#1 2013-06-02 21:10:51
Typy lisů
Zdravím všechny, zatím jsem tu na fóru nenarazil na diskusi o lisech. Které jsou podle vás nejlepší? S čím máte zkušenosti? Co se vám nejlépe osvědčilo a do čeho by jste šli vy? Sám jsem narazil na http://www.hanita.eu/mostarna.php#konzervace (míněno spíše pro větší objemy...). Sám však řeším dilema mezi hydraulickým plachetkovým ( http://www.schimansky.cz/foto/8-1.jpg ) a hydraulickým "skružovým" ( http://www.tip-pv.cz/editor/images/lis1 … tredni.jpg ). Samozřejmě oboje vlastní konstrukce.
Offline
#2 2013-06-03 10:03:38
- kasal
- Člen
- Registrován: 2012-10-15
- Příspěvky: 48
Re: Typy lisů
Ja používám k nesmírné spokojenosti tento lis:
http://mostarna.stahlavy.com/fotografie.html
(Formou pronájmu samozřejmě, za cca 5 Kč / litr moštu.)
Uprostřed je sloupek a vedle něj násypka. Do násypky se dají jablka, ta se sama omyjí a šroubovice je vytáhne nahoru. Pak to jde přes struhadlo a nastrouhanaá jablka padají do vrstev do čtvercové nádoby na jedné straně. Poté se to otočí okolo sloupku, čímž se nádoba s jablky přesune na druhou stranu k hydraulickému lisu.
Jedna várka je přes 50 kg.
Štěpán
PS: na konci roku 2012 zdražili na 7 Kč/litr moštu, v r. 2014 na 8 Kč/litr
Upravil kasal (2014-09-30 15:19:31)
Offline
#3 2013-06-04 21:01:44
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Typy lisů
záleží na objemu, lisuju na 20l lisu ručně a 200kg jablek vylisovat je práce na odpoledne. Nasbírat, umýt, nadrtit a vylisovat. V moštárně na hydraulickém lisu to mají podstatně rychleji.
Offline
#4 2014-09-21 19:15:19
- Prokes
- Člen
- Místo: Vřesovice, Kyjov
- Registrován: 2012-06-10
- Příspěvky: 12
Re: Typy lisů
Tak čtyry roky zpátky, jsem v časovém stresu, přes net, koupil ruční lis na ovoce od prostějovské firmy TIP-PV Prostějov. Za hrozné peníze hrozný výrobek. Nedokonalost sama. Při reklamaci tohoto "prototypu" jsem zjistil, že sám pan "konstruktér" je naprosto bezradný. Dvě sezony jsem ho pak používal, a málem přišel o nervy. Letos sem se ho zbavil s těžkým prodělkem, a jsem spokojen. Jezdím do moštárny a nedám na tento způsob moštování dopustit. Dopředu si domluvím termín, nachystám jabka a domů se vracím spokojený a odpočatý. 3 Kč za 1 litr moštu.
Offline
#5 2014-09-30 15:15:32
- kasal
- Člen
- Registrován: 2012-10-15
- Příspěvky: 48
Re: Typy lisů
No jo, Morava. Já jezdím s plným autem od Prahy až k Plzni a platím 7 Kč/litr.
Nemáte někdo tip na dobrou moštárnu do 100 km od Prahy?
Dobrá moštárna ja takováto:
- vyrobí mošt z jablek zákazníka
- myje jablka
- objednává na čas, aby nevznikaly fronty
- odebere odpad
- cena je méně než 10 Kč/litr
Jinak souhlasím, že i moštárna, která nesplňuje tato kritéria, je pořád lepší než domácí lisování s nedostatečnými technickými prostředky.
Offline