- Fórum
- » Kvašení
- » Doba kvašení
Stránky 1
#1 2012-05-07 09:47:53
- chlasty
- Člen
- Místo: Starý Kolín
- Registrován: 2012-05-02
- Příspěvky: 11
Doba kvašení
Ahoj,
Chtěl bych se zeptat, jak dlouho kvasíme v nádobě po ukončení "divkého kvašení" a jak dlouho by měl být v lahvích než je otevřeme a začneme degustovat?
Offline
#2 2012-05-07 13:33:41
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Doba kvašení
já čekám až se vyčistí, stočím ho vícekrát, protože nefiltruju. V lahvích jde hlavně o to, aby byl perlivý, to trvá tak nejméně měsíc. Ale pít se dá i dřív
Offline
#3 2012-08-21 13:25:26
- Quixote
- Člen
- Registrován: 2012-08-21
- Příspěvky: 10
Re: Doba kvašení
Ahojte,
Cider som este nikdy nerobil, ale mam zakladne skusenosti s kvasenim piva z mladinoveho koncentratu. Na kvasenie budem asi pouzivat mikropivovar. Rad by som sa spytal na kvasenie v suvislosti so zbytkovym cukrom. Nerozumiem ako docielit, aby mi ostal cider sladky aj po vykvaseni. Ja tomu rozumiem tak, ze kvasinky budu kvasit dovtedy, kym premenia skoro vsetok cukor na alkohol. To ale ja nechcem, suchy cider anglickeho typu (co su schopni dokonca kvasit s lojom) som dorobit nechcel. Zaujima ma skor cider ako v severskych krajinach, ci usa. U nas taky dostat kupit v Ikea.
Takze ako to prosim funguje so zbytkovym cukrom?
Vdaka.
Offline
#4 2012-08-22 08:08:41
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Doba kvašení
tohle jsem nezkoušel, taky by mě to zajímalo.
Bude potřeba kvašení zastavit. Pasterizace? Síření?
Offline
#5 2012-08-22 08:16:34
- Quixote
- Člen
- Registrován: 2012-08-21
- Příspěvky: 10
Re: Doba kvašení
Bojim sa, ci sa to v domacich podmienkach vobec da urobit. Ide o to, ze ked z akehokolvek dovodu kvasenie prestane uz v demizone (prve kvasenie), tak nemame ako dostat bublinky do flase. Cize kvasinky musia byt este aktivne ked ide cider do flasi a tam uz naozaj neviem ako by sme ich zastavili. Vieme sice robit rozne triky ako napriklad pouzit kvasinky ktore same skoncia pri trebars 7% - ale ako ich ukecat aby potom pokracovali vo flasi to neviem...
Je mi jasne, ze vo velkom by sa to dalo urobit tak, ze aj druhotne kvasenie - pod tlakom, by bolo v kvasnej nadobe. A potom by sa cider precerpaval do flias pod tlakom aby neuniklo CO2. To ale v domacich podmienkach nieje mozne.
Mozno by nam vedel pomoct nejaky skuseny vinar. Bezny sekt sa ako nasyti? Mam na mysli obycajny trebars hubert de luxe (taku sladkost ocakavam od cidera). Ci tieto lacne sekty nezreju vo flasi..?
Vdaka
Offline
#6 2012-09-10 09:13:05
- Quixote
- Člen
- Registrován: 2012-08-21
- Příspěvky: 10
Re: Doba kvašení
Tak vcera sme zalozili prvy demizonik Do rana trochu prekvasil aj cez zatku. Nevadi. Moj plan je po tyzdni okostovat, ze ako daleko zasiel. Ak bude uz sladkost tak akurat, tak ho stocim do flias. Pockam dalsi tyzden a jednu flasku dam bokom. Potom ju budem kazdy den otvarat a zatvarat a ked sa mi bude zdat, ze uz je nasytena dostatocne, tak vsetky flase ponorim na 20minut do horucej vody aby to kvasinky nevydrzali. Cize vlastne pasterizujem uz hotove flase. Co poviete?
PS: Pouzil som pivne kvasinky a zmerali sme to hustomerom. Malo to presne tolko cukru co kupovany mladinovy koncentrat na pivo, takze mame pocit ze to moze cele fungovat viacmenej rovnako ako vrchne kvasene pivo.
Upravil Quixote (2012-09-10 09:14:35)
Offline
#7 2012-09-11 09:57:35
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: Doba kvašení
na ten zbytkový cukr je právě dobrá technika "keeving" (kterou chci letos zkusit), kdy se s pomocí speciálních enzymů docílí toho, že se výrazně sníží množství výživy pro kvasinky, navíc se většinou používají kvasinky přírodní, které pak pomřou dřív než ty šlechtěné a tím pádem zůstane v cidru více cukru. objednal jsem ten enzym z usa, tak jsem zvědav jak to půjde, plánuju začít někdy v listopadu (teplota má být okolo 4 °C a jablka dobře uzrálá, tj. tak měsíc sklizená)
otázkou je co udělá ta pasterizace s chutí cideru... druhou možností by mohlo být zmražení cideru, mráz by mohl kvasinky taky zabít...
Offline
#8 2012-09-11 13:02:29
- Quixote
- Člen
- Registrován: 2012-08-21
- Příspěvky: 10
Re: Doba kvašení
No ano, ale my cider potrebujeme mat nasyteny CO2. To je v domacich podmienkach mozne iba tak, ze ho kvasime aj po naflaskovani. Ak ho po naflaskovani zmrazim, tak mi prasknu flase a budem mat figu
S tymi enzymami to znie dobre, ale znova otazka - kedy ich pridat. Ak pred uzavretim flasiek, tak moze hrozit ze kvasinky nesthinu cider nasytit CO2..
Upravil Quixote (2012-09-11 13:03:05)
Offline
#9 2012-09-25 11:05:49
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: Doba kvašení
enzymy už mi dorazily, podle návodu se dávají po vylisování moštu, upraví se pH, příp. se přidá sulfit, pak se nechá kvasit a asi po 20 dnech se přepustí čistý cider (měly by se v demižnou vytvořit tři vrstvy 1) hnědá čepice 2) čistý cider 3) kal), cider se potom buď stočí rovnou do lahví, kde pak kvasí a nasytí cider CO2, nebo nechá kvasit v demižonu a stáčí při nižší SG... tolik říká teorie... uvidíme jak to dopadne v reálu
Offline
#10 2012-10-01 09:32:53
- Quixote
- Člen
- Registrován: 2012-08-21
- Příspěvky: 10
Re: Doba kvašení
Drzim palce. Velmi ma zaujima ako to s tymi enzymami dopadlo. Daj Ondro vediet ked dokvasi vo flasiach. Ja som minuly tyzden stocil do flias nakvaseny cider a bol este pekny sladucky ako burciak. Teraz kazdy den-dva otvorim jednu flasku aby som kostoval ako sa nasycuje. Zatial to ide pekne, davam tomu este tak 4-5 dni. Ked budem spokojny tak skusim pasterizovat. Ak mi to nepojde, budem musiet rychlo vypit 40 flias aby nezacali vybuchovat
Offline
#11 2012-10-02 13:20:01
- Quixote
- Člen
- Registrován: 2012-08-21
- Příspěvky: 10
Re: Doba kvašení
Dobry zdroj na instrukcie k pasterizacii flasi. Tvrdia ze staci ponorit na 10minut do 72 stupnovej vody.
http://www.homebrewtalk.com/f35/pasteur … der-71180/
This method pretty much takes care of 2 birds with one stone, locks in carbonation by killing the yeast, and would keep your cider good almost indefinitely. Wondering why this isn't more commonly used as a way to stabilize brews?
Easy to do on stovetop, tall pot, get water to 160F, and submerge bottles 1/2 for 10 minutes. Done. No noticeable flavor loss (most of our apple juice/ciders have been pasteurized once, what's one more time?)
Offline
#12 2012-10-07 06:28:38
- nevedko
- Člen
- Registrován: 2012-10-02
- Příspěvky: 5
Re: Doba kvašení
Ahojte. Tak včera som aj ja založil svoj prvý 60 l plastový súdok,pritom cíder som ešte nikdy nepil xixi. Dozvedel som sa o ňom z tejto stránky aj to len preto lebo som kupoval v Rakúsku od jedného staršieho pána antikorové sudy na mušt a on mi dal tento plastový k nim ako grátis.Tak mi vznikol "obrovský" problém čím ho naplním. No a hľadaním na nete som sa dostal až sem.A po prečítaní všetkých príspevkov mi nič iné ako neveriacemu neostáva povedať iba: PÁN BOH POŽEHNAJ TÚTO STRÁNKU.
Vrátim sa k cíderu. Jablká som použil : kanadská reneta,jonnatan a starkinson tak zhruba 20:40:40. Mušt mal sladkosť 12,5.
Ako kvasinky som si vyrobil : to som dal do asi 2litrového pohára 1l burčiaku a túto šťavu a vrh pohára vzduchotesne uzavrel potravinovou fóliou. pohár bol asi 3 hod. na slnku. Ako som mal plastový sud skoro plný,potom som to tam vylial.Nič iné som tam nepridával,žiadny cukor.Ako to všetko dopadne budem Vás informovať.
Offline
#13 2012-10-08 18:59:23
- suveren
- Člen
- Registrován: 2012-10-07
- Příspěvky: 5
Re: Doba kvašení
Zkusil jsem loni jednu kacirskou myslenku: Cidre mi pripadal vykvaseny a chtel jsem bublinky v lahvi. Pri staceni jsem do kazde lahve pridal malou lzicku cukru. Prokvasil, mel jsem bublinky a cidre byl hezky sladky...
Vita
Offline
#14 2012-10-27 13:10:54
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Doba kvašení
opět z knihy o Cidre...pí.Uhrové kde se na str.33 uvádí mj.: " někteří přidávají před uzavřením do láhve lžičku cukru, jestli je cidre příliš sec(suchý), nedá se proti tomu nic namítat ", takže nic kacířského.
Offline
#15 2012-10-28 18:34:53
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: Doba kvašení
sladký nebude, všechen cukr kvasinky přemění na CO2, takže to bude nabublaný, ale stále suchý a s větším objemem alkoholu... taková je tedy moje zkušenost... ale myslím, že pokud by byl cider úplně bez živých kvasinek (tj. delší dobu skladovaný a asi i několikrát přetáčený), tak by takto dosladit měl jít, ale zase nebude nasycený CO2...
Offline
#16 2012-12-14 00:13:21
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Doba kvašení
Ondra: upřesním tu druhou část. Kvasinka je všudypřítomná, takže pokud nevysteriluješ cider a nezamezíš kvasinkám přístup, tak přidáním cukru, a i přímo na něm můžou být kvasinky, se ti to může rozjet znovu. Takže přidat cukr a následně sterilovat nebo filtrovat.
Offline
#17 2013-09-05 19:38:33
- Tolind
- Člen
- Registrován: 2012-09-25
- Příspěvky: 5
Re: Doba kvašení
Dobrý den, minulý rok jsem dělal první cider. Dělal jsem ho z koncentrátu, změřil jsem cukroměrem a měl cca 9,5 kg/100L. Dělám to v 15 litrových demižonech a dosladil jsem to 1,5 kg cukru. Musím říct, že po stočení do lahví byl krásně slaďoučký a nasycený. A taky měl 15,5% alkoholu . Ale mě opravdu chutnal takže teď už týden kvasím stejně. Asi to není uplně cider jako mají v anglii ale mě a rodině chutná .
Offline
#18 2013-09-06 18:39:27
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Doba kvašení
to už bude spíš jablečné víno než cider. Nezměřil jsi ten alkohol špatně?
Offline
#19 2013-09-06 22:15:28
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Doba kvašení
ono jde všechno dopočítat. Jedno kilo cukru vytvoří 0,596% alkoholu. Takže aby to mělo 15,5% musel by mít mošt 26°NM a to nepočítám zbytkový cukr, který nevíme. Ale 1,1Kg na 100l moštu zvýší cukernatost o 1°NM. Takže můžete počítat, mě už se v tuto hodinu nechce
Jinak kvasinky pracují do +/- 15% alkoholu, takže pokud byl mošt přeslazený, je jasné že se kvašení zatavilo a ještě zbyl cukr, ale to už se opravdu bavíme o jablečném víně a ne cideru
Offline
#20 2013-09-10 08:46:41
Re: Doba kvašení
A taky měl 15,5% alkoholu
Čím jsi tuto hodnotu naměřil?
Jinak kvasinky pracují do +/- 15% alkoholu
Ano většina kmenů vinných kvasinek toleruje 15% vol etanolu, ale pivovarské kvasnice jen 7 až 9% , zatímco třeba kvasinky EC-1118 pro sekt až 18%. Důležitým faktorem je i teplotní rozsah a nutriční spotřeba kvasinek.
Offline
#21 2013-09-10 19:58:58
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Doba kvašení
flops: proto píšu +/-, ale kdyby na tom někdo trval, můžu mu vypsat alkoholovou toleranci u nějakých 100 druhů vinných kvasinek běžně dostupných v ČR Co se dalších parametrů týče, kdyby to se kvašení zastavilo v chladu, tak by to snad napsal a běžně se kvašení nezastavuje kvůli nedostatku živin (např. asimilovatelnému dusíku), když jak píše, je ještě dost sladký. Ale jestli se v tom chceš piplat, můžeš ho požádat o rozbor, dělá to tady kde kdo Takže z toho co napsal vyvozuju, že to prostě přesladil
Offline
#22 2014-10-30 19:36:25
- Astronaut
- Člen
- Registrován: 2014-10-15
- Příspěvky: 7
Re: Doba kvašení
merite nekdo hustotu za pomoci hustomeru? pokud ano, kolik je idealni hodnota pred a pro kvaseni?
Offline
Stránky 1
- Fórum
- » Kvašení
- » Doba kvašení