Stránky 1
#1 2011-02-01 00:04:53
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Zvýšení množství taninu v moštu
Přemýšlím, jak zvýšit množství taninu. Tanin má pozitivní vliv na čištění cideru a nejlepší by bylo ho získat z hořkých jablek. Jenže s těma je dnes největší problém. Našel jsem návody, že se do moštu přidají jeřabiny. Ale napadla mě ještě jiná věc. Co takle přidat do moštu odvar z listů maliníku? Přidal bych ho tam při loužení, tj. rozdrtit jablka a pak je nechat loužit s tím odvarem před lisováním. Je to hloupost?
Offline
#2 2011-04-27 17:32:53
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
Tak to nevím, ale ty jeřabiny (mám černé-aronie) jsem vyzkoušel přidat jako čiřidlo do cideru na podzim a ta chuť byla byla ještě lepší. Taky jsem z nich vyrobil víno co tedkon už 4.měsíc odpočívá a chtěl bych jej trochu přilít do nové várky cideru,co mi kvasí 3.týden.
Někde jsem četl že angláni pěstují speciel. jablka co dodají víc tříslovin. Bylo by zajímavý zjistit, jaké odrůdy s těmito vlastnostmi u nás rostou. Asi se zkusím zeptat na www.zahrada.cz
Offline
#3 2011-04-27 18:04:04
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
No to jsem objevil Ameriku : ) Je tu přímo téma ohledně jablek.. a v diskusi na toto téma se objevili krom jeřabin i kdoule a mišpule. Pár mišpulí mi ještě visí na stromě, že bych to vyzkoušel s nimi( asi budou shnilé) , uvidím.
Offline
#4 2011-04-27 19:13:53
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
kolik těch jeřabin dáváš?
Offline
#5 2011-08-25 14:59:11
- Setrnet
- Člen
- Registrován: 2011-08-25
- Příspěvky: 2
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
Ve starších knihách se píše, že když se víno špatně čistí pomůže na to želatina. V loni jsem to zkusil na šípkovém víně a pomohlo to. Dal jsem čajovou lžičku na 5 litrů.
Offline
#6 2012-01-02 14:53:03
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
Těch černých jeřabin-aronií jsem přidal asi hrst na 5l, ale až po bouřlivém kvašení, asi by to chtělo hned do moštu.Ale zatím nejlepší chuť i barvu má ten cider, když do něj přidám trošku vína,co jsem loni z aronií udělal.Samotné je hodně suché a dost trpké, ale v cideru udělá tu tříslovinku v pozadí chuti. Momentálně také zkouším mišpule, které jsou lehce přemrzlé( čili ne tak trpké).
Offline
#7 2012-01-29 18:44:35
- bruyer
- Člen
- Registrován: 2012-01-29
- Příspěvky: 2
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
A co takhle trnky? Máme jich tu spoustu kvalitně přemrzlých. Mošt už má sice to nejbouřlivější za sebou, ale třeba by to ještě stálo za to..?
Offline
#8 2012-01-30 08:19:27
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
no nevím jestli trnka pomůže při čištění moštu, ale co se týče chuti to může být zajímavé.
Já tu otázku pokládal při svých prvních pokusech, kdy se mi zdálo, že není možné, aby se ten naprosto kalný mošt vyčistil. Ono to chtělo jen čas, nakonec se vyčistil sám.
Offline
#9 2012-02-02 15:19:07
- Toronto Tom
- Člen
- Registrován: 2012-01-12
- Příspěvky: 7
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
Ahoj, v Anglii to mají opravdu jednodušší. Pěstují speciální odrůdy jablek, která jsou určena pouze na cider. Stromy vypadají jinak, jinak se o ně pečuje a na rozdíl od jablek na jídlo či na vaření nejsou povětšino moc dobrá a používají se výhradně na výrobu cideru (to samé funguje s hruškami) Jablka se dělí podle obsahu kyselin či právě taninu. Podle toho rozdělujeme jablka na kyselá, hořkosladká a hořkokyselá. Proto se většinou džusy míchají, aby bylo docíleno ideální chuti( v případě hořkokyselých vyrábějí cider pouze z jedné odrůdy-single variety. U nás pokud vím tyto odrůdy nejsou. Mike mi vždycky říkal, že to mám dělat z takových jablek , jaká mám k dispozici, cider nebudu horší, bude jenom jiný. V Německu prý přidávají žaludy, nevím, co je na tom pravdy, nikdy jsem to nezkoušel. Ale asi tanin obsahují. Mějte se, ahoj
Offline
#10 2012-02-02 15:20:07
- Toronto Tom
- Člen
- Registrován: 2012-01-12
- Příspěvky: 7
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
A Jirko, prosím Tě, ty jsi ze Střílek?
Offline
#11 2012-02-05 20:48:31
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
alespoň o víkendech
Offline
#12 2012-02-12 20:26:40
- bruyer
- Člen
- Registrován: 2012-01-29
- Příspěvky: 2
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
Tak na trnky nakonec nedošlo, už byly opadaný, takže jsem tanin dodal přidáním přelouhovaného japonského zeleného čaje sencha, tam je ho také spousta. Chuťově je tam patrná mírná změna k trpkosti, ale mošt je ještě poměrně dost sladký. Dal jsem cca 10 g sypaného čaje na 5 l moštu, po 10 min vylouhování slitý, bez lístků.
Offline
#13 2012-02-13 13:57:20
- Mark.123
- Člen
- Registrován: 2011-10-07
- Příspěvky: 8
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
Já k cideru přišel oklikou, a to přes domácí výrobu piva což mě asi dost ovlivnilo. Takže já do svého cideru dal odvar z dubové kůry a jsem naprosto spokojený. V chuti se to příjemně projevilo a čiření proběhlo taky na jedničku.
Offline
#14 2012-02-15 18:06:50
- Toronto Tom
- Člen
- Registrován: 2012-01-12
- Příspěvky: 7
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
Já jen, že můj taťka se tam narodil, tak tak při troše štěstí jednou za rok zajedeme:-) Je tam krásně.
Offline
#15 2012-12-16 17:32:50
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
Těch černých jeřabin-aronií jsem přidal asi hrst na 5l, ale až po bouřlivém kvašení, asi by to chtělo hned do moštu.
takže letos jsem je přidal už do moštu a jsem velmi spokojen, ta tříslovinka to spektrum chutí tak rošířila, že ani sušší cider (zbyt. cukr kolem 3,5 g/l ) nechutná tak děsně suše...
Offline
#16 2017-03-30 08:43:50
- Shooter
- Člen
- Registrován: 2011-07-01
- Příspěvky: 6
Re: Zvýšení množství taninu v moštu
napadlo me co pridat cerny(ci zeleny) sypany caj hned na zacatku? Mozna by pomohl s barvou a i s taninem ne? Dik za odpoved, jinak skusim tudle metodu hned v dubnu:) tak pak hodim info
Offline
Stránky 1