Stránky 1
#1 2017-09-26 10:34:52
- Lukáš Marek
- Člen
- Registrován: 2017-09-25
- Příspěvky: 5
Cider zatím nekvasí
Ahoj experti,
dělám Cider prvním rokem a rád bych se s Vámi poradil, jak se mám nyní zachovat.
18.9.2017 - Moštovaní umytých a okrájených jablek - 16 litrů moštu - 1.050 SG - přidán disiřičitan draselný 1,8g a 5g VinClear (čiřící prostředek).
https://www.vyrobtesipivo.cz/vin-clear-p336
19.9.2017 - cca po 24 hodinách přidávány kvasinky Lalvin EC 1118 - 6g + 30 ml vody a 30 ml moštu zahřátého na 40°C. 20 minut jsem počkal, než se krásně rozjeli a přilil do nádoby s moštem a přidal kvasnou zátku(potravinářský kýbl).
Takto mi to leží ve sklepě při teplotě 15,5° - 16,4°. Problém je, že to stále nebublá. Včera jsem se rozhodl, že se do toho podívám a nejeví známky kvašení. Zároveň pěkně voní po jablkách. Nyní nevím, co s tím.
Mám ještě počkat, nebo to přesunout do teplejší místnosti, popř. zkusit znovu rozkvasit?
Offline
#2 2017-09-26 17:30:31
- Lanparties
- Člen
- Registrován: 2017-09-26
- Příspěvky: 3
Re: Cider zatím nekvasí
Ahoj!
Jsem tu taky nový, cider dělám potřetí, před tím jsem se věnoval pivu.
Jednu várku dělám letos klasickou metodou ve studeném sklepě kolem 12 stupňů (a brzy i méně) a druhou ve sklepě v baráku, teplota podobně jako ty.
1) Pro rychlé kvašení kolem 16-18 stupňů jsem přidával kvasinky SafCider, hustota byla 1051 (podobně jako ty) a po 24 hodinách to začlo být lehce aktivní (25 litrů), kvasná zátka sem tam probublala, vůně lehce těstovitá, jede to. Pokud to týden nic nedělá v relativně vyšší teplotě, osobně bych tomu pomohl novou dávkou kvasu. Psal jsi, žes to rozehřál na 40 stupňů a pak to tam vrznul. Nemohl být rozdíl teplot moštu a kvasu smrtelný pro kvasinky? Od někud mám info, že maximální rozdíl smí být 8 stupňů. Nejlépe však stejná teplota.
2) U druhé várky trochu trnu hrůzou, protože jsem nějak nedával pozor a přesířil demižony (řekněme 4-5x více než je potřeba) a ještě za kouře jsem tam mošt stáčel (dělal jsem se sířidlem poprvé, člověk se učí). Tam jsem to chtěl nechat kvasit přirozeně, ale obávám se, že je to mrtvý. Takže pokud do čtvrtka (od neděle) nezaznamenám nějakou aktivitu, rozdělám 2-3 litry kvasu při lehounce vyšší teplotě a vrznu to tam. Nemám strach, že by se nějak zkazil, protože jestli jsou mrtvý ze síry kvasinky, je mrtvý všechno U Tebe bych to viděl na podobný problém. Správné dávkování SO2 (dle místní bible na výrobu cideru ) je 20mg/l (krát 2 kvůli absorpci), což dělá nějakých 640mg. Tys dal podobně jako já několikanásobek. Zároveň ještě asi moc nepomohl fakt, že jsi okrájel slupky jablek, kde se nachází kvasinky přirozené. Teď když nad tím přemýšlím, neváhal bych v tvém případě s nasazením druhé vlny kvasinek.
Dej vědět, já tu budu určitě pár následujících týdnů často!
Venca
Upravil Lanparties (2017-09-26 17:42:22)
Offline
#3 2017-09-29 21:39:58
- Lukáš Marek
- Člen
- Registrován: 2017-09-25
- Příspěvky: 5
Re: Cider zatím nekvasí
Ahoj Venco,
díky moc za inspirující odpověď! Nakonec se mi některé Cidery rozjely, takže bude co pít. Každopádně dva z nich stále nekvasí. Co se týče teploty kvasu, tak jsem snad chybu neudělal. Respektoval jsem teplotní rozdíl 7 stupňů, ale je pravda, že jsem teplotu už poté neměřil. No nakonec bych asi konstatoval, že jsem tam neměl dávat ten prostředek na číření, protože obsahuje metadisiřičitan draselný, takže jsem to nejspíš přesířil a tím zahubil.
Jinak co se týče dávky disiřičitanu draselného (bez čířidla), tak si myslím, že je správná. Na můj objem 16 litrů by měla být okolo 1,8 gramu disiřičitanu draselného při nižší hodnotě pH (50 ppm tedy cca 1000mg SO2).
Jinak, co se týče rozkvášení těch pár dávek, co se mi nechtějí rozjet. Odebral by si z toho mošt a nechal ho rozkvasit zvlášť v nějaké nádobě? Třeba pet lahev s kvasnou zátkou v pokojové teplotě? Po jaké době to zpátky do moštu přidat?
Díky!
Offline
#4 2017-09-30 07:27:45
- vyrius
- Člen
- Registrován: 2016-01-06
- Příspěvky: 13
Re: Cider zatím nekvasí
Ahoj, co ty nerozjeté zakvasit trochou z toho, co už se rozjelo?
Jinak považujete síření za nezbytné?
Offline
#5 2017-09-30 08:49:20
- Lanparties
- Člen
- Registrován: 2017-09-26
- Příspěvky: 3
Re: Cider zatím nekvasí
Ahoj!
1) Tak jedna várka při vyšší teplotě (18st) jede, bohužel až zbytečně rychle. Přetáhnul jsem ji, podmínky na to byly, snad se to trochu zpomalí, uvidíme. S teplotou směrem dolů nepohnu.
2) K tomu disiřičitanu, v knize od Uhrové jsou 2g na 50l, ale vliv pH tam nepíše, takže tam nevím. Výbornej nápad, co psal vyrius, dát stranou trochu toho, co jede a přidat ten, co ještě nejede. Rozkvasit při lehce vyšší teplotě a pak použít. Alespoň to budeš mít vše ze stejných kvasinek.
ad vyrius) Co se síření týče, nikdy jsem to nedělal ani u piva a ani u cideru. Vždy jsem jen velice pečlivě vyčistil vše, co přišlo do styku s ovocem a nikdy se nic nezkazilo. Tenhle rok jsem to chtěl zkusit, protože jsem se vrátil k demižonům a tam jsem bohužel měl zkušenost s mléčným kvašením u 35l vína a to jsem byl taky dost pedantní. Hodně se mi líbil názor majitele (tuším) F.H.Prager, že síří, aby začal s čistým štítem. Samozřejmě to nemůžete přepálit jako já a pozabíjet vše Ale trocha síry za cenu téměr jistoty mi přijde ok. Pak už jsem proti chemii, pokud se nejdná o záchranu nějaké katastrofy no (tu pak vypálit než se mordovat ).
Venca
Offline
#6 2017-10-11 19:37:39
- Lukáš Marek
- Člen
- Registrován: 2017-09-25
- Příspěvky: 5
Re: Cider zatím nekvasí
Ahoj,
tak už se mi to nakonec rozjelo všechno. Jen to chtělo čas. A u toho, kde jsem si myslel, že to je beznadějné jsem nasadil další vlnu kvasinek v 1,5l moštu a už to taky pěkně bublá. Je tedy pravda, že jsem přesířil a proto se to rozjelo až tak pozdě. I chuťově je ten bez Čířícího prostředku lepší.
Ohledně síření vycházím z výzkumu dělaného v Anglii v letech 1960-1970. Vždy záleží na pH. Tím, že ještě nemám měřič, tak se udává, že ideální dávka při průměrném pH by měla být 50 ppm SO2 (maximum povoleného v legislativě je tuším 200). Vzoreček : (ppm * litrů moštu)/1000. Jako sířidlo používám disiřičitan draselný, který obsahuje cca 57% SO2(počítám 50%). Takže pokud chci kvasit 25 litrů moštu, tak přidám 2,5 gramu disiřičitanu.
Lukáš
Offline
#7 2017-10-13 17:25:08
- Piparkakuja
- Člen
- Registrován: 2015-10-31
- Příspěvky: 134
Re: Cider zatím nekvasí
Sířím od oka, do demižonu vypálím vždycky malý kousek sirného papírku a do kouře leju mošt. Sířím proto, aby se nenastartovalo kvašení do doby, než se udělá hnědý klobouk a přetáhnu to. Bokem so rozdělám mošt bez zasíření do petky a to dotoho přetočeného naleju, aby se rozjelo kvašení. Ušlechtilé kvasinky nepoužívám, protože kvasí rychle a vyžerou víc cukru než divoké. Někdy mi taky trvalo třeba 14 dní, než se kvašení rozjelo. Ale to už jsem měl strach z plísní.
Offline
Stránky 1