Stránky 1
#1 2016-04-09 09:41:39
- vyrius
- Člen
- Registrován: 2016-01-06
- Příspěvky: 13
Dokvášení pod řízeným tlakem
Jako když pivo dokváší v ležáckém tanku a hradící ventil udržuje nastavený tlak a přebytečný tlak pouští pryč.
Používáte to někdo? Používá se to někde při průmyslové výrobě cideru?
Láká mě na tom to, že bych cider nemusel doslazovat do lahví, nemusel se bát výbuchu nebo přesycení, a měl bych cider naperlený přesně podle toho, jak mi vyhovuje.
pro inspiraci:
http://www.tourdebier.cz/francek/hradic … l-potreti/
https://www.pivoteka.cz/petainer-30l-pl … cha-142013
protože nejedu v takovém množství, aby se to vyplatilo, tak v příští sezóně hodlám zkusit tohle:
http://www.ebay.com/itm/Aquarium-CO2-Di … Swh-1W3NXk
cider stočit do pivních petek (ty víčka prodávají i samostatně a dá se propojit asi neomezený počet petek) a sledovat tlak, ručně upouštět a až dokvasí, tak jednoduše odšroubovat a rychle zavřít normálníma víčkama.
Offline
#2 2016-09-06 21:22:24
Re: Dokvášení pod řízeným tlakem
Myslím si, že při velkovýrobě cideru se spíš vychází z vinařských postupů čili přefiltrovaný či přečířený cider zraje v nerezovém netlakovém tanku při dané teplotě podobně jako bílé víno. V tomto stádiu už tedy spíš nekvasí. Při vyšší teplotě ležení lze rozjet sekundární malo-laktické kvašení, pokud je to požadováno, ale to chce praxi.
Offline
#3 2016-09-09 21:36:21
- vyrius
- Člen
- Registrován: 2016-01-06
- Příspěvky: 13
Re: Dokvášení pod řízeným tlakem
díky za info, já nakonec pořídil kyvety a menší bombu s CO2, takže chci zkusit jednak tlakovat přirozeně a nadměrný tlak upouštět, ale i sytit uměle.
Někde jsem četl, že se taky dají kvasinky zabít vysokým tlakem, nemáš představu o jaké hodnoty by šlo?
Offline
Stránky 1