Stránky 1
#1 2014-09-24 22:11:44
- Rockcb
- Člen
- Registrován: 2014-09-24
- Příspěvky: 6
Pivní láhev a perlivý cider
Máte někdo zkušenosti s výrobou perlivého cideru a využitím pivních lahví se standardními korunkovými zátkami? Dočetl jsem se, že standardní pivní láhev 0329T vydrží při prvním použití 14 barů, po opakovaném použití jen 10 barů. Nevím ale, kolik barů vydrží uchycení korunkové zátky. 4 - 4,3g cukru natlakuje 1 bar, někdo z fora přidává do cideru 1 kávovou lžičku cukru na vytvoření CO2, což je cca 5g. Tento uživatel ale stáčí cider do lahví od sektu. Chci totéž provést s pivními láhvemi. Co si o tom myslíte? Máte s tím někdo zkušenost? Využívám dvoupákový zátkovač pivních lahví, který svoji práci vykonává na výbornou - žádná chyba uchycení není možná.
Offline
#2 2014-09-25 15:37:20
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Pivní láhev a perlivý cider
Zátky bez problémů vydrží, láhev mi za čtyři roky praskla jedna. Problém jsem měl jen s tím, že po několika měsících. Problém jsem měl jen s tím, že po několika měsících ten tlak už byl tak velký, že byl problém jak láhve otevřít bez gejzízu. Proto už nedoslazuju.
Offline
#3 2014-09-25 15:54:40
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: Pivní láhev a perlivý cider
Mě zatím taky nic neprasklo a občas je to spíš sekt než cider... a to jsem nedoslazoval cukrem, jenom špatně odhadl, kdy to lahvovat. Zátkoval jsem ruční zátkovačkou. Lahve byly navíc lehčený od Gambrina, takže bych obavy neměl.
Do piva co jsem teď dělal (do lahví od Bernarda) a doslazovat musel (dryhop) jsem dal lžičku cukru a napěnilo to taky až moc, výsledkem je že otevírat pivo musím nad dřezem s připraveným půllitrem a i tak toho dost uteče, s tím ciderem to bylo podobný. Pokud bych doslazoval, dal bych spíš lžičky půlku, víc už mi přijde opravdu přesycený...
Offline
#4 2014-09-26 19:17:11
- Rockcb
- Člen
- Registrován: 2014-09-24
- Příspěvky: 6
Re: Pivní láhev a perlivý cider
Super za rady moc Vám děkuju!!:-)
Offline
#5 2014-09-27 15:03:02
- Rockcb
- Člen
- Registrován: 2014-09-24
- Příspěvky: 6
Re: Pivní láhev a perlivý cider
Mohl bych se ještě prosím zeptat, vydrží cider do 1. července příštího roku?? Normálně jsem ho pasterizoval, dám do něj tedy jen půl lžičky cukru na půllitr. Budu ho skladovat ve sklepě panelového domu, čili ne veda a ne nízké teploty. Moc Vám děkuju!
Offline
#6 2014-09-28 07:17:49
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Pivní láhev a perlivý cider
měl by vydržet.
Offline
Stránky 1