Stránky 1
#1 2011-03-13 10:15:33
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Zkušenosti s výrobou
Máte někdo zkušenosti s výrobou jablečného octa? Na internetu je řada receptů, ale pár věcí mi není jasných. Při kvašení normálně vzniká alkohol, jak poznám, že většina alkoholu už je přeměná na kyselinu octovou? Jaké jablka jsou na ocet nejvhodnější?
Offline
#2 2011-05-06 23:14:23
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Zkušenosti s výrobou
vzal jsem litr domácího cideru, do něj jsem přidal lžíci jablečného octa a nechal jsem ho v lahvi při pokojové teplotě s přístupem vzduchu. Po týdnu začíná octovatět.
Offline
#3 2011-10-04 19:11:32
- Doktor
- Člen
- Registrován: 2011-06-15
- Příspěvky: 19
Re: Zkušenosti s výrobou
podařilo se mi teď nechtěně vyrobit cca 1l octa z hroznové šťávy původně zamýšlené na burčák. Bylo to z druháku od hroznů, kdy jsem cukrem dochutil den vyluhovanou šťávu. Nechal jsem to cca 2-3 týdny odkryté jen pod utěrkou bez kvasné zátky. Nedával jsem tam ani kvasinky. Kvasilo to jen velmi málo a pomalu, pak se objevil bílý povlak a začalo to být cítit octem - viz jak píšou v tom návodě, na který odkazuješ. Takže to asi funguje.
Offline
#4 2011-10-04 22:40:43
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Zkušenosti s výrobou
zatím se mi to úplně nepovedlo. Cider zoctovatěl, ale ten ocet je slabý. Možná je potřeba víc cukru?
Offline
Stránky 1