Stránky 1
#1 2022-11-15 13:45:40
- richie
- Člen
- Registrován: 2021-04-03
- Příspěvky: 4
Měření kyseliny v moštu
Ahoj cidraři, rád bych poté, co jsem se nachytřil v The New Cidermakers Handbook (kdo umíte anglicky a chcete se posunout o krok dál od hobby výroby cideru, doporučuju!) začal měřit množství kyseliny v moštu/cidru, abych mohl dobře namíchat blend cidru. Nemyslím tím pH, ale opravdu množství kyselin v gr/litr. Dá se na to použít vinařský roztok K? Je něco, na co by si podle vás, kdo jedete taky takhle trochu laboratorně (mě to baví:), dát pozor?
Offline
#2 2022-11-16 08:22:17
- sorel
- Člen
- Registrován: 2022-11-06
- Příspěvky: 11
Re: Měření kyseliny v moštu
Používal jsem roztok K, měření se zdálo býti celkem věrohodné. Samozřejmě žádnou laboratorní korelaci k naměřených hodnotám nemám, takže nějaká chyba určitě bude ale myslím, že orientačně je to poměrně dostačující. Beztak, obecný problém českých odrůd je to, že mají příliš velký obsah kyselin, pokud chceš vyrobit suchý produkt bez perlení, použitelných odrůd je celkem málo. K redukci kyseliny jablečné se dá použít i kvasinka, zmiňuje ji CJ ve své knize, v ČR prodává Lipera. Samozřejmě vše záleží na stylu, jakým se ubiras, některé směry mají více kyseliny. Pokud tihnes ke španělské sidre a new world cideru, tam je taninu méně a kyselin více. Naopak francouzský cidre a anglicky cider používají málo kyselá taninovata jablka, dost často se ještě ostrá kyselina jablečná během fermentace mění malolaktickou fermentaci na plnější a méně ostrou kyselinu mléčnou.
Offline
#3 2022-11-19 23:09:51
Re: Měření kyseliny v moštu
Vinařský roztok K se údajně používá pro hotové víno nebo cider. Na měření kyselosti moštu a cideru používám kyselinu Reagenz (vinarskydum.cz). Ještě jsem si oba produkty nestihl porovnat pro měření moštu, tak jestli to někdo chce zkusit budu rád. Osobně by mě zajímalo, jestli oba roztoky změří mošt stejně nebo rozdílně a o kolik.
Měřit kyseliny a PH rozhodně doporučuju, znát jak to funguje a co to ovlivňuje. Sepíšu to sem později.
Offline
#4 2022-12-08 09:30:13
- richie
- Člen
- Registrován: 2021-04-03
- Příspěvky: 4
Re: Měření kyseliny v moštu
Zdravím, tak jsem koupil jak roztok K, tak Reagenz. Přijde mi, že měří podobně, ale Reagenz je přesnější, je to dáno hlavně postupem měření - u Reagenz začínáte tím, že nalijete mošt k rysce 0 a potom přikapáváte roztok a až zmodrá. Poté je hladina a ryska množství kyseliny v g/l v roztoku. Oproti tomu u roztoku K sice také kapete, ale začínáte na rysce 5 ml a od výsledné hladiny po zmodrání 5 odečtete a ještě vynásobíte 2, takže to není tak přesné jako u Reagenz. Konkrétně, Reagenz mi zvládla ukázat 5,8 g/l, z Kčka jsem dostal 6 g/l
Offline
Stránky 1