být klidně vadná, čert ví.
Jsem rád, když se v naší domovině najde někdo, kdo umí vyrobit dobrý cider! Jednou ty zápaďáky pokoříme, potřebujeme jen nechat vyrůst správné jabloně a pár let praxe k tomu...
Dávám 7/10!
Cider frei!
Offline
Stránky 1