Stránky 1
#1 2011-06-15 18:39:08
- Doktor
- Člen
- Registrován: 2011-06-15
- Příspěvky: 19
Cider je moc vodový
Loni jsem zkusil vyrobit cider, ale bohužel jsem jablečný mošt při vstupu moc naředil vodou - na cca 5,5l mostu jsem dal 1,5-2l vody. Doplnil jsem cukrem cca 1,0 kg, přidal kvasinky a živnou sůl. Kvašení proběhlo normálně. Výsledný produkt je však vodový (asi se není čemu divit). První pokus nevyšel, podruhé to bude třeba lepší. Nicméně nedá se to nějak zahustit?? Případně dá se nějak mému produktu upravit chuť?
Offline
#2 2011-06-15 19:07:06
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Cider je moc vodový
v únoru jsem dělal cider a z jablek jsem neměl ani 50% moštu. Takže jsem zbytky z lisu nechal loužit ve vodě a lisoval ješte jednou. Cider byl taky vodnatý, ale s časem se ta chuť zlepšovala a dnes se mi zdá dobrý.
Jinak z moštu se pomalým odpařováním vody dá udělat takový 'sirup'. Ten by se mohl dát přidat.
Offline
#3 2012-01-12 14:42:44
- Toronto Tom
- Člen
- Registrován: 2012-01-12
- Příspěvky: 7
Re: Cider je moc vodový
Jak změnit chuť mne nenapadá, snad jedině navýšit obsah alkoholu. Přidat cukr a cider začne znovu kvasit. A k ředění vodou. Já bych doporučil prostě neředit. Používat 100% mošt.
Offline
#4 2012-01-12 15:58:36
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Cider je moc vodový
Já bych taky neředil.. i když je tu vyjímka když je mošt velmi kyselý( závisí od jablek), dá se snížit kyselost právě ředěním. Ale s tím bych byl opatrný , myslím že ne víc než 10%. Jde o to že po prokvašení do sucha ta kyselinka dost vyčuhuje a abych to pak trochu zharmonizoval, musím přidat víc sladké rezervy( odpařený mošt ). Pak ovšem už cider není tak suchý..
Offline
#5 2012-01-12 18:28:27
- Toronto Tom
- Člen
- Registrován: 2012-01-12
- Příspěvky: 7
Re: Cider je moc vodový
Zajímavé. A co v případě kyselosti použít jablka, která tolik kyselá nejsou, myslím že ve správném poměru by to pomohlo. Jinak pakliže někdo není na kyselé, tak potom je ta chuť dost výrazná. Chybí nám tu třísloviny, ta hořkost jakou mají jablka na cider.
Offline
#6 2014-10-30 19:34:40
- Astronaut
- Člen
- Registrován: 2014-10-15
- Příspěvky: 7
Re: Cider je moc vodový
merite nekdo hustotu za pomoci hustomeru? pokud ano, kolik je idealni hodnota pred a pro kvaseni?
Offline
Stránky 1