Stránky 1
#1 2014-10-08 08:41:12
- Henry
- Člen
- Místo: od Českého Dubu dále do hor
- Registrován: 2014-10-07
- Příspěvky: 7
Sluneční Cidre
Lisoval jsem 4.10. šťavnaté "koženáče" (kožená reneta zimní), ze starých jabloní ... drtička s motorem ze starého čerpadla, ruční závitový lis ... 90 litrů ve třech barelech ... do každého 1 den rozdělané vinné kvasinky, každý barel zakrytý hadrem, teplota 20°C ... dnes cca 15-20 cm vysoká pěna, dole cca 5 cm usazenina, tak bedlivě hlídám a připravuji demižony ...
Krom toho vzniklo i 550 litrů moštu z 890 kg jablek (cca 10 stromů), ten je ale zapasterizovaný křižanskou moštárnou Stará Dáma :-) ...
"Sluneční" proto, protože vzniká vysoko na jižních slunečních svazích pod Ještědem a "cidre" proto, protože po demižonech půjde do vínovek s korkem a zase na dlouhou dobu ležet ...
Offline
#2 2014-10-10 08:39:18
- Henry
- Člen
- Místo: od Českého Dubu dále do hor
- Registrován: 2014-10-07
- Příspěvky: 7
Re: Sluneční Cidre
Z barelů jsem přepustil 8.10. v noci. 50L + 20L + 10L + 10L - každý jsem mírně doplnil pasterizovaným moštem ze stejné odrůdy. 50L demižon je s kvasnou zátkou v gumovém špuntu. Zbytek v korku, obaleným v potravonářské folii (ze začátku hůře těsnily) ...
Cukernatost při přepuštění byla 11,2NM.
Upravil Henry (2014-10-15 09:00:28)
Offline
#3 2014-11-04 08:45:21
- Henry
- Člen
- Místo: od Českého Dubu dále do hor
- Registrován: 2014-10-07
- Příspěvky: 7
Re: Sluneční Cidre
První přepustění proběhlo 3.11. Vyčistil jsem usazeniny a vrátil cidre zpět do demižonů. Mezeru k hrdlu jsem dolil malým nožstvím pasterovaného moštu.
Offline
#4 2015-05-05 12:28:57
- Henry
- Člen
- Místo: od Českého Dubu dále do hor
- Registrován: 2014-10-07
- Příspěvky: 7
Re: Sluneční Cidre
První stáčení (20ltr) proběhlo 27.12.2014 (v demijonu cca 3 měsíce), kdy se zdálo, že je dokvašeno -> vínové lahve, korkované, zavoskované, položené, do každé jsme přidal půl lžičky cukru -> první otevřená 2.5.2015 (zrálo v lahvích 4 měsíce), skvěle pění, ne málo ani ne tak moc, aby nešlo odkorkovat, mírně nahořklá chuť, chutná.
Dalších 50ltr jsem stočil 2.5.2015 (v demijonu 7 měsíců), stejný způsob -> korkované, zavoskované, položené lahve, půl lžičky cukru do každé -> dále zraje .....
Offline
Stránky 1