Stránky 1
#1 2013-05-30 19:45:56
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Filtr Colombo
Offline
#2 2013-06-14 17:56:52
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Filtr Colombo
klasický deskový filtr, záleží kolik s tím chceš dělat litrů, počítej ztráty tak 5-10litrů
Offline
#3 2013-06-20 22:26:08
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Filtr Colombo
tak do 50l, hledam neco ne moc draheho
Offline
#4 2013-06-20 22:41:50
Re: Filtr Colombo
Jdi do něj Já mám zkušenosti s tímto filtrem http://www.vinarskyraj.cz/detail/filtr- … 8-desek-1/ Pokud ale chceš na jeden zátah (filtr a desky se musí předem zavodnit, natlakovat a připravit na filtraci, což je poměrně časově i energeticky náročné) přefiltrovat víc než cca 100 litrů cideru a zároveň chceš šetřit náklady na filtrační desky, tak 6ti deskový filtr ti skoro nebude stačit (možná se dají dokoupit, ale otázka je,do jaké míry je předimenzované to čerpadlo). Samozřejmě na to má vliv stupeň čirosti filtrované kapaliny a propustnost a kvalita filtračních desek. Například u mého filtru se mi neosvědčily desky Hobra, protože jsou poměrně tlusté a těsnící kroužky na plastových deskách filtru nejsou schopny optimálního utěsnění, čímž dochází k větším okapovým ztrátám. Zato desky OMNIAFILTRA italského výrobce jsou o fous tenší a měkčí a celý filtr pak nemusím tolik utahovat a lépe těsní. Řešením by možná byl nákup jiné sady těsnění či výroba na zakázku, každopádně doposud považuju zvládnutí deskové filtrace za jednu z nejtěžších disciplín výroby cideru a docela se těším na přechod na křemelinu.
Upravil flops (2013-06-20 22:43:40)
Offline
#5 2013-06-23 21:47:36
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Filtr Colombo
vypadaji docela podobne, je to rozdil jestli 6 nebo 8 desek? A manometr jemk necemu uzitecny?
Offline
#6 2013-06-24 12:46:57
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: Filtr Colombo
možná blbá otázka -- proč filtrovat?
Offline
#7 2013-06-25 11:09:49
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Filtr Colombo
otázka je to dobrá. Zatím jsem nefiltroval. Letošní cider mám skvělý na chuť jen je v něm dost sedlin a nevypadá to pěkně. Dělá to žmolky na dně láhve.
Offline
#8 2013-06-26 16:22:20
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Filtr Colombo
trochu nastíním postup fitrace. Desky se naskládají do filtru (je nutné znát směr fitrace) do fitru se pustí voda a desky se nechají proplachovat, aby se vyplavila uvolněná křemelina, celulóza a ostatní "bordel" který by přešel do fitrátu a byl by v něm cítit. Voda co je ve fitru se vytlačuje filtrátem takže trocha se smíchá s vodou a jde ven, stejně tak když se bude vodou proplachovat po fitraci. Manometr slouží k tomu, aby se vědělo jak jsou ucpaný desky, protože zákal ucpává desky a zvyšuje se tlak. Na hrubou fitraci se požívají hrubší desky než na fitraci jemnou. Takže hodně kalný cider, se budeš muset fitrovat minimálně 2x. Proto je nutné nezanedbat přípravu, stáčení apod.
to Jirka: záleží, jakého původu ten zákal je, pokud je to bílkovina, musíš cider čeřit bentonitem a pak přefitrovat. Ale když říkáš, že to jsou žmolky, tak to bude spíš kvasinka a tu odstraníš pouze sterilní fitrací a to nevím, jestli se ti to deskama podaří, nehledě na sterilní komplet zařízení, lahve apod. Pokud sypeš do lahve cukr aby to perlilo, tak se po odstranění kvasinek s tímto můžeš rozloučit
Já mám 3x50l, dvě padesátky jsou sladší, ještě brblají a jsou kalné, budu ho sytit COčkem, ale fitrovat ne, zbytečný ztráty
Offline
#9 2013-06-26 21:12:45
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: Filtr Colombo
ptal jsem se proto, že můj cider je úplně čistý a jen u těch nejnabublanějších kousků je na dně lehká sedlinka, která ale sklenici nezakalí... možná je to těmi enzymy pro keeving se kterými jsem experimentoval...
Offline
#10 2013-06-27 12:28:29
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Filtr Colombo
Letos se mi to pomalu čistilo, čekal jsem několik měsíců. Pořád byl mírně kalný. A chtěl bych to zkusit i u moštu.
Offline
#11 2013-06-27 18:02:13
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Filtr Colombo
Ondra: chtělo by to fotku, ale pokud je to jen takový závoj, tak to je bílkovina, a fitrace je jenom dočasné řešení, udělá se to znova
Jirka Vrba: u moštu téměř nepoužitelné, spíš bych ten mošt čeřil bentonitem nebo moštovou želatinou, desky se hned ucpou.
Dnes, v dobách BIO a přírodních potravin chcete fitrovat? Není to zbytečné?
Offline
#12 2013-06-28 09:54:00
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Filtr Colombo
ja jeste nevim jestli do toho pujdu, zatim sonduju co s tim. S bentonitem mas dobre zkusenosti?
Offline
#13 2013-06-29 21:55:47
Re: Filtr Colombo
vypadaji docela podobne, je to rozdil jestli 6 nebo 8 desek? A manometr jemk necemu uzitecny?
Dvě desky navíc je malý rozdíl. Čerpadlo bude zřejmě o trochu silnější.
Manometr je možná užitečná věc, ale ne až tak docela. Ucpané (ucpávající se) lze desky poznat i podle toho, že kolem těsnících kroužků teče víc a víc cideru a okapové ztráty jsou větší než množství cideru na výstupu. Z mého pohledu jsou kulový ventil a manomentr prvky, kde se akorát zbytečně drží nečistoty.
Fotka z filtrování cideru
Video
Upravil flops (2013-07-10 14:15:50)
Offline
#14 2013-07-12 23:13:49
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Filtr Colombo
Jirka Vrba: u vína to bez bentonitu ani nejde, pokud nechceš prodávat kvasnicové, nefiltrované nebo autentické víno U cideru jsem to nezkoušel a zatím ani nebudu, těch svých 150l vypiju nebo prodám i kalný, nefitrovaný.
flops: nechtěl bych dělat ve vaší firmě Porovnávat, kdy budou ztráty větší než vyfiltrovaný produkt by bylo asi na dlouho a možná ještě ztrátovější. Správně sestavený fitr ti ani neukápne (pravda, jak který) a pokud kape, tak aspoň víš, jestli je sestavený špatně nebo už se začíná ucpávat. Filtrační desky jsou konstruované na nějaký tlak, po překročení tohoto talku můžou jemný kal propouštět. Důležitý význam má kontrola tlaku z pohledu chuťového, když se víno, v tomto případě cider příliš namáhá tlakem, může to být poznat chuti. Další důležou kontrolní funkci má manometr, při kontrole protržení desek. Není to zas tak vyjímečná závada, a když se nedíváš na budík, tak se může stát, že fitruješ, filtruješ, pak si natočíš do pohárku, podíváš se proti světlu a zjistíš, že jenom stáčíš
Offline
#15 2013-07-22 14:04:32
Re: Filtr Colombo
flops: nechtěl bych dělat ve vaší firmě Porovnávat, kdy budou ztráty větší než vyfiltrovaný produkt by bylo asi na dlouho a možná ještě ztrátovější.
Není to na dlouho a není potřeba jiného měření než zrakem, prostě stačí kouknout a vidím jak silný proud vytéká z hadice na výstupu a jaký proud teče z okapové misky. A obsah okapu přefiltruji nakonec, pokud je ho cca 3 litry, což je zhruba objem napuštěného filtru (závisí na počtu desek).
Správně sestavený fitr ti ani neukápne (pravda, jak který) a pokud kape, tak aspoň víš, jestli je sestavený špatně nebo už se začíná ucpávat.
Tématem je filtr Colombo a ten kape i při správném sestavení a minimálním provozním tlaku.
Filtrační desky jsou konstruované na nějaký tlak, po překročení tohoto talku můžou jemný kal propouštět. Důležitý význam má kontrola tlaku z pohledu chuťového, když se víno, v tomto případě cider příliš namáhá tlakem, může to být poznat chuti. Další důležou kontrolní funkci má manometr, při kontrole protržení desek. Není to zas tak vyjímečná závada, a když se nedíváš na budík, tak se může stát, že fitruješ, filtruješ, pak si natočíš do pohárku, podíváš se proti světlu a zjistíš, že jenom stáčíš
Sice vycházím ze své krátké praxe s filtrem, ačkoli už jsem vyzkoušel desky všemožných výrobců, dovolil bych si tvrdit, že čerpadlo Rover monotvané do filtru Colombo není schopné desky protrhnout (pokud však nemyslíte adsorbčně, nepo nepoužíváte-li desky opakovaně). Makromolekulární látky ve směsi s jinými filtračními látkami by měly zaručovat dostatečnou pevnost desek. Mluvím jen ze své zkušenosti, kdy nefiltruji pod 0.8um...samozřejmě čím jemnější filtrace tím větší tlaky.
Upravil flops (2013-07-22 19:51:32)
Offline
#16 2013-07-22 21:37:25
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Filtr Colombo
flops: Viděl jsem protrhlý desky i na fitru s deseti deskama, tzn. větší filtrační plocha = nižší tlak a bylo to na začátku fitrace, i když je pravda, že tento bude mít asi lepší opěrnou plochu pro všechny desky, ale může se stát, že se sací hadice přisaje a při odtrhnutí prudce zakolísá tlak a pak zjišťovat, jestli je všehno v pořádku bude bez manometru těžký. Já mám manometr i na mikrofiltru, který používám před lahvováním, tam je bezpodmínečně nutná totální čistota a že by mi dělal nějaký problém bych neřekl. Tohle jsou pouze moje zkušenosti, ať se každý rozhodne sám za co mu to stojí.
Jinak, když nefitruješ pod 0,8um, tudíž asi nepotřebuješ mikrobiální stabilitu, takže nějaký smítko na manometru nemá žádný význam a i kdyby, manometr je na vstupu, takže "kontaminovaná" kapalina jde stejně přes fitr. Takže úvahy jestli ho tam mít nebo ne, jsou zbytečné.
EDIT: na 50litrů je to zbytečně drahý, kdysi jsem měl samospádový fitr, stál pár stovek, byl na 2 desky a 50l vyfitroval za pár hodin a ztráty téměř nulový. Našel jsem ho tady: http://www.vinarskydum.cz/e-shop/vinars … filtr.html
Upravil uncompromised (2013-07-22 21:45:56)
Offline
#17 2013-07-27 16:10:59
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Filtr Colombo
to by se dalo zkusit, diky
Offline
#18 2016-01-20 10:57:28
- Delixxl
- Člen
- Místo: Bojkovice
- Registrován: 2016-01-20
- Příspěvky: 2
Re: Filtr Colombo
http://www.alkoholesence.cz/alkoesence- … dnotka-UFO i tady se dá vybrat.
Offline
Stránky 1