Stránky 1
#1 2020-06-12 13:42:02
- Prokes
- Člen
- Místo: Vřesovice, Kyjov
- Registrován: 2012-06-10
- Příspěvky: 12
Poiré - cider z hrušek
Zkoušeli jste někdo vyrobit cider z hrušek? Francouzi ho nazývají poiré. V roce 2018 byla nadúroda ovoce a tak jsem to poprvé zkusil a vymoštoval 50 litrů z podzimní odrůdy hrušní. Nalahvovat jsem 45 lahví á 0,75 lit. Ke konzumaci jsem se dostal až tento měsíc (červen 2020), takže můj poiré zraje v láhvi více než rok a to je moc dobře, protože je vidět, že mu lahvové zrání prospívá. Myslel jsem, že z toho nic nebude, a že to v nejhorším přepálím na hruškovici, ale jsem tímto poiré docela překvapen. Liší se od jablečného cideru samozřejmě chuťově, je to chuť sladko kyselá, s mírnou kyselinkou, postrádající tu nepatrnou jablečně jadřincovou nahořklost, která bývá u cidru jablečného (alespoň u mého). Perlivost je minimální - menší tlak v láhvi, méně CO2. Má menší obsah alkoholu (neměřeno, pouze subjektivní srovnání) a v láhvi se tak dokonale nevyčistí jako cider. Ale ve finále je to velmi příjemné a osvěžující pití s velmi nízkým obsahem alkoholu. Dokonce chutná i mojí manželce. Každopádně nechám několik lahví zrát do příštího roku a uvidíme jestli se ještě vylepší. Pokud máte s tímto poiré jakoukoliv osobní zkušenost, přidejte příspěvek nebo mi napište.
Prokeš, Vřesovice u Kyjova.
Upravil Prokes (2020-06-17 14:52:47)
Offline
#2 2021-03-01 19:17:47
Re: Poiré - cider z hrušek
Perry nebo poiré mám rád. Moje zkušenost s výrobou byla taková, že samotná hrušková šťáva se hůř kvasí, protože má málo kyselin a měl jsem i trochu problém s PH, k tomu ještě někdy až moc cukernatosti, takže na konci to bylo až moc alkoholické a hruška z toho nešla dost cítit. Často neměly kvasnice optimální podmínky a tak kvašení doprovázelo sirovodíkové aroma, které jsem musel odstranit. I samočištění a číření bylo horší než u cideru, tak jsem začal dělat jablečno-hruškový cider 50/50. Chutnal víc i zákazníkům než jen hruškový
Offline
Stránky 1