#1 2011-03-13 10:15:33

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Zkušenosti s výrobou

Máte někdo zkušenosti s výrobou jablečného octa? Na internetu je řada receptů, ale pár věcí mi není jasných. Při kvašení normálně vzniká alkohol, jak poznám, že většina alkoholu už je přeměná na kyselinu octovou? Jaké jablka jsou na ocet nejvhodnější?

http://jahoda2020.blog.cz/0809/jablecny-ocet

Offline

#2 2011-05-06 23:14:23

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Zkušenosti s výrobou

vzal jsem litr domácího cideru, do něj jsem přidal lžíci jablečného octa a nechal jsem ho v lahvi při pokojové teplotě s přístupem vzduchu. Po týdnu začíná octovatět.

Offline

#3 2011-10-04 19:11:32

Doktor
Člen
Registrován: 2011-06-15
Příspěvky: 19

Re: Zkušenosti s výrobou

podařilo se mi teď nechtěně vyrobit cca 1l octa z hroznové šťávy původně zamýšlené na burčák. Bylo to z druháku od hroznů, kdy jsem cukrem dochutil den vyluhovanou šťávu. Nechal jsem to cca 2-3 týdny odkryté jen pod utěrkou bez kvasné zátky. Nedával jsem tam ani kvasinky. Kvasilo to jen velmi málo a pomalu, pak se objevil bílý povlak a začalo to být cítit octem - viz jak píšou v tom návodě, na který odkazuješ. Takže to asi funguje.

Offline

#4 2011-10-04 22:40:43

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Zkušenosti s výrobou

zatím se mi to úplně nepovedlo. Cider zoctovatěl, ale ten ocet je slabý. Možná je potřeba víc cukru?

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK