Stránky 1
#1 2011-02-20 17:19:52
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Skladování moštu
na to jak uchovat mošt aby vydržel celou zimu, nezačal kvasit, nemusela se přidávat chemie a přitom neztratil ani chuť ani zdraví prospěšné látky je řada názorů.
Zajímavá diskuze se vede na:
Offline
#2 2011-02-20 17:21:16
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Skladování moštu
zkoušeli jsme mošt pasterizovat, ale ztratil trochu chuť. Ta chuť je trochu podobná zavařovaným jablkům. Ale vydržel.
Offline
#3 2012-10-23 20:47:18
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Skladování moštu
sepsal jsem postup, který mi funguje:
Offline
#4 2012-10-25 11:25:30
- kasal
- Člen
- Registrován: 2012-10-15
- Příspěvky: 48
Re: Skladování moštu
Diky za navod.
Take zvazujeme moznost nakupu zavarovaciho hrnce.
Muzes nam poradit, jak si vybrat? Smalt nebo nerez?
Na co si dat pozor pri koupi pouziteho?
Offline
#5 2012-10-26 21:33:46
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Skladování moštu
podobně jsem se ptal v obchodě a nic rozumného jsem se nedozvěděl, takže vyhrála cena.
Měli hrnec i s časovačem pod dva tisíce, časovač se hodí, protože se to vypne samo. Nerez by se mi taky líbil, ale ten už byl drahý.
V jedné recenzi jsem četl, že si paní stěžovala na vypouštěcí ventil, že se musí držet. Ten co jsem koupil, má dvě polohy, takže se držet nemusí.
Offline
#6 2012-10-28 18:38:57
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: Skladování moštu
i já jsem letos experimentoval s pasterizací, zkoušel jsem pasterovat při několika teplotách (od 65 až do 80 °C) rozdílnou dobu (5-20 min), tak uvidím, co vydrží a jestli mezi tím bude nějaký chuťový rozdíl, pokud bude, nenechám si to pro sebe. Dělal jsem to tak, že jsem "zavařoval" už naplněné pivní lahve, do jedný z nich jsem dal teploměr a pokoušel se držet teplotu na stejné úrovni (což není tak jednoduché, hrnec plný vody má docela setrvačnost...)
Offline
#7 2012-10-28 20:23:45
- nevedko
- Člen
- Registrován: 2012-10-02
- Příspěvky: 5
Re: Skladování moštu
Ahojte, ja "pasterizujem" mušt už asi 10 rokov jednoducho takto: Nalejem čerstvý mušt do 50l sudu z antikory, zatvorím a v sude vznikne tlak.Po poklese tlaku čo je asi za mesiac môžem čapovať a piť. To je všetko.Žiadne zohrievanie,nič.Tento rok asi cukornatosťou som sa dostal s tlakom cez 10 barrov,to už aj cez prepúšťací ventil trochu unikalo.Má to len jeden problém,sudy sú veľmi drahé,jeden cca 275 e. Na e bay sa dajú zohnať aj lacnejšie.Názov je mostfass. Pridal by som aj fotky, no neviem ako to tu vložiť.
Offline
#8 2012-12-03 18:59:16
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Skladování moštu
nevedko: toto je velice chytrý poznatek, sám jsem o něm nevěděl, ale jak pátrám po výrobě cideru, dostal jsem se i k tomuto. A našel jsem i levnější řešení. Dají se použít klasické KEG sudy, ty se seženete za zálohovou cenu cca 1200,-Kč za 50l sud, dají sehnat i 30l a viděl jsem i 10l KEG K tomu dokoupíte naražečku (700,-), nebo rovnou párty pípu za nějakých 1500,-Kč. Na přívod plynu se připojí budík pro kontrolu tlaku nebo bombičku s CO2, na 50l je prý potřeba 2Kg lahev CO2 za nějakých 1800,-Kč. Nebo rovnou speciální "bazmek" za bratru lidových 9tis komplet i s CO2 Kč :-P Potom si mošt můžete točit v množství v kterém uznáte za vhodné a zbytek zůstane sterilní (pokud zachováte tlak v KEGu). Jedinou nevýhodu vidím v tom, že mošt může být po nějakém čase naperlený, ale aspoň tím získá na svěžesti
ještě abych nezapoměl, KEG sudy pivovarů nebo sovkáren, které mají speciální plničky nebo myčky KEGů, musíte "násilím" otevřít a upravit, aby jste si ho mohli sami vypláchnout a naplnit. Návod dodám na požádání
Odkazy:
popis a zařízení pro tlakování KEGů:
CZ: http://www.hanita.eu/mostarna.php#konzervace
DE: výrobce - http://www.speidels-hausmosterei.de/Druckfass:_:23.html
Všechny tyto informace mám z doslechu a z internetu, takže bez záruky
Offline
#9 2014-01-25 21:14:16
- brazdic
- Člen
- Místo: šumava
- Registrován: 2014-01-24
- Příspěvky: 2
Re: Skladování moštu
Skladujeme takto:
1.od hospodského si půjčíme sud a dáme mu 1000Kč zálohy
2.demontujeme jehlu, sud a jehlu důkladně umyjeme (horká voda, savo)
3.sud naplníme čerstvě vylisovaným moštem
4.namontujeme jehlu
5.sud dáme do sklepa na pár týdnů
6.narazíme, naplníme několik petek a odrazíme, pípu vymyjeme
7.petky vypijeme dřív než se rozkvasí
8.opakujeme bod 6 a 7 až do vyprázdnění sudu
9.sud vrátíme hospodskému a dostaneme zálohu zpět
Jednoduché řešení bez pasterizace a chemie. Chemie je cítit a po pasterizaci už mošt nemá říz. Z kegu chutná mošt taky trochu jinak než čerstvej, je hodně naperlenej a maličko nakvašenej.
Offline
#10 2014-01-25 22:15:36
- brazdic
- Člen
- Místo: šumava
- Registrován: 2014-01-24
- Příspěvky: 2
Re: Skladování moštu
Skladujeme takto:
1.od hospodského si půjčíme sud a dáme mu 1000Kč zálohy
2.demontujeme jehlu, sud a jehlu důkladně umyjeme (horká voda, savo)
3.sud naplníme čerstvě vylisovaným moštem
4.namontujeme jehlu
5.sud dáme do sklepa na pár týdnů
6.narazíme, naplníme několik petek a odrazíme, pípu vymyjeme
7.petky vypijeme dřív než se rozkvasí
8.opakujeme bod 6 a 7 až do vyprázdnění sudu
9.sud vrátíme hospodskému a dostaneme zálohu zpětJednoduché řešení bez pasterizace a chemie. Chemie je cítit a po pasterizaci už mošt nemá říz. Z kegu chutná mošt taky trochu jinak než čerstvej, je hodně naperlenej a maličko nakvašenej.
Po dopsání příspěvku mě napadlo změřit vínoměrem obsah alkoholu v takto skladovaném moštu a ejhle ukázal přes 2%.
Takže pokud je někdo 40ti kilovej eskymák a trpí chorobou jater neměl by před řízením motorového vozidla mošt požívat.
Howgh
Offline
#11 2020-11-06 11:56:17
- KarelK
- Člen
- Registrován: 2020-08-18
- Příspěvky: 2
Re: Skladování moštu
K té sterilizaci v KEG sudech, není mi jasné jak to funguje. Mošt se samovolně rozkvasí, kvasinky začnou produkovat CO2 čímž začnou pozvolna páchat hromadnou sebevraždu? Zvyšováním tlaku v nádobě se všechen život v kapalině včetně kvasinek usmrtí tedy princip paskalizace? Na wiki uvádějí tlak až 6000 barů, nevedko říká, že má v sudu 10 barů, možná na kvasinky stačí, nevím. Je to ono?
Offline
Stránky 1