#1 2014-12-26 19:30:27

martin
Člen
Registrován: 2014-12-26
Příspěvky: 1

Výroba cideru v zimě?

Ahoj! Tak jsem se nějakým nedopatřením dostal k tomu, že bych si rád zkusil vyrobit vlastní cider - jenže jsem jaksi propásnul celý podzim, pravděpodobně nejvhodnější dobu pro tyhle pokusy.

Má smysl se do toho pouštět na zimu? Zkoušeli jste někdo nechat cider kvasit a zrát přes zimu, funguje to?

A nemáte někdo tip, jak v domácích podmínkách improvizovaně vylisovat jablka (moštnárny už budou asi dávno zavřené), a případně jakou odrůdu zvolit?

Díky za rady :-)

Martin z Polabí

Offline

#2 2014-12-27 13:53:59

Snooky®
Člen
Registrován: 2014-10-01
Příspěvky: 14

Re: Výroba cideru v zimě?

zrovna nedávno jsem řešil podobný problém, naštěstí se povedlo sehnat improvizovanou drtičku a lis :-) 23.12.2014 jsme tedy místo pečení cukroví moštovali :-D
Moc toho není cca 30 litrů moštu. Z asi 20 litrů chci zkusit udělat cider tak se uvidí no.

Offline

#3 2017-12-22 10:22:46

Pythonn
Člen
Registrován: 2010-10-30
Příspěvky: 39

Re: Výroba cideru v zimě?

no, já mám teď pod šopou dvě padesátky, už asi měsíc to v nich šumí, zloušel jsem to tak už loni a bylo to dobrý, hodně se zpomalí průběh kvašení a o to mi jde. jen jsem trochu opatrný při teplotách pod nulou - do -5 ještě v poho..
mimochodem letos poprvé varianta s dříny a po loňském úspěchu opět něco s kdoulovými jabky...

Offline

#4 2017-12-26 21:51:20

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Re: Výroba cideru v zimě?

Ideální doba na výrobu ledového cideru, teda až přijdou mrazy. Přemrzlá jablka netřeba drtit, jdou lisovat polorozmrzlá. Odzkoušeno, zcela čirý, narúžovělý mošt a cukernatost extra vysoká.
Improvizovaně lisovat jablka, tak leda mezi dvě prkýnka v hardu dát drť a nějak to zatížit.

Cider frei!

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK