Stránky 1
#1 2014-09-10 07:51:16
- baux
- Člen
- Registrován: 2014-09-10
- Příspěvky: 3
Naplnění demižonú
Zdar,
chci se zeptat - mám 50l a 40l demižon - oba naplněné tak do poloviny - je to problém? Měly by být plné?
Offline
#2 2014-09-10 11:41:07
- kasal
- Člen
- Registrován: 2012-10-15
- Příspěvky: 48
Re: Naplnění demižonú
Doporučuji k přečtení:
http://winepunk.cz/2012/10/10/jak-vyrob … bovzdorne/
Teď jde o to, jak Ondrův návod vztáhnout na Vaši situaci.
Já bych to zkusil třeba tak, že bouřlivé kvašení proběhne v obou demižonech.
V dalších fázích musí už být demižon vždy plný. Po prvním stáčení z kvasnic budete mít 50 litrů, při dalším stáčení se může cider stěhovat do menšího demižonu.
Offline
#3 2014-09-11 08:59:38
- baux
- Člen
- Registrován: 2014-09-10
- Příspěvky: 3
Re: Naplnění demižonú
Díky! Skvělý článek!
Offline
#4 2014-09-18 08:19:15
- baux
- Člen
- Registrován: 2014-09-10
- Příspěvky: 3
Re: Naplnění demižonú
Tak kvašení začalo skvěle, pěna až po hrdlo, kvasná zátka bublá perfektně! Po 3. dnu kvašení pěna spadla na minimum a krásně zbělala a o den později zmizela pěna úplně. Bublá to stále víc, jen ta pěna je fuč. Mám za to, že se na povrchu vytvoří krusta a pod ní se začne šťáva vyjasňovat (cca po 8 dnech kvašení?).. pak chci přistoupit ke stáčení. Ale pěna či krusta zatím ani náznak .. ? Pak mám ještě druhý demižon, 40l do poloviny naplněný - kvasil celkem slušně, ale pomalu to přestavá bublat - chce to popohnat? Akvarijní topení? Horká voda?
díky za názory..
Offline
#5 2014-09-30 14:59:31
- kasal
- Člen
- Registrován: 2012-10-15
- Příspěvky: 48
Re: Naplnění demižonú
Omlouvám se, že odpovídám pozdě, dřív jsem si nevšiml.
Sám nevyrábím, jen kybicuji. Ale podle toho Ondrova článku se to mělo stočit hned po několika dnech, jen co proběhne bouřlivé kvašení. Od toho momentu platí, že vzduch je hlavní nepřítel cideru.
To s tou krustou, to nevím. Nemáte na mysli keeving? To je speciální a obtížná technika, která nepoužívá na začátku fázi bouřlivého kvašení, ale pomalé prokvášení v chladu. Pokud jedete podle Ondry, "fakt jednoduše," tak se na nic takového čekat nemá.
Offline
Stránky 1