Stránky 1
#1 2011-02-21 22:57:41
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Moštárna a pivovar Radouš Šťáhlavy
... máme poslední litry našeho CIDERU , Úžasný je kvalitně vyzrálý a má úžasnou vůni po odrůdových jablkách Golden Delicius stáčíme jej v ochranné atmosféře CO2 , cena 45 Kč /1 litr ...
http://www.mostarna-stahlavy.ic.cz/index.php
Offline
#2 2012-11-18 17:45:41
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Moštárna a pivovar Radouš Šťáhlavy
Má někdo zkušenost s tímto Šťáhlavským ciderem? Mají dobré ceny a prodávají v KEGách. Takže bych od nich něco odebral. V popisu píšou, že je suchý, snad to bude vhodná alternativa piva.
Offline
#3 2012-11-19 11:43:00
- kasal
- Člen
- Registrován: 2012-10-15
- Příspěvky: 48
Re: Moštárna a pivovar Radouš Šťáhlavy
Ano, beru od nich. Cena rychle roste, momentálně je na 60,- Kč za litr, plus 5,-Kč za PET lahev.
I tak jsou nejlevnější...
Kvasí přirozeným způsobem do sucha, alk. prý asi 5,4%, rozhodně víc než pivo, používají pivní kvasinky.
Každá šarže je originál, rozhodně doporučuji ochutnat.
Obecně je to nápoj bez zbytkového cukru, kyselinky z něho jaksi "čouhají." Pro někoho to může být příjemné, že má "jiskru."
Já si raději zakoupený, do sucha prokvašený, ale stále živý cider lahvuji do prázdných lahví od dobrých výrobců cideru (Westons, Applepunk, Aspall) s troškou hruškových povidel (zdá se, že jeden nebo dva "hrášky" na půl litru jsou akorát). Chuť se tak příjemně "zakulatí" a možná i trochu posune směrem k pivní.
V lahvovém zrání právě záleží na šarži. První várky, které obsahovaly i letní jablka a začerstva z nich kyselinky dost čouhaly, dopadly skvěle. Další šarže, koupená před 14 dny, měla chuť velice kořenitou, cítil jsem v ní i hřebíček ("punčové" aromatické odrůdy), ale po nalahvování se tohle ztratilo a vyniklo více trpkosti (padanky?). Ale možná jen ještě není usazená, ochutnal jsem 5 dní po lahvování.
Opakuji, že každá šarže je originál, jaké se zrovna sejdou odrůdy.
Offline
#4 2012-11-19 11:54:14
- kasal
- Člen
- Registrován: 2012-10-15
- Příspěvky: 48
Re: Moštárna a pivovar Radouš Šťáhlavy
A ano, právě tenhle cider jsem měl na mysli, když jsem říkal, že jsem si místo doslazování zvykl na suchý styl.
(Téma: Stáčení a lahvování » Lahvování a doslazování)
Offline
#5 2012-11-19 16:46:17
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Moštárna a pivovar Radouš Šťáhlavy
hm, 5,4% je už docela dost, ale bez ochutnání se nedá soudit. Bude se to muset naředit vodou, jak se to kdysi dělalo u vína
Offline
Stránky 1