Stránky 1
#1 2012-09-03 10:06:46
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
zralost jablek
Lze nějak zaručeně poznat ideální zralost jablek pro moštování? Našel jsem zmínku o jodovém testu, ale k tomu jsou ale třeba nějaké doplňující obrázky k jednotlivým odrůdám, takže tudy asi cesta nevede. Jasně že nejjednodušší asi bude jablko ochutnat, ale asi záleží na odrůzdě, zimní jablka se taky hned nekonzumují a dozrávají až ve sklepě. S tím souvisí i další dotaz -- děláte mezi sklizní a moštováním (drcením) nějakou pauzu ? Třeba týden, dva nechat jablka ve sklepě (někde jsem četl, že je to snad lepší..)?
Offline
#2 2012-12-05 10:52:09
Re: zralost jablek
Taky jsem se dočetl, že mezi sklizní a lisováním zimní odrůdy by měl být alespoň jeden týden odstup. Pokud skladujete jablka příliš dlouho, řekl bych, že příliš štávy se přemění na cukr a výlisnost je potom nižší, ale zase budete mít sladší mošt.
Ten jodový test by mohl být celkem užitečný.
Offline
#3 2012-12-05 18:50:43
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: zralost jablek
letos jsem zkoušel mezi sklizní a drcením jablek dělat odstup, tuším že asi 14 dní nebo 3 týdny, na testovacím vzorku byla znát vyšší cukernatost, byla i větší než u jablek, které jsem sklízel ze stromu ještě později... vše to bylo u podzimních odrůd Smiřické vzácné a Matčino, co se týče výtěžnosti, byla u skladovaných lehce menší, ale tak jako tak byla letos bídná (jablka byly o dost menší než loni). každopádně příští rok budu sklízet co nejdéle to půjde a rovnou to sklepu ze stromu, je to rozhodně míň práce než jablka trhat...
Offline
#4 2012-12-05 21:35:10
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: zralost jablek
Dovolím si jen objasnit pojmy. Žádná šťáva se v cukr nepromění, jen se odpaří voda a tím se zvýší koncetrace cukrů. Odpar probíhá i u jablek co jsou na stromech, ale tam se stačí voda dostávat přes stopku.
Jabka bych nechal na stromě co nejdýl, dokud nespadnou nebo nezaschne stopka, bude se zvyšovat cukernatost a snižovat kyseliny. Po sklizni bych je nechal pár dnů až týdnů, podle odrůdy, odležet. Naruší se pletiva a bude vyšší výtěžnost.
Offline
#5 2013-11-05 13:54:07
- jarda
- Člen
- Registrován: 2012-09-25
- Příspěvky: 27
Re: zralost jablek
Už vloni jsme cider dělali z netříděných jablek jak ze zahrady, tak "On The Road". A myslím že pro běžnou spotřebu nebyl výsledek špatný. Dokonce ještě teď je po čem sáhnout :-) Letos to byla opravdu bída o jablka. Nájezdníci orvali a otloukli všechna jablka už v zeleném stavu a vlastní se neurodila. Ale podařilo se najít několik stromů téměř zralých Panenských a Matčina. Očesali jsme je a udělali kontrolní vzorek. Brutální kyselina a minimálně cukru :-(. Nechali jsme jablka 3týdny uskladněna, potom je vytřídili a výsledek byl nádherný. Úplně jiný mošt. Sladký, s medovou příchutí... Takže doporučuji
Offline
#6 2016-03-15 21:09:19
- Piparkakuja
- Člen
- Registrován: 2015-10-31
- Příspěvky: 134
Re: zralost jablek
Co do cukernatosti, sel bych na to jednoduse. Obrat par jablek, jako na strudl, nastrouhat, zamichat, vytlacit trochu stavy, dve kapky do refraktometru a hned se vi. Z ty smesi pak ten strudl udelat, plytvat prece nebudeme. Stava jen z jednoho jabka by byl zavadejici vzorek - moc zraly/malo zraly...
Offline
Stránky 1