- Fórum
- » Kvašení
- » Samočištění
Stránky 1
#1 2012-03-22 11:16:42
- Tolman
- Člen
- Místo: Lont
- Registrován: 2012-03-01
- Příspěvky: 6
Samočištění
Ahoj cideristi mám na vás dotaz.
Od listopadu jsem byl pryč, takže jsem stihl leda otrhat jabka a uskladnit je ve sklepě, k výrobě jsem se dostal až začátkem března (ano, mám slámový cider:D). Proto teď řeším věci, které jste vy ostatní řešili asi trochu dřív.
U jednoho demižonu se mě děje to, že ze sedliny na dně vystřelují kusy té sedliny a plavou moštem nahoru. V žádném jiném demižonu se mi to neděje, co to znamená? Že se tím ještě čistí, nebo se tím naopak zakaluje a je třeba ho stočit? A co se týče mého bouřlivého kvašení, tak to zas tak bouřlivé nebylo, mám tam teda od začátku kvasné zátky, ale i tak jsem čekal větší divočinu. Hodně mě to teda bublalo u moštu, který jsem nelouhoval, ale jinak je to jen pár bublin, které sice pokryly celou hladinu, ale u některých se mě už teď začíná prosvítat hladina moštu bez toho, že by se tam tvořilo něco jako "hnědý klobouk" - ten jsem viděl jen na hladině zavařovačky, ve které jsem si chystal kvasinky. Jaké s tím máte zkušenosti vy? Tj. s tvořením hnědého klobouku, jak poznáte že je vhodné stáčet a to s tím vystřelováním té sedliny k hladině?
Díky moc za rady
Offline
#2 2012-03-22 12:02:35
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Samočištění
já myslím, že to v té sedlině kvasí, takže se tam tvoří CO2 a tím to vyštřeluje nahoru.
Offline
#3 2012-03-22 19:30:49
- Tolman
- Člen
- Místo: Lont
- Registrován: 2012-03-01
- Příspěvky: 6
Re: Samočištění
Ahoj,
díky za rychlou odpověď, ok, tak zkusím vyčkat, co se bude dít dál. A jaké máš Jirko zkušenosti s vytvářením toho hnědého klobouku? Taky jsem si u jednoho demižonu všiml, že je tam pár centimetrů pod hladinou patrně čiřejší vrstva tekutiny. Znamená to, že už to bude brzo na stočení? Myslím, že by to měl být taky jeden z indikátorů vhodnosti na první stáčení, akorát nevím, protože se tam ten hnědý klobouk taky nevytvořil, oujé, v těch návodech je to vždy tak snadné a praxe pak vypadá tolik odlišně.
Díky za rady.
Offline
#4 2012-03-28 19:54:27
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Samočištění
já to zkouším všelijak. Mošt po vylisování má tři vrstvy, něco vyplave nahoru, něco sedne dolů a uprostřed je nejlepší. Hodně záleží na odrůdě. Na kvašení se snažím vzít ten střed. Když nechám kvasit při nízké teplotě, tak to moc klobouk nedělá, ale možná je to taky odrůdou.
Dělám cider na chalupě a dostanu se tam tak jednou za týden, někdy za dva. Když už se mi zdá, že je tam moc čurbesu, tak to stočím. Zkouším to a docela se to daří.
Offline
#5 2012-03-29 09:17:09
- Tolman
- Člen
- Místo: Lont
- Registrován: 2012-03-01
- Příspěvky: 6
Re: Samočištění
Ok, taky se asi vydám metodou reflektovaného pokusu a omylu, pak můžem dat v Brně někdy košt, co mě z toho vyšlo;-)
Offline
#6 2012-03-31 21:01:26
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Samočištění
klidně. Taky něco vem na ochutnávku ciderů, všichni jsme na tom podobně. Zkoušíme to a je to legrace.
Offline
#7 2012-10-07 11:04:50
- suveren
- Člen
- Registrován: 2012-10-07
- Příspěvky: 5
Re: Samočištění
Ahoj,
chci se zeptat - loni jsem poprvé udělal cidre a byl fantastický, jen kalný. Mám za to, že čirý cidre již nekvasí - tedy ani v lahvích? Je to tak nebo mám letos nechat vše vyčistit? (Pravda je, že mi cidre pak dokvasil v lahvích na takový tlak, že otevření každé lahve jsem musel dělat ve vaně...
Díky,
Víťa
Offline
#8 2012-10-07 13:28:19
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Samočištění
čistí se buď sám anebo se dá použít filtrování jako u vína (zatím nevím jak se to dá udělat v malém) a nebo se používá bentonit nebo něco podobného co na sebe naváže kal a stáhne ho (nezkoušel jsem).
Offline
#9 2012-10-08 18:34:54
- suveren
- Člen
- Registrován: 2012-10-07
- Příspěvky: 5
Re: Samočištění
Díky, takže nechám vyčistit. Jak dlouho kvašení plus čištění trvá? Vím, závisí na teplotě atd. Ale nechci znervóznět. Loni mi to kvasilo dobrých 6 týdnů a stejně byl ještě kalný.
Víťa
Offline
#10 2012-10-08 20:06:09
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Samočištění
loni 16. října jsem začal a lahvoval jsem na silvestra, to je dva a půl měsíce.
Offline
#11 2013-10-06 12:27:33
- lupen
- Člen
- Registrován: 2013-10-06
- Příspěvky: 3
Re: Samočištění
Ahoj,
dnes jsem slavnostně započal proces, který by měl vést k mému prvnímu cideru. Z necelých 3/4 jsem naplnil 34 l demižón, po vyčištění mošt přetočím do 15 l demižónu, kde bude cca 1,5 měsíce kvasit. Měl bych na vás dotaz ohledně samočištění. Nevím, jestli mám ve fázi samočištění demižón uzavřít a dát na něj kvasnou zátku, nebo přes něj stačí jen hodit hadr a umožnit tak přívod vzduchu do demižonu? Stejně tak nemám představu, jak dlouho může samočištění trvat (týden či dva?) a jak poznám, že je samočištění u konce? - demižon nechám v cca 18 stupních, mošt je spíš z jablek kyselých.
Díky za odpověď
Offline
#12 2013-10-06 17:17:20
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Samočištění
pokud bude přístup vzduchu k cideru, pak hrozí řada problémů, třeba octové kvašení. Doporučuju kvasnou zátku použít. To jak se cider čistí je vidět, dlouho je kalný jako burčák a pak postupně začne být čirý, trvá to i dva měsíce.
Offline
#13 2013-10-06 20:39:04
- malis
- Člen
- Registrován: 2012-11-28
- Příspěvky: 7
Re: Samočištění
Ahoj,
jakmile se vyrovnají tlaky v kvasné zátce tak cidr stočím do čistého demižonu až po hrdlo, jak se všeobecně doporučuje, a zašpuntuju, ale ne úplně nadoraz kdyby to přeci jen ještě dokvášelo. Pokud se totiž už neuvolňuje CO2 tak jak bylo zmíněno cidr nic nechrání před oxidací a s ní spojenými problémy.
Offline
#14 2013-10-30 13:02:57
- lupen
- Člen
- Registrován: 2013-10-06
- Příspěvky: 3
Re: Samočištění
Zdravím,
prosím o zodpovězení ještě jednoho dotazu. Mám dva 15l demižóny. Jeden kvasí už téměř měsíc, druhý teprve týden. Dnes však oba přestaly bublat. U toho prvního by se to možná dalo vysvětlit zpomalením procesu kvašení, nicméně to by zřejmě bylo postupné. U toho druhého vůbec nevím, co by mohlo být příčinou. Prosím tedy o radu ohledně toho, co může být příčinou výše uvedeného, respektive, jak dál postupovat.
Díky!
Offline
#15 2013-10-30 16:52:54
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Samočištění
moc nízká teplota?
Offline
#16 2013-10-30 18:45:38
- lupen
- Člen
- Registrován: 2013-10-06
- Příspěvky: 3
Re: Samočištění
To určitě ne, mam to v cca 20 stupních - je tedy spíš vyšší, než by měla být.
Offline
#17 2014-01-16 19:01:58
- Prokes
- Člen
- Místo: Vřesovice, Kyjov
- Registrován: 2012-06-10
- Příspěvky: 12
Re: Samočištění
Doporučuju všem co se pouští poprvé do výroby cideru pořídit si dopředu tenkou knížečku od Heleny Uhrové: Jak se dělá cidre, calvados, pommeau. Je tam vše, co potřebujete vědět, abyste se vyvarovali zásadnějších chyb.
Offline
#18 2014-10-07 19:42:56
- charendler_bong
- Člen
- Registrován: 2014-09-28
- Příspěvky: 11
Re: Samočištění
Ahoj...Máte zkušenost jak dlouho je cider cítit kvasnicema? Už mi přestává pomalu ale jistě kvasit, zbytkový cukr se blíží nule, krásně voní jablkama, ale je hrozně cítit kvasnicema...na kvasnicích nestojí, už je dvakrát v průběhu kvašení stáčenej....Ten kvasnicovej odér zmizí sám (případně po jaké době obvykle?) nebo zůstane a muselo by se to nějak filtrovat?
Offline
Stránky 1
- Fórum
- » Kvašení
- » Samočištění