Stránky 1
#1 2014-10-07 18:20:35
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
2014 Valašská jadrnička
Lisoval jsem 4.10. ze staré odrůdy valašská jadrnička, mix padaných jablek velkých i malých. Lisováno vřetenovým lisem 10l, vždy nadrceno 50l drtě a vylisovaný zbytek jsem vracel zpět do nelisovaného a po promíchání jsem znovu lisoval, takto jsem získal 30l moštu. A pak dalších 50l drtě ...
Cukernatost 12NM, barva moštu červenooranžová.
Udělal jsem tři demižóny po 20l, každý pak (nechtěně) pokračoval jinou cestou.
Offline
#2 2014-10-12 12:52:36
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: 2014 Valašská jadrnička
Letos to bude jedna velká improvizace. Demižóny nejsou vysířené, protože nebylo čím. Kvasinky jsem minulý týden neměl, tak jsem si říkal přidám je teď. Ale ejhle, přijel jsem v pátek do vinařských potřeb 17:03, no bylo to těsný. Tak jsem alespoň koupil burčák, smíchal trochu burčáku s moštem, nechal jsem to trochu rozkvasit a tímhle jsem naočkoval cider. Ten za první týden je velmi mírně nakvašený. Teplota cca 16C.
Offline
#3 2014-10-18 22:24:36
- majta
- Člen
- Registrován: 2014-10-18
- Příspěvky: 1
Re: 2014 Valašská jadrnička
Letos mě vinné kvasinky taktéž zradily a jediné východisko vidím v burčáku - už jste to zkoušel dříve? Jak vám kvašení z burčáku zatím probíhá - není to moc bouřlivé?
Offline
#4 2014-10-19 22:44:19
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: 2014 Valašská jadrnička
zatím jsem to nezkoušel, ale nečekám že by to bylo bouřlivější než jindy. Jak to probíhá zatím nevím, příští víkend to zkontroluju.
Offline
#5 2014-11-18 23:37:34
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: 2014 Valašská jadrnička
o víkendu první stáčení (demižón 1 a 2), zatím žádné překvapení.
Offline
#6 2015-01-11 13:53:49
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: 2014 Valašská jadrnička
Jeden demižón (3) jsem nestihl stočit, tak zůstal na kvasnicích až do konce prosince. V lednu se pak ochladilo a teplota v místnosti šla až k nule. Kvašení se téměř zastavilo. Demižóny (1 a 2) stočené v listopadu mají stále ovocnou chuť a pěkně voní, ten stočený v prosinci (3) je víc trpký, ale lépe se čistí. Přesunul jsem demižóny jinam, ať neprasknou mrazem a protože se blíží ochutnávka, tak budu brzy lahvovat.
Offline
#7 2015-01-11 15:27:40
- Snooky®
- Člen
- Registrován: 2014-10-01
- Příspěvky: 14
Re: 2014 Valašská jadrnička
Doufám, že se dostanu na ochutnávku :-)
Offline
#8 2015-01-11 18:06:10
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: 2014 Valašská jadrnička
taky doufám
Offline
#9 2015-01-18 13:27:53
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: 2014 Valašská jadrnička
Demižón (1) je zalahvovaný. Letos zkouším šampusky. Lahvoval jsem ho ještě kalný. V chuti je trochu cítit jakoby zrál v dřevěném sudu, nevím kde se to tam vzalo.
Demižón (2) jsem podruhé stočil a doplnil asi litrem čerstvého moštu.
Z demižón (3) jsem odlil asi 2l a přidal čerstvý mošt, třeba se trochu zjemní.
Offline
#10 2015-03-08 09:17:48
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: 2014 Valašská jadrnička
láhve z demižónu (1) jsem vzal na ochutnávku ciderů do Prahy, docela chutnal. Už je mírně perlivý.
Na demižón (2) jsem pře dvěma týdny zkusil sadu na čiření vín (želatina, tosil, bentonit). Pěkně se vyčeřil a včera jsem zalahvoval.
Demižón (3) je v klidu.
Offline
#11 2015-05-10 14:11:58
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: 2014 Valašská jadrnička
Chuťově je nejlepší ten nečeřený (1), už je i příjemně perilvý.
Čeřený (2) je hezčí na pohled, ale nemá tak plnou chuť.
Poslední (3) jsem včera zalahvoval, kvasil hodně dlouho a je nevýrazný.
Offline
#12 2015-10-15 21:08:44
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: 2014 Valašská jadrnička
Není to na dlouhé skladování. V lahvi překvasil úplně do sucha, na jaře byl chuťově lepší.
Offline
#13 2016-01-03 20:48:08
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: 2014 Valašská jadrnička
Pár láhví mi zůstalo a dost mě překvapily. Chuť se ještě zakulatila a úplně zmizela ta drsnost, kterou to mělo celý podzim. Takže musím přehodnotit, že to není na dlouhé skladování.
Offline
Stránky 1