Stránky 1
#1 2014-12-26 19:30:27
- martin
- Člen
- Registrován: 2014-12-26
- Příspěvky: 1
Výroba cideru v zimě?
Ahoj! Tak jsem se nějakým nedopatřením dostal k tomu, že bych si rád zkusil vyrobit vlastní cider - jenže jsem jaksi propásnul celý podzim, pravděpodobně nejvhodnější dobu pro tyhle pokusy.
Má smysl se do toho pouštět na zimu? Zkoušeli jste někdo nechat cider kvasit a zrát přes zimu, funguje to?
A nemáte někdo tip, jak v domácích podmínkách improvizovaně vylisovat jablka (moštnárny už budou asi dávno zavřené), a případně jakou odrůdu zvolit?
Díky za rady :-)
Martin z Polabí
Offline
#2 2014-12-27 13:53:59
- Snooky®
- Člen
- Registrován: 2014-10-01
- Příspěvky: 14
Re: Výroba cideru v zimě?
zrovna nedávno jsem řešil podobný problém, naštěstí se povedlo sehnat improvizovanou drtičku a lis :-) 23.12.2014 jsme tedy místo pečení cukroví moštovali :-D
Moc toho není cca 30 litrů moštu. Z asi 20 litrů chci zkusit udělat cider tak se uvidí no.
Offline
#3 2017-12-22 10:22:46
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Výroba cideru v zimě?
no, já mám teď pod šopou dvě padesátky, už asi měsíc to v nich šumí, zloušel jsem to tak už loni a bylo to dobrý, hodně se zpomalí průběh kvašení a o to mi jde. jen jsem trochu opatrný při teplotách pod nulou - do -5 ještě v poho..
mimochodem letos poprvé varianta s dříny a po loňském úspěchu opět něco s kdoulovými jabky...
Offline
#4 2017-12-26 21:51:20
- Piparkakuja
- Člen
- Registrován: 2015-10-31
- Příspěvky: 134
Re: Výroba cideru v zimě?
Ideální doba na výrobu ledového cideru, teda až přijdou mrazy. Přemrzlá jablka netřeba drtit, jdou lisovat polorozmrzlá. Odzkoušeno, zcela čirý, narúžovělý mošt a cukernatost extra vysoká.
Improvizovaně lisovat jablka, tak leda mezi dvě prkýnka v hardu dát drť a nějak to zatížit.
Cider frei!
Offline
Stránky 1