Stránky 1
#1 2018-10-12 06:27:28
- MilanK
- Člen
- Registrován: 2018-10-11
- Příspěvky: 5
Skladovací teplota stočených lahví
V jaké teplotě skladovat stočené lahve, které se mají prosytit CO2? Držet pracovní teplotu kvasnic nebo šup s tím do lednice? Jak dlouho držet sekundární kvašení v lahvi, když nevím, kolik je v lahvi CO2?
Offline
#2 2018-10-17 22:45:50
- Piparkakuja
- Člen
- Registrován: 2015-10-31
- Příspěvky: 134
Re: Skladovací teplota stočených lahví
Ve sklepě, tak 10°C. Po každých 3-4 týdnech jednu láhev píchnout a vypitím zjistit, nakolik se to už nabublalo. Když už se stav po pár měsících nemění, nemusíš mít strach, že to bouchne. Při jakém zbytkovém cukru jsi lahvoval? Na lahvování letošního cideru je dle mě dost brzy?
Offline
#3 2021-01-25 20:19:04
- LadaM
- Člen
- Registrován: 2021-01-25
- Příspěvky: 1
Re: Skladovací teplota stočených lahví
Dobrý den, zkouším svůj první cider a nikde jsem nenašel zda se při druhotném kvašení v lahvi přidávají s cukrem také kvasinky a kolik? Cider mám nyní prokvašený a čekám až se vyčiří.
Děkuji
Láďa
Offline
#4 2021-02-20 09:57:03
Re: Skladovací teplota stočených lahví
Dobrý den,
ano, pokud budete mít po primárním kvašení (např. sektovými kvasinkami), přetáčení a číření zcela suchý a opticky čirý cider (minimum kvasnic a živin), tak do lahve při stáčení přidejte tzv. tirážní likér (směs cukru, aktivovaných kvasinek a můžete přidat např. i kapku brandy). Po sekundárním kvašení a zrání v lahvi (6-12 měs.) získáte šumivý cidre. Na dně lahve budete mít sedlinku- zbytkový kal po druhotném kvašení, tu můžete postupným setřásáním a otáčením lahve postupně dostat do hrdla lahve a poté zchladit a odstřelit (degorsáž) a lahev doplnit čirým ciderem (dozáž). Tím získáte cidre docela podobný vinnému sektu.
Je potřeba používat sektové lahve kvůli vniklému přetlaku v lahvi, na přesnější určení množství cukru a kvasinek pro tiráž existují vzorce.
Offline
Stránky 1