Stránky 1
#1 2022-10-18 19:35:06
- pavelix
- Člen
- Registrován: 2022-10-16
- Příspěvky: 15
Pasterizace jablečného moštu, cideru
Nemá někdo zkušenost s pasterizováním moštu? Na netu se názory dost rozcházejí. Našel jsem diplomku o výrobě cideru, tam byla udávána teplota pro pasterizaci 60-65 stupňů celsia, to se mi zdá poměrně málo. Dalším vyhledáváním jsem se dostal až na 75 stupňů po dobu 25minut, to už vypadá lépe.
O víkendu jsem namoštoval 60 lahví 0,4l - 0,33l, láhve jsem začal umývat ve dřezu kolem poledne, stihl jsem je umýt jarem pak jsem byl vyhozen manželkou z kuchyně
Venku jsem si vzal na pomoc zahradní hadici, tím se práce značně urychlila. Trocha síry abych se zbavil nežádoucích kvasinek.
Mošt jsem stočil do plastové 40l nádoby s víkem ve které mám ve spodní části osazen kohout na vypouštění. Je to praktické řešení pro plnění lahví, takže stočeno, zazátkováno.
Na zátky používám upravený stojan na vrtačku:
Samotná pasterizace, hořák plynový, koupen v Lidlu, hrnec na zavařování, dědictví po rodičích:
Vodu jsem napouštěl jen pod zátky, aby byl mošt pod vodou. Pokud se potopí, tak by pak v budoucnu mohly začít reznout,:
Lahve jsem dával do vody před ohřevem, ohřát na teplotu 75stupňů, nechat 25minut prohřát, plynem se ta teplota hůře udržuje, má tendenci stoupat, vyřešil jsem to vypnutím hořáku. Další várkou se teplota vody v hrnci zchladí, takže opět zahřát atd.
Offline
#2 2022-11-05 12:41:52
- pavelix
- Člen
- Registrován: 2022-10-16
- Příspěvky: 15
Re: Pasterizace jablečného moštu, cideru
Po třech týdnech ochutnávání pasterizovaného moštu musím zkonstatovat, že se vše podařilo, mošt se nekazí, není chuťově tak ostrý jako čerstvý, ale to mě vcelku vyhovuje více. Na dně lahve je větší sedlina cca 5mm, na chuť to zatím nemá vliv, uvidíme co přinese další měsíc, zbývá 55lahviček, zkusím je šetřit co nejdéle. Někde psali, o svaření jablečného moštu jako u punče, skořice, hřebíček, to bude vhodnější vyzkoušet až udeří nějaký mrazík.
Offline
#3 2022-11-05 18:43:20
Re: Pasterizace jablečného moštu, cideru
Teplota i čas myslím úplně v pořádku. I to, že jsi láhve zahříval pozvolna - bez teplotního šoku. Mošt se ti během pasterizace nesrazil, jakoby bílkovinová sraženina, hrudky?
U pasterizace cideru může být teplota i čas o fous menší, protože alkohol pomáhá produkt konzervovat.
V obou případech má pasterizace vliv na chuť, když se to přežene s teplotou, tak to může trochu chutnat jako kompot a to nechceme.
Zátkovačka vypadá masivně!
Ten lis je prcek, to muselo být peklo
Offline
#4 2022-11-06 17:15:26
- pavelix
- Člen
- Registrován: 2022-10-16
- Příspěvky: 15
Re: Pasterizace jablečného moštu, cideru
Mošt je čistý, na dně lahve cca 5mm kal (sedlina) takže nalévám opatrně abych pil jen čistý mošt. Zatím to nemá vliv na chuť, možná by pomohlo nechat mošt před stočením do lahví odstát.
Lis je peklo na příští rok si zajistím alespoň 18l, drtič na jablka má nádobu také na 18l.
Příští týden se chystám na cider, uvítal bych nějaké rady a typy na jeho výrobu, takže pokud by se někdo chtěl účastnit diskuse na toto téma, budu rád.
Offline
Stránky 1