Stránky 1
#1 2013-08-23 12:10:56
- Gerhard
- Člen
- Registrován: 2013-07-24
- Příspěvky: 8
Turbo Cider s přidaným CO2
Ahoj, dle knížky o kvašených nápojích, návodů a zkušeností zde na stránkách jsem se rozhodl připravit vlastní cider. Základ cider jsem připravoval z 5 litrů zakoupeného moštu od domácího výrobce a kvasinek. Bouřlivé kvašení začalo po cca 3 dnech a asi po týdnu bouřlivého kvašení jsem cider stočil do čistého demižonu. Cca po 14 dnech jsem ho opět stočil do čistého a v troubě vysterilizovaného demižonu. Teď přichází to důležité: po dalších 4 dnech jsem cider stočil, mírně dosladil třtinovým cukrem a pravděpodobně díky stáčení a zbavování se kalu jsem kvasinkám odebral víživu a tudíž se cider nerozkvasil (teplota ~22°C). Pro jistotu jsem cider zakonzervoval ještě menším množstvím než je doporučováno (neškodnou) kyselinou sorbovou. Předpokládám, že díky častému přesouvání z demižonu do demižonu se z cideru poměrně znatelně vymlátili výborné bublinky, přistoupil jsem k experimentálnímu kroku. Před lahvováním jsem cider stočil do lahve Sodastreamu, probublal a posléze stáčel do lahviček 0,5litrů. Cider získal přidáním CO2 příjemný říz.
Nakoupil jsem pár ciderů abych mohl porovnat a tak se chystám na ochutnávky.
Je to můj první cider a tak uvítám jakékoli kritické připomínky
Offline
#2 2013-08-23 12:20:16
- Gerhard
- Člen
- Registrován: 2013-07-24
- Příspěvky: 8
Re: Turbo Cider s přidaným CO2
Kurde, doufám že jsem to dal do správné kategorie
Offline
#3 2013-08-23 17:13:55
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Turbo Cider s přidaným CO2
kategorie docela dobrá.
Jinak perlivost cideru nevzniká při kvašení v demižónu. Ta vznikne až tím, že se zalahvuje a ještě v lahvi trochu kvasí. Tím se v lahvi vytvoří přetlak. Vedlejší efekt je, že v lahvi pak jsou zbytky kvasinek.
Offline
#4 2013-08-24 19:23:32
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Turbo Cider s přidaným CO2
Gerhard: Kyselina sorbová je sice neškodná, ale ve víně, se díky ní, můžou po čase vytvořit nepříjemné příchutě. Nevím jak je to u Cideru, ale pozor na to a nedělat z toho archivní cider.
CO2 to sytím i já, ale stejně jako se kdysi děli perlivá vína, takže to nemá jen říz, ale je to prostě pěkně šumivý Napadlo mě, jestli by u sodastreamu nebylo od věci, kdyby se ta tryska nějak prodloužila přidal se uzávěr a dalo by se to sytit přímo v lahvi, aby nedošlo k úniku při přelívání.
Offline
#5 2013-08-25 16:31:02
- Gerhard
- Člen
- Registrován: 2013-07-24
- Příspěvky: 8
Re: Turbo Cider s přidaným CO2
uncompromised: Nad možností sycení přímo do lahve jsem také uvažoval, jelikož mám možnost 3D tisku, jisto jistě bych vyrobil redukci na ten jejich atypický závit
PS: Jak prosím perlíš po starém způsobu? Děkuji
Offline
#6 2013-08-28 09:44:04
Re: Turbo Cider s přidaným CO2
Náš první cider se sytil pomocí stařičké sifonové lahve (sifos.cz), kterou i v dnešní době lze zakouptit a bombičky se prodávají téměř všude. Nenechte se zmást, že na obrázku nevidíte pěnu.... perlilo to až moc!
Offline
#7 2014-10-13 18:59:26
- Snooky®
- Člen
- Registrován: 2014-10-01
- Příspěvky: 14
Re: Turbo Cider s přidaným CO2
Gerhard: můžu se zeptat osvědčila se ta metoda sycení CO2 za pomoci sodastreamu? Plnil si normálně do pivních lahví? Pokouším se vyrobit cider prvním rokem a stále si lámu hlavu s nejlepším způsobem uchovávání. Tak jsem si říkal přidat CO2 a zazátkovat do pivních lahví. Případně máte někdo ještě nějaký způsob jak přidat bublinky, aby to pivní lahve vydržely? Díky
Offline
#8 2014-10-15 10:16:50
- kasal
- Člen
- Registrován: 2012-10-15
- Příspěvky: 48
Re: Turbo Cider s přidaným CO2
Pivní lahve vydrží rozumný tlak. Půl lžičky cukru do prokvašeného cideru, říká Ondra Kopička.
Já dávám dva hrášky "povidel" = hrušky rozvařené na kaši. Do třetinkové lahve jeden hrášek. To trefíte, není třeba se bát.
Když to přeženete, pak vám to po otevření vyběhne. Ale není to nic tragického, otevřu láhev, pak mám necelou sekundu času a pak to vypění a přeteče, část cideru se vytlačí úzkým hrdlem a rozleje po stole.
Obrana je jednoduchá: otevřete to na omyvatelném stole, vedle připravená sklenice, do které půlku bleskově odlejete. Nezasvěcený ani nepozná, že hrozilo rozlití.
Více natlakované/nevyzkoušené cidery bych raději otvíral nad vanou, s ručníkem přehozeným přes ruce s lahví.
Další věc je, že takto zpracovný cider je extra suchý, bez zbytkového cukru.
Dostat tam nějaký cukr není v hobby podmínkách lehké.
Asi nejjednodušší je přida při lahvování nějaké sladidlo, které kvasinky nežerou, na anglických serverech jsem zahlédl různé rady, které je lepší. Současná móda stévie sem taky zasáhla. Já nic takového nepil, pokud vím.
Offline
#9 2014-10-15 13:59:04
- Henry
- Člen
- Místo: od Českého Dubu dále do hor
- Registrován: 2014-10-07
- Příspěvky: 7
Re: Turbo Cider s přidaným CO2
Dělám cider poprvé a trochu se pivních korunek bojím. Nevím co vydrží:-)
Jak dlouho Vám cider pak v pivních lahvích vydrží?
Půl lžičky cukru do uplně prokvašeného cideru, nebo zaraženého ve chvíli, kdy ještě trochu kvasí? (jaký interval bublání kvasných zátek?)
Offline
#10 2014-10-16 13:07:45
- kasal
- Člen
- Registrován: 2012-10-15
- Příspěvky: 48
Re: Turbo Cider s přidaným CO2
Vydrží určitě několik let, mám je v teplém sklepě, při stálé teplotě nejmíň 14 stupňů C.
(I když většina lahví se spotřebuje do roka, takže delší doba není zas tak testovaná.)
Mluvím o plně prokvašeném cideru, který kupuji od jiného výrobce, sám nekvasím.
Své rady zde často zakládám na zkušenostech jiných, hlavně Ondry Kopičky a jeho článku
http://winepunk.cz/2012/10/10/jak-vyrob … bovzdorne/
včetně jeho odpovědí v připojené diskusi. Tam je také rada "při naprosto suchém a dokvašeném cideru je ok půl lžičky cukru na půl litru". Moje zkušenosti jsou s odpovídajícím množstvím "hruškových povidel" = rozvařeno na kaši a sterilizováno. Používám množství dvou kuliček hrášku na půl litru.
V té samé diskusi je zmíněno, že při velkém tlaku se spíš utrhne korunka než že by praskla lahev. (Hledejte "Bernard".)
Domnívám se, že pokud chytnete správný moment, můžete perlení v lahvi docílit bez doslazení. Ale jak ten moment poznat, to nevím.
Offline
Stránky 1