Stránky 1
#1 2012-10-06 19:15:19
- Shooter
- Člen
- Registrován: 2011-07-01
- Příspěvky: 6
Měříte cukr v moštu?
Zdavím cidermanni
Měříte v moštu před kvašením cukernatost ? Popřípadě doslazujete ? A na kolik? Mam teď cca 50 litrú tak bych to nerad po....
Díky Šutrák
Offline
#2 2012-10-06 21:29:32
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Měříte cukr v moštu?
já měřím moštoměrem a nedoslazuju. Mám dvě odrůdy, tak už podle cukernatosti tuším co by z toho mohlo být. První jablka jsou trpká (cukernatost naměřím 9NM), cukernatost malá a cider je drsný. Dnes jsem dělal mošt ze zralých, je sladký jak cumel (13NM). Ale ono stačí ochutnat. Doslazovat se musí víno, u cideru to asi nutné není, bude mít méně alkoholu.
Offline
#3 2012-10-07 09:53:05
- chlasty
- Člen
- Místo: Starý Kolín
- Registrován: 2012-05-02
- Příspěvky: 11
Re: Měříte cukr v moštu?
Cukr měřím moštoměrem na víno, nevím jaký velký rozdíl to je u jablek ale ve svých 30 litrech moštu mám prý 3,2 kg cukru.
Boužel nevím co s touto informací
Offline
#4 2012-10-07 13:23:52
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Měříte cukr v moštu?
ve svých 30 litrech moštu mám prý 3,2 kg cukru
tj. 10,6NM
Offline
#5 2012-10-08 18:40:23
- suveren
- Člen
- Registrován: 2012-10-07
- Příspěvky: 5
Re: Měříte cukr v moštu?
Neměřil jsem, ale měl jsem loni 2 vzorky: Jeden dost doslazený a jeden méně. Ten méně doslazený nakonec nechutnal. Ten doslazený byl supr.
Víťa
Offline
#6 2014-01-15 20:08:14
- Prokes
- Člen
- Místo: Vřesovice, Kyjov
- Registrován: 2012-06-10
- Příspěvky: 12
Re: Měříte cukr v moštu?
Loni napodzim mě naměřili v moštárně 12-14 stupňů NM, pokaždé to bylo jinak, podle toho jaká odrůda ve várce převládala. Cukernatost se udává ve stupních cukernatosti a nejčastěji se určuje v odměrném válci speciálním hustoměrem. °NM (normalizovaný moštoměr ) – udává počet kg cukru ve 100 l moštu. Cukernatost moštu je jedním z ukazatelů jeho kvality. Ale doslazovat mošt mi nepřijde dost košer, to bych z něj cider raději nedělal.
Offline
Stránky 1