#1 2022-11-27 13:18:06

Vitto505
Člen
Registrován: 2022-11-27
Příspěvky: 2

Ochucený cider

Ahoj, prvně bych rád upozornil že jsem naprostý začátečník a nemám toliko zkušeností.
Takže pokud to bude znít jako kravina berte na to zřetel. Děkuji.
Nevím, podobné téma kam bych mohl zařadit tuto otázku jsem nenašel tak to píšu sem.
Poslední dobu mám chuť vyrábět nějaké zajímavé cidery.  Zkoušel jsem různě kořeněné, višňové a podobné. Jelikož poslední dobou jsem se zbláznil do různých stylů piv tak mě napadl nějaký hybrid mezi pivem a ciderem. Našel jsem že něco takového existuje ale na to je ještě zatím čas. Teď mám v hlavě plán dělat více "Juicy" cidery a teď nastává hlavní má otázka. Kdybych chtěl dělat cider například s pomerančem. Fermentovat mošt s rovnou se šťávou? nebo nejdříve fermentovat mošt a po fermentaci pak přidat šťávu z pomerančů?
Dle mého "selského" rozumu pro zachování oného "Juicy" efektu bych šťávu přidal po fermentaci. Ale třeba máte někdo zkušenosti a vyvedete mě z omylu. Já vám děkuji za případné odpovědi. Díky

Offline

#2 2022-11-27 18:24:32

flops
Správce
Místo: Plzeň
Registrován: 2012-10-14
Příspěvky: 85
Web

Re: Ochucený cider

Ahoj vítej na fóru, vůbec se neboj na cokoliv tady zeptat. Docela zajímavý dotaz, ale abych se přiznal tak s pomerančem jsem zatím neexperimentoval. Nezkoušel jsem smíchat suchý cider s pomerančovou šťávou, třeba 2:1, nebo aby to bylo "juicy" tak spíš 1:1. Docela by mě zajímalo, jak by to chutnalo.
Obecně se ochucené cidery vyrábějí post-blendem, takže se do hotového cideru přimíchá šťáva z jiného ovoce, která je neprokvašená.
Takové cidery určitě potřebují pasterizaci jinak se v láhvi rychle rozkvasí, což není žádoucí.
Kdybych já dělal orange cider, tak bych trochu džusu dal do jablečného moštu už před kvašením. Pak bych ještě udělal post blend, stočil do láhví pomocí CO2 a plničky (existují celkem levná a dostupná řešení) a pasterizoval.

Offline

#3 2023-01-04 17:20:00

Vitto505
Člen
Registrován: 2022-11-27
Příspěvky: 2

Re: Ochucený cider

Ahoj, nelením a vymýšlím další a další ochucené cidery. I když vím že tady bude asi většina zastánců klasických suchých ciderů, tak já stále mám v hlavě plno dalších nápadů, právě na cidery které jsou dosti zvláštní. Nevím jestli se to dá nazvat ještě vůbec ciderem ale jelikož je základ zkvašený mošt tak to tak budu nazývat. I když to už asi spadá pod ostatní alkoholický nápoj.
Vymyslel jsem si že bych chtěl udělat malinu s kávou.
Základ je jasný. Jablečný mošt...
další bude malinová šťáva a káva. Mno upřímně mě napadají nějaké technologické postupy ale Vy tady určitě máte toliko zkušeností že buď mi dáte za pravdu nebo si poklepete na čelo.

1.Klasicky jablečná šťáva do toho zamíchat malinovou šťávu a pak kávu. (samozřejmě kvalitní z pressovače) Následně dosladit na požadovanou cukernatost, nechat zkvasit po dokvašení přilít ještě malinovou šťávu a následně pasterovat. Po pasterizaci do kyvety a nasytit CO2. Problém který vidím u tohoto postupu je že nemám protitlakovou plničku a tak se bojím při stáčení do lahví oxidace. (nevím jak moc je oxidace u ciderů běžná a jak moc by byla nežádoucí jako například u piva).

2. U druhého postupu by byl základ stejný. Akorát bych to pak nesytil a nepasteroval ale spíš bych následný postblend využil k nastartování druhé fermentace při lahvování. U tohoto postupu jsem si skoro jist že by to vše vyšlo . Ale bohužel kvůli chybějící pasteraci bych se bál o trvanlivost.

Dále mám otázku zda je lepší fermentovat dílo rovnou s kávou a nebo jestli též udělat v postblendu. Byl bych rád kdyby se dalo více hlav dohromady a zkusili mi nějak pomoct.
přeci jen víc lidí víc ví a není nikdy málo cizího názoru.
A ano vím jsou to sice kraviny ale lepší něco zkoušet než doma sedět na prdeli. smile
Já vám děkuji za následné názory.

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK