#1 2013-10-29 21:26:37
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
2013
Letos jsem vzhledem k množství a kvalitě (málo a bídné) jablek ani nedoufal, že budu moci pokračovat v experimentech se ciderem. Ale loňské úspěchy byly velkou výzvou k dalšímu zdokonalení -- už mám skoro vše dopito a nerad bych zůstal příští léto na suchu. Takže se zrodil plán sehnat jablka jinde.
Naštěstí jsme nedaleko místa kde moštuju, našli opuštěný a zpustlý sad (smutný pohled), ale jablek se tam válelo neuvěřitelné množství, a když byl už kufr (kombíka střední třídy) plný, řekl jsem si že už by to mohlo stačit :-) a začal maraton mytí, drcení a moštování. Odrůdy jablek neznám, všechno to byly staré jabloně, jablka už byla všechna povětšinou popadaná, jeden strom jsem otypoval na "Ontario" (velká zploštělá zelená jablka s výrazným žebrováním), další odrůda byla nějaká zimní (hodně tvrdá jablka se zeleno-červeným žíháním, poměrně malé), pak nějaké červené, pár pláňat "frňákovníků" a jedny co vypadaly jako letní "skleněné" (hodně světležlutá slupka, hned byly vidět otlaky). Celkem jsem za den nadrtil vylisoval asi 60 litrů moštu a měl jsem toho dost.
Přes léto jsem si sestrojil nový lis z jednoduchého dřevěného rámu a hydraulického zvedáku "panenky" na 1.5 tuny a zatím to konstrukce vydžela, i když místy už praská... práce je s tím asi stejně jako s předchozím šroubovým lisem, ale člověk se tolik nenadře, "napumpovat" zvedák je zkrátka jednodušší než točit závitem, na druhou stranu se musí lisovat nadvakrát (lisuju v původním dřevěném koši a tak musím lis vždy po částečném slisování ještě podložit dalšími trámky a tím vyrovnat jeho výšku a pak to dolisovat). Ještě to zvážím pro přesnější údaje, ale z jednoho a půl koše jablek (takový plastový) vznikne kýbl (25l) drti (nijak nestlačené) a z toho vylisuju asi tak 6-8 litrů moštu.
Dnes jsem to stočil do demižonů a přidal enzymy pro keeving co mě zbyly z loňska, bohužel jsem je asi moc dobře neskladoval (až teď jsem si všimnul že měly být drženy ve 4°C) takže byly trochu slepený... ale rozpustil jsem je a uvidíme co se bude dít, přinejhorším z toho bude normální suchý cider. Cukernatost (hustota) je na hranici, ale pude to (v jedné várce 1050, v druhé 1052 a ve třetí 1048), pH 3.1-3.2 jsem upravil na 3.3-3.4. Ze tří demižonů budu dva opět zkoušet "keevovat" a jeden nechám zcela přirozeně vykvasit.
Jablek bylo ale tolik, že tím to nekončí a další várku (hlavně těch zimních odrůd) nechám tak měsíc uležet a pak teprve zpracuju... no a aby toho nebylo málo, tak jsem ještě sehnal další dva pytle padaných jablek na zpracování, podle toho jaký budou skončí buď na mošt pro děti nebo na další demižon přírodního cideru... Každopádně asi ještě nakoupím nové enzymy aby aspoň ta várka ze zimních jablek dopadla. Kdybyste se někdo chtěl přidat, objednám toho víc a o poštové se podělíme (sada stojí 2 USD, poštovné 15 USD).
Offline
#2 2013-11-05 11:21:39
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: 2013
Dvě várky do kterých jsem dával PME (enzym) už jsou krásně pročištěné, ale oproti loňsku začly podstatně rychleji kvasit -- letos je prostě víc teplo, musel jsem je dát ze sklepa kde je tak 15°C ven do 9-12°C. Zajímavé je, že každá vypadá trochu jinak, v jedné je méně vysráženého gelu na povrchu, zato dost usazeného kalu na dně a nad ním pak takové mlžné cucky, v druhém demižonu je spousta gelu a na dně skoro nic. Na fotkách není ten první demižon ještě tak pročištěný, hlavně u dna teď už není prakticky nic.
Upravil Ondra (2013-11-05 11:24:33)
Offline
#3 2013-11-10 21:48:25
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: 2013
tak ještě pohled do sklepa, kde už to všechno pěkně pozvolna bublá... vepředu malý "demižon" ze zbytky z velkých, které nechám ještě trochu usadit a pak použiju na doplnění při přetáčení, pak větší bez PME (resp. do toho jsem dal jen trochu CaCl2 a zbytky PME co jsem vysypal z pytlíku, jen pár zrníček, nevím jestli to má vliv na pročištění...), pak velký 25 l, který jen pozvolna bublá, barva je taková divně světlá, tak doufám, že bude vše v pořádku a vzadu dva přetočené, teď už 20 l demižony s "keevovací" várkou, jsou teď už krásně čisté a opravdu decentně probublávají... tak snad to dopadne a příští léto bude co pít
Offline
#4 2014-09-25 16:01:23
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: 2013
Tak letos se mi keeving nepodařil zajímavý je, že jedna várka pořád dokvašovala ještě asi před dvěma týdny. Cider2013 je ale hodně suchý, spíš hořký a lehce nakyslý (to bude těmi jablky)... k jídlu je to fajn, ale na samotné pití by to trochu zbytkového cukru chtělo, možná to zkusím dosladit stévií nebo pasterovat a dosladit cukrem, jeden demižon si asi nechám a smíchám s letošní várkou, jablek zatím vypadá, že bude víc než loni, tak to pak zkusím v zimě nějak namíchat, aby tam byla sladkost i trochu té hořkosti... no uvidím.
Offline