#1 2012-09-02 12:14:44
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
pH moštu
řešil jste někdo pH moštu? Můj loňský cider mi přijde docela kyselý, tak jsem si říkal, že bych na to letos šel trochu "vědecky", pořídil si pHmetr a víc se věnoval přípravě moštu... otázkou je jestli to není zbytečnost
Offline
#2 2012-09-02 12:36:09
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: pH moštu
ta kyselost může být i octovým kvašením (přeměna alkoholu v kyselinu octovou)
Offline
#3 2012-11-16 00:06:48
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: pH moštu
může, ale řekl bych že je to nepravděpodobné, to už by tam byl cítit ocet. Dal bych to na rozbor a zkusil odkyselit chemicky.
Offline
#4 2012-11-16 10:25:48
- jarda
- Člen
- Registrován: 2012-09-25
- Příspěvky: 27
Re: pH moštu
no nevim, beru to hodně "selsky", ale většina jablek které jsme zpracovávali a ještě zpracováváme, má letos dost kyselý základ. A když si vezmu, že po prokvašení zmizí cukr, tak to co zbyde fakt stojí za to . Asi to bude spíš o výběru odrůd.
Offline
#5 2012-11-18 17:36:20
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: pH moštu
jarda: ono je to podobný jako s vínem, ročník 2010 byl bohatý na kyseliny, takže v podstatě byly dvě možnosti. Buď odkyselit, ale tímto se odstraní pouze některé kyseliny, jablečná se odstraňuje dost těžko nebo ponechat zbytkový cukr, takže dosladit mošt a zastavit dřív kvašení nebo dosladit hotový cider. Nevýhoda je ovšem, že se musí zabránit znovurozkvašení. Výběr odrůd je možný pokud jabka nakupujete. Kdo chce jabloně sadit, musí si to dobře promyslet, protože může přijít rok, který bude na kyseliny slabý a z odrůd, které mají kyslin málo se pak správný cider nemusí podařit.
Offline