#1 2013-10-22 20:32:20

stepan
Člen
Registrován: 2013-10-22
Příspěvky: 7

The Jabčák

Loni jsme s ženou byli i poprvé na ochutnávce, když se cider zrovna bolestivě nepovedl - zoctovatěl, asi když jsem buď špatně dolil nebo málo zasířil nebo nevímco. I tak jsme ho vypili poměrně rychle a poslední flaška padla za vlast s dojetím v oku.

Celá historka je tady: http://medved.neasi.cz/2013/04/jak-sel- … derem.html

Letošní ročník, dosavadní postup (sesumíruju tady, abyste mi to mohli zkritizovat a pak ještě jednou pro pořádek na blogu smile ):

* První krok
-- dvacetilitrový demijohn plný spartanů, rozkvašený bez jakéhokoli zásahu, nesířený, jablka pouze omyta

* Jablka
-- james grieve, spartan, melodie (pro kyselinu) a jonagold

* Drcení
-- proběhlo během jednoho chladivého odpoledne
-- všechna jablka šla do kádí
-- kádě jsem zalil zmiňovanou dvacítkou pro jistotu (chtěl jsem lisovat burčák nebo aspoň perlící mošt)

* Lisování
-- můj dodavatel sudů je velký kamarád, takže mi nebyl schopný říct, proč mají sudy, ve kterých jsem chtěl kvasit, skoro měsíc zpoždění, objednávku jsem zrušil, koupil po levnu nerezové tanky (druhá možnost byla kamenina od Ondry, ale vyšla by dráž a doma by bylo složité ji uskladnit, protože se kvasí v garáži nebo skladu, proto jsem zvolil nepřírodní cestu) a jablka po devítí dnech ležení lisoval
-- nic nezoctovatělo, ani povrch drti nebyl nijak nahnědlý, jen trochu tmavší
-- všechno krásně kvasilo
-- bohužel, 9 dní je příliš mnoho (původní plán byl lisovat nejdéle po třech), téhle drti se nedá říct jinak než "sračka"
-- díky předešlému výlisnost nebyla očekávaných 60-70% procent, ale lehce slabých pod padesát
-- to že bych onu rozbředlou hmotu mohl vypálit mi došlo až po vyhození na kompost (AAAARGH)

* Další kroky
-- čekám až v pátek dorazí dřevěné burgundské sudy po Chardonnay, přetočím to do nich bez spodních pěti centimetrů
-- zatím to kvasí tak, že garáž je bez větrání toxická pro malá zvířata
-- zatím žádné viditelné a cítitelné vady, na rozdíl od neutrálních šampaňských kvasinek má tohle výraznou jabko-medo vůni
-- ALE jeden tank chutná výrazně kysele, druhý ploše, ale výrazně sladce, nevím jestli to je jen štěstí na sladká/kyselá jablka, nebo potenciální problém, každopádně částečně prokvašený bublající mošt měl ve 14 stupních 10.2 na normalizovaném moštoměru kalibrovaném na 15 stupňů
-- víko na nádržích je zatím moc vysoko (jinak by mi to vybublalo ven), nejsem si jistý jak poznat, že je fáze burčáku za mnou, abych ho shodil dolů aby mi nic nezoctovatělo (viz potenciálně minulý rok)

O dalším budu informovat až se stane. V mezidobí se těším, až to uzraje smile

Offline

#2 2013-10-29 20:53:09

stepan
Člen
Registrován: 2013-10-22
Příspěvky: 7

Re: The Jabčák

Tak včera bylo stočeno z kvasných tanků do sudů. Po každoroční sirce ani stopy (resp. všechny stopy zmizely v průběhu přetáčení) a při ochutnávání se dějí dvě věci

- je krásně cítit něco, čemu bych naslepo říkal sauvignon, rozhodně ne jabčák (pro detail - umělé kvasinky nepoužívám a se sauvignonovou příchutí bych ani nikdy nepoužil, teoreticky se do sklepa ani neměly jak dostat)
- v jednom sudu je tekutina s chutí drsnější než ocet a v druhém je uhlazená jak německá dálnice, hádám že bude potřeba hódně míchat v závěru

Zatím jsem s průběhem spokojen.

Offline

#3 2013-11-21 20:51:10

stepan
Člen
Registrován: 2013-10-22
Příspěvky: 7

Re: The Jabčák

Tak report po nejake dobe - vsechno lezi v sudech nebo demijohnech. Ze sudu se ztraci minimum, takze to snad i prezije dovolenou, co se tyce vune, tak zatim to v sudech zacina pusobit dustojne, to v demizonech pusobi dustojne jako rozhrkanej traktor na dalnici, neni mi uplne jasne, co se v tom skle deje vyrazne spatne/jinak, neverim, ze by to bylo jen mikrooxidaci z dreva.

Bohuzel jeden sud je plochy, bez kyseliny, druhy je tak akorat, doufam, ze v zaveru to pujde nejak rozumne smichat.

A nenapada mne jak spravne to udelat - trochu zasirit, nalit do tanku, pockat az se usadi kvasnice a stacet? Nechci, aby to pak byl problem znovu rozkvasit kvuli bublinkam, ale bojim se oxidace.

Offline

#4 2013-11-21 23:33:40

stepan
Člen
Registrován: 2013-10-22
Příspěvky: 7

Re: The Jabčák

Offline

#5 2014-01-29 21:03:48

stepan
Člen
Registrován: 2013-10-22
Příspěvky: 7

Re: The Jabčák

Pro letošek připraveno. Těším se na příští týden! smile

Ale hotový tedy ještě není. Tohle je jen 25 litrů jako test. The je suchý, Le je lehce doslazený, aby chutnal těm, co nejsou tak úplně na ocet smile

TheLe Jabčák

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK