#1 2012-09-02 13:06:37

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

2012 První pelmel

Tohle je drsnější cider, kdo se napije, tak zařechtá jako kůň.

Moje staré jabloně na přelomu srpna a září začínají shazovat první jablka. Jsou malé, kyselé, trpké, červivé a je jich hodně. Bral jsem obě odrůdy tak jak průběžně padaly, zásadně nepoužívám jablka postižená plísní a hnilobou. Červivé i mrňousky jsem do téhle várky dal.

Jablka jsem umyl hadicí, drtil drtičkou shark a hned lisoval, cukernatost necelých 10NM. Nádoby jsem ošetřil disiřičitanem draselným, kvasinky jsem použil BS10. Cider kvasil ve sklepě, tou dobou tam bylo ještě teplo, 17C. Nedoslazoval jsem ho. První týden kvašení v plastovém barelu, přikryto víkem, ale nedotaženo. Po týdnu stočeno do demižónu.

V polovině října byl prokvašený, chuť podle předpokladu trpká a kyselá. Pít se to dá, ale je to jen pro otrlé. Kdo se napije, tak zařechtá jako kůň. Pokud chcete dosáhnout ušlechtilou chuť, tak tudy cesta nevede. České pannenské dozrávají až v polovině října a mošt ze zralých má i 14NM. Těch 10NM bylo dostačné varování, že to nemá cenu.

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK