Stránky 1
#1 2014-10-07 22:11:09
Jak zastavit kvašení
Zdravím, každoročně dělám jabčák a každoročně mi vyjde jenom BRUT (nechám ho prokvasit, a před stáčením dosladím). Letos bych rád udělal i sladký, ale netuším jak zastavit kvašení tak, abych ho nasytil, nebouchly mi lahve a zároveň zůstal hezky sladký. Jak na to? Napadlo mne pasterovat (zazátkované lahve po druhém kvašení chvilku zahřát v lázni (cca 20min na 70°C)). Napadá vás ještě jiná možnost?
Offline
#2 2014-10-07 23:14:06
- charendler_bong
- Člen
- Registrován: 2014-09-28
- Příspěvky: 11
Re: Jak zastavit kvašení
jedina jistota je sterilni filtrace a toho doma nedosahnete pravdepodobne...po vsem jinym se kvasinky znova rozjedou...u vina se to dela snadneji pac se nasadi kvasinky co snasi male mnozstvi alkoholu a ten je pak zabije...ale nevim jestli jdou sehnat kvasinky co vydrzi treba jen pet procent alkholu aby tahle metoda byla vhodna i na cider...spis asi ne...tou pasterizaci nevim jestli jde dosahnout definitivniho ucinku...i kdyz mam sebelip uzavreny lahve s mostem a zavareny, stejne se postupne sem tam kazi nebo zacnou kvasit...procento se casem zvysuje...a hlavne mi prijde ze i u mostu, takze urcite i u cideru pasterizace meni negativne chut...:/ kdyby nekdo mel doma proveditelnou metodu, rad si ji poslechnu:)
Offline
#3 2014-10-07 23:16:00
- charendler_bong
- Člen
- Registrován: 2014-09-28
- Příspěvky: 11
Re: Jak zastavit kvašení
jeste by fungovalo presireni kdyz by pak lahev byla definitivne uzavrena...ale to by se uz nenabublal v lahvi a stejne by to nebyla jistota...pak sem jeste cetl vlastne o cloridu vapenatym, ale to zatim nevim jak funguje a jestli je to svnstvo a nebo neni...
Offline
#4 2014-10-07 23:22:32
- charendler_bong
- Člen
- Registrován: 2014-09-28
- Příspěvky: 11
Re: Jak zastavit kvašení
omlouvam se ze pisu potreti ale vzdy me napadne jeste dodatek...i kdyz byste mel ten filtr sterilni, musel byste mit uzpusobeny zarizeni tak, abyste filtroval do sterilniho prostredi a toho taky nedocilite bezne...a kvasinky jsou vsudypritomne tedy i ve vzduchu, takze nez to protahnete filtrem uz se mnozi dalsi...to kdyby se zkombinovalo vetsim zasirenim, tak to zabije zbyle ktere se nemuzou namnozit, ale nerozjede se Vam to uz ani v ty lahvi a bude to bez bublin...a kdyby vam nevadilo to mit bez bublin, melo by stacit presirit, stocit z kalu a hned lahvovat...pres to to neni to jistota...mozna udrzovat pri hodne nizke teplote:)
Offline
#5 2014-10-08 07:42:03
Re: Jak zastavit kvašení
Díky za rady. Sterilní filtrace je super. ale když děláte max 200 litrů cideru a ne 200l/za hodinu, tak to nemá cenu. Jinak pokud by jste byl někdo takovýto kabrňák, doporučuju http://www.moravekcft.cz/index.php/cz/v … arizeni-cw se sterylní filtrací. Pro mne je toto ale slepá ulice :-). Kvasinky mne taky napadly nízko prokvášecí, ale stejně by to chtělo předem pasterovat (kvůli zamezení činnosti divokých kvasinek). Inu....babo raď. Neví někdo, jak to dělají ve Francii? Případně, nebyl jste někdo v cidrerii na workshopu?
Offline
#6 2014-10-08 13:34:29
- kasal
- Člen
- Registrován: 2012-10-15
- Příspěvky: 48
Re: Jak zastavit kvašení
To, co chcete, je keeving, popsany napriklad tady:
http://www.cider.org.uk/keeving.html
Princip je v tom, ze neustalym pretacenim se zbavite kalu na dne i pektinu pod hladinou, takze kvasinky nemaji ziviny, ac jeste zbyva cukr.
Je to pry dost tezky, jak pravi ta stranka, hodne zavisi na stesti.
V cidrerii to zrejme delaji, na dni otevrenych dveri jsem videl spoustu obrovskych barelu a oni rikali, ze jeich pece o cidre je neustale pretaceni.
Asi to taky znamena, ze mate na konci dost malo cidre v pomeru k puvodnimu mnozstvi mostu. (Ale na druhou stranu se mozna ty zbytky pri pretaceni take daji vypit. ;-)
Rozhodne se pochlubte, kdyby se Vam neco takoveho darilo.
Offline
Stránky 1