#1 2011-06-15 18:39:08

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Cider je moc vodový

Loni jsem zkusil vyrobit cider, ale bohužel jsem jablečný mošt při vstupu moc naředil vodou - na cca 5,5l mostu jsem dal 1,5-2l vody. Doplnil jsem cukrem cca 1,0 kg, přidal kvasinky a živnou sůl. Kvašení proběhlo normálně. Výsledný produkt je však vodový (asi se není čemu divit). První pokus nevyšel, podruhé to bude třeba lepší. Nicméně nedá se to nějak zahustit?? Případně dá se nějak mému produktu upravit chuť?

Offline

#2 2011-06-15 19:07:06

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Cider je moc vodový

v únoru jsem dělal cider a z jablek jsem neměl ani 50% moštu. Takže jsem zbytky z lisu nechal loužit ve vodě a lisoval ješte jednou. Cider byl taky vodnatý, ale s časem se ta chuť zlepšovala a dnes se mi zdá dobrý.

Jinak z moštu se pomalým odpařováním vody dá udělat takový 'sirup'. Ten by se mohl dát přidat.

Offline

#3 2012-01-12 14:42:44

Toronto Tom
Člen
Registrován: 2012-01-12
Příspěvky: 7

Re: Cider je moc vodový

Jak změnit chuť mne nenapadá, snad jedině navýšit obsah alkoholu. Přidat cukr a cider začne znovu kvasit. A k ředění vodou. Já bych doporučil prostě neředit. Používat 100% mošt.

Offline

#4 2012-01-12 15:58:36

Pythonn
Člen
Registrován: 2010-10-30
Příspěvky: 39

Re: Cider je moc vodový

Já bych taky neředil.. i když je  tu vyjímka když je mošt velmi kyselý( závisí od jablek), dá se snížit kyselost právě ředěním. Ale s tím bych byl opatrný , myslím že ne víc než 10%. Jde o to že po prokvašení do sucha ta kyselinka dost vyčuhuje a abych to pak trochu zharmonizoval, musím přidat víc sladké rezervy( odpařený mošt ). Pak ovšem už cider není tak suchý..

Offline

#5 2012-01-12 18:28:27

Toronto Tom
Člen
Registrován: 2012-01-12
Příspěvky: 7

Re: Cider je moc vodový

Zajímavé. A co v případě kyselosti použít jablka, která tolik kyselá nejsou, myslím že ve správném poměru by to pomohlo. Jinak pakliže někdo není na kyselé, tak potom je ta chuť dost výrazná. Chybí nám tu třísloviny, ta hořkost jakou mají jablka na cider.

Offline

#6 2014-10-30 19:34:40

Astronaut
Člen
Registrován: 2014-10-15
Příspěvky: 7

Re: Cider je moc vodový

merite nekdo hustotu za pomoci hustomeru? pokud ano, kolik je idealni hodnota pred a pro kvaseni?

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK