#1 2014-10-07 18:20:35

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

2014 Valašská jadrnička

Lisoval jsem 4.10. ze staré odrůdy valašská jadrnička, mix padaných jablek velkých i malých. Lisováno vřetenovým lisem 10l, vždy nadrceno 50l drtě a vylisovaný zbytek jsem vracel zpět do nelisovaného a po promíchání jsem znovu lisoval, takto jsem získal 30l moštu. A pak dalších 50l drtě ...

Cukernatost 12NM, barva moštu červenooranžová.

Udělal jsem tři demižóny po 20l, každý pak (nechtěně) pokračoval jinou cestou.

Offline

#2 2014-10-12 12:52:36

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: 2014 Valašská jadrnička

Letos to bude jedna velká improvizace. Demižóny nejsou vysířené, protože nebylo čím. Kvasinky jsem minulý týden neměl, tak jsem si říkal přidám je teď. Ale ejhle, přijel jsem v pátek do vinařských potřeb 17:03, no bylo to těsný. Tak jsem alespoň koupil burčák, smíchal trochu burčáku s moštem, nechal jsem to trochu rozkvasit a tímhle jsem naočkoval cider. Ten za první týden je velmi mírně nakvašený. Teplota cca 16C.

Offline

#3 2014-10-18 22:24:36

majta
Člen
Registrován: 2014-10-18
Příspěvky: 1

Re: 2014 Valašská jadrnička

Letos mě vinné kvasinky taktéž zradily a jediné východisko vidím v burčáku - už jste to zkoušel dříve? Jak vám kvašení z burčáku zatím probíhá - není to moc bouřlivé?

Offline

#4 2014-10-19 22:44:19

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: 2014 Valašská jadrnička

zatím jsem to nezkoušel, ale nečekám že by to bylo bouřlivější než jindy. Jak to probíhá zatím nevím, příští víkend to zkontroluju.

Offline

#5 2014-11-18 23:37:34

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: 2014 Valašská jadrnička

o víkendu první stáčení (demižón 1 a 2), zatím žádné překvapení.

Offline

#6 2015-01-11 13:53:49

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: 2014 Valašská jadrnička

Jeden demižón (3) jsem nestihl stočit, tak zůstal na kvasnicích až do konce prosince. V lednu se pak ochladilo a teplota v místnosti šla až k nule. Kvašení se téměř zastavilo. Demižóny (1 a 2) stočené v listopadu mají stále ovocnou chuť a pěkně voní, ten stočený v prosinci (3) je víc trpký, ale lépe se čistí. Přesunul jsem demižóny jinam, ať neprasknou mrazem a protože se blíží ochutnávka, tak budu brzy lahvovat.

Offline

#7 2015-01-11 15:27:40

Snooky®
Člen
Registrován: 2014-10-01
Příspěvky: 14

Re: 2014 Valašská jadrnička

Doufám, že se dostanu na ochutnávku :-)

Offline

#8 2015-01-11 18:06:10

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: 2014 Valašská jadrnička

taky doufám smile

Offline

#9 2015-01-18 13:27:53

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: 2014 Valašská jadrnička

Demižón (1) je zalahvovaný. Letos zkouším šampusky. Lahvoval jsem ho ještě kalný. V chuti je trochu cítit jakoby zrál v dřevěném sudu, nevím kde se to tam vzalo.

Demižón (2) jsem podruhé stočil a doplnil asi litrem čerstvého moštu.

Z demižón (3) jsem odlil asi 2l a přidal čerstvý mošt, třeba se trochu zjemní.

Offline

#10 2015-03-08 09:17:48

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: 2014 Valašská jadrnička

láhve z demižónu (1) jsem vzal na ochutnávku ciderů do Prahy, docela chutnal. Už je mírně perlivý.

Na demižón (2) jsem pře dvěma týdny zkusil sadu na čiření vín (želatina, tosil, bentonit). Pěkně se vyčeřil a včera jsem zalahvoval.

Demižón (3) je v klidu.

Offline

#11 2015-05-10 14:11:58

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: 2014 Valašská jadrnička

Chuťově je nejlepší ten nečeřený (1), už je i příjemně perilvý.
Čeřený (2) je hezčí na pohled, ale nemá tak plnou chuť.
Poslední (3) jsem včera zalahvoval, kvasil hodně dlouho a je nevýrazný.

Offline

#12 2015-10-15 21:08:44

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: 2014 Valašská jadrnička

Není to na dlouhé skladování. V lahvi překvasil úplně do sucha, na jaře byl chuťově lepší.

Offline

#13 2016-01-03 20:48:08

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: 2014 Valašská jadrnička

Pár láhví mi zůstalo a dost mě překvapily. Chuť se ještě zakulatila a úplně zmizela ta drsnost, kterou to mělo celý podzim. Takže musím přehodnotit, že to není na dlouhé skladování.

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK