Stránky 1
#1 2011-03-13 20:49:41
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Jaká teplota je pro kvašení nejlepší?
zkusil jsem cider kvasit doma (20C) a na chalupě (10C). Ten druhý dopadl lépe. Jaká teplota je ale optimální?
Offline
#2 2011-04-27 17:18:39
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Jaká teplota je pro kvašení nejlepší?
Myslím že to záleží hodně na typu kvasnic. To jsem vyčetl na stránkách domácích vařičů piva -tam se ke každýmu typu kvasnic doporučuje teplota kvašení. Já to nechám rozkvasit v 18-20st.C (7-10dní) a pak přemístím do chladnější místnosti (10-14st.C) až to prokvasí do sucha.
Offline
#3 2011-04-27 19:09:52
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Jaká teplota je pro kvašení nejlepší?
taky jsem tam hledal inspiraci. Tam se to liší na svrchní a spodní kvašení a tím se liší i teploty. Na cider asi spodní?
Offline
#4 2011-05-01 11:24:17
- ondro
- Člen
- Registrován: 2011-05-01
- Příspěvky: 13
Re: Jaká teplota je pro kvašení nejlepší?
Čo som ja postrehol u cideru sa jedná o vrchné kvasenie.
Ale k môjmu dotazu, kolko max mustu na kvasenie môzem dat do 50l demizona, aby mi nepretekal (alebo závisi aj od teplota kvasenia?)
Dve pixle koncentratu cideru po rozriedení vodou to vychádza na 2x22-23L t,j, cca 45L - to ja asi uz moc? Alebo ubrat vody (40L) a urobit most koncentrovanejší ? Voda stací z kohútika, alebo je lepsia demivoda?
Dík.
Offline
#5 2011-05-01 15:32:02
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Jaká teplota je pro kvašení nejlepší?
já s koncetrátem nemám zkušenosti, dělám z jablek. Zatím jsem došel k tomu, že je dobré mít teplotu raději nízkou, chuť i vůně je ovocnější a cider kvasí 'klidněji', takže tak moc nepění.
Offline
#6 2011-05-01 16:22:32
- ondro
- Člen
- Registrován: 2011-05-01
- Příspěvky: 13
Re: Jaká teplota je pro kvašení nejlepší?
Koncentrat chcem vyskusat z núdze, a v sezóne pôjdem samozrejme do origo mostu.
Neexistujú, alebo neplánujú sa v buducnosti stretnuta priaznivcov cideru, nieco podobné ako organizujú pivári (osveta, vymena skúseností, košt domacich produktov)?
Upravil ondro (2011-05-01 16:23:03)
Offline
#7 2011-05-01 21:22:37
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Jaká teplota je pro kvašení nejlepší?
Ondra Kopička loni uspořádal v Praze první ochutnávku http://winepunk.cz/2010/12/08/mnoho-chuti-jablka/
Pokud to bude jen trochu možné, tak by se akce mohla opakovat. Já bych jen rád posunul termín,
jablka sklízím v říjnu, takže ochutnávku bych raději v lednu nebo v únoru.
Pokud něco bude, tak určitě tady budou informace, případně sleduj blog http://winepunk.cz
Offline
#8 2012-11-28 11:02:09
- jarda
- Člen
- Registrován: 2012-09-25
- Příspěvky: 27
Re: Jaká teplota je pro kvašení nejlepší?
Zatím všechno co jsme vykvasili, bylo na divoko. Ale od 11st se to už ani nehne, spíš to vypadá že by se chytila plíseň. Takže demižony stěhujeme tak na týden do tepla. Potom zpět do sklepa (aktuálně 10st.). Pak už to pracuje pěkně. Teda až na jeden demižon (příspěvek Vady cideru).
Offline
#9 2012-11-29 08:58:22
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Jaká teplota je pro kvašení nejlepší?
Když budu mluvit o kvašení vína, tak čím nižší teplota, tím aromatičtější víno, ale zas mají nízkou produkci glycerolu, takže vína nejsou tak plná. Ale minimum je pro ně 13°. Nevím jak jsou na tom pivní kvasinky u některých je psána optimální teplota 20-25°, což je teplota pro červená vína kvašená na slupkách tam můžou jít teploty až do 35° pro plná tělnatá vína.
Pozor taky na délku kvašení, čím je delší, tím je větší riziko vzniku vad, a spíš u divokých kvasinek.
Offline
#10 2012-12-02 10:54:14
- malis
- Člen
- Registrován: 2012-11-28
- Příspěvky: 7
Re: Jaká teplota je pro kvašení nejlepší?
Momentálně si moje jabkáče a hruškáč vesele kvasí při 8 st. Rozkvášel jsem je (to byla teplota ještě 10 st) zákvasem, který jsem nechal spontánně rozjet 2 dny při 25 st.
Někde jsem četl, že zásadní teplotní hranice, pokud se nesíří, je 15 st pod kterou se nemohou vůbec nebo pouze obtížně množit bakterie mléčného kvašení. A pokud je malolaktika v plánu tak je dobré s ní počkat až po alkoholovém kvašení, protože některé kmeny bakterií můžou metabolizovat cukry na kyselinu octovou.
Co se týče pivních kvasinek tak klasický český spodně kvašený ležák se kvasí při 5 až 10 st a dokváší při -2 až 3 st na rozdíl od svrchních kvasnic se kterými se kvasí při teplotách mezi 15 a 25 st.
Offline
#11 2012-12-02 19:03:26
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Jaká teplota je pro kvašení nejlepší?
malis: teplotu měříš uvnitř nádoby nebo v místnosti kde jsou nádoby? To je velký rozdíl.
S pivníma kvasinkama zkušenosti nemám, ale nedokážu si představit kvasinku, která by kvasila při teplotě pod bodem mrazu. Popravdě neznám všechny organismy na planetě ani technologie výroby nápojů, tak nemůžu soudit.
Offline
#12 2012-12-02 21:22:46
- malis
- Člen
- Registrován: 2012-11-28
- Příspěvky: 7
Re: Jaká teplota je pro kvašení nejlepší?
Je to teplota místnosti, ale protože kvasím pomalu v 5, 10 a 15l demižonech tak ten rozdíl asi nebude tak velký.
Tu informaci o teplotě dokvášení spodně kvašeného piva mam z publikace Technologie výroby sladu a piva vydanou Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským.
Offline
#13 2012-12-03 18:11:29
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Jaká teplota je pro kvašení nejlepší?
malis: ony totiž kvasinky při spotřebovávání cukru produkují alkohol, CO2 a teplo. To teplo se z malých nádob stačí rychle dostat, ale vždycky je tam o několik stupňů víc než v místnosti. Nejlepší je si jít koupit do akvarijních potřeb teploměr do akvárka nebo jakýkoliv jiný teploměr s čidlem na drátku, třeba autoteploměry pro měření venkovní teploty, nebo kdo máte meteostanice, stačí dokoupit další venkovní senzor a můžete kvasinky kontrolovat z tepla u televize
Offline
Stránky 1