Stránky 1
#1 2011-05-01 11:11:19
- ondro
- Člen
- Registrován: 2011-05-01
- Příspěvky: 13
Fermentačná nádoba
Som uplny zaciatocnik, a chcem sa spýtať na vaš názor na rôzne plastové nádoby na kvasenie, alebo neskôr na uskladnenie mostu/cideru či to neovplyvňuje vyslednú chuť napoja?
Upravil ondro (2011-05-01 11:11:51)
Offline
#2 2011-05-01 15:26:50
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Fermentačná nádoba
já používám plastový barel (30l) a skleněné demižony (10l). Sklo mám raději ne kvůli chuti, ale kvůli údržbě. Je potřeba nádoby pořádně vyčistit a sklo se čistí lépe.
na uskladnění jsou dobré láhve s korunkovým uzávěrem (od piva). Dá se koupit zátkovačka i zátky, např. na eshop.vinarskepotreby.cz. Taky používám láhve od piva Bernard a v IKEA se dají koupit dobré litrovky http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50108908.
Offline
#3 2011-05-01 16:14:12
- ondro
- Člen
- Registrován: 2011-05-01
- Příspěvky: 13
Re: Fermentačná nádoba
Pýtal som sa preto lebo zacinam a neviem do akeho hardweru mam investovať. Zrejme pôjdem do skla.
Ta Ikea flasa je dobra, v miestnej vinoteke sa dá zohnať aj vo verzii 2L zelená za 2 Eur.
Vydrži ten uzáver alebo flasa v pohode tlaky z CO2 ?
Offline
#4 2011-05-01 19:17:11
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Fermentačná nádoba
demižóny se dají dobře koupit na aukru.
zatím mi žádná láhev nepraskla, ale taky nemám cider moc perlivý. Francouzi používají na cidre lahve na šampaňské, ty vydrží hodně.
Offline
#5 2011-05-19 07:26:11
- tonda
- Host
Re: Fermentačná nádoba
Z vlastní zkušenosti doporučuji bílé plastové nádoby (barevný plast obsahuje barviva, která ne vždy jsou nezávadná). Nádoby co největší, čím menší nádoba, tím hůř mošt kvasí. Postačuje 50 l bílá plastová nádoba se širokým víkem na závit. Po prvním kvašení, kdy se začne objevovat pěna na "koláči" na hladině moštu stočit do čisté nádoby (sklo nebo vysířený sud) a nechat kvasit dál už s použitím kvasné zátky. Spousta informací je v knize "Jak se dělá cidre calvados pommeau - Helena Uhrová", vřele doporučuji. Viz např. odkaz http://knihy.abz.cz/prodej/jak-se-dela-calvados.
#6 2011-12-30 11:20:39
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Fermentačná nádoba
Taky používám spíše demižony 10L a 20L. A akonec stáčím do piv.lahví Bernard s uzávěrem,vydrží tlaky a dají se vykoupit zpětně z BILLY ZA 7,-kČ jedna což je super cena!
Offline
#7 2011-12-30 17:06:12
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Fermentačná nádoba
to je dobrý tip, taky je používám, ale nenapadlo mě je vykoupit. Kupuju je plné.
Co ale netuším je jak sehnat nové těsnění.
Offline
#8 2011-12-31 14:03:41
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Fermentačná nádoba
Dají se sundat a vyvařit..
Offline
#9 2012-01-02 18:04:55
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Fermentačná nádoba
to jo, ale ta guma časem tvrdne a praská. Zajímalo mě to hlavně kvůli těm z IKEA, protože kvůli těsnění nevyhodím láhev za 50kč.
Offline
#10 2012-01-03 13:41:30
- bernardus
- Člen
- Registrován: 2011-05-19
- Příspěvky: 19
Re: Fermentačná nádoba
Tuším, že v Praze v Ječné ulici ,kousek nad Městským pivovarem(?), už za komunistů leta prodávali, a stále prodávají výrobgy z gumy. Mohli by tam mít buď hotová těsnění, nebo koupit plát gumy, a těsnění si vystřihnout.
Offline
#11 2012-02-14 16:30:52
- waran
- Člen
- Registrován: 2012-02-14
- Příspěvky: 1
Re: Fermentačná nádoba
Offline
#12 2012-02-15 07:50:32
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Fermentačná nádoba
díky
Offline
#13 2012-09-27 09:27:34
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: Fermentačná nádoba
já jsem koupil kýble tady: http://www.obalcentrum.cz/obaly/kbeliky … ?ItemIdx=1 mají tam i PET lahve, je jich ale třeba objednat tuším minimálně 100, takže jich teď mám plnej sklep
Offline
#14 2012-11-16 01:01:23
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Fermentačná nádoba
plast moc nedoporučuju, jelikož vstřebává pachutě, takže pokud něco zanedbáte, aceton, ocet, tak se toho budete těžko zbavovat, nejlepší je sklo nebo nerez
Offline
#15 2012-12-05 10:45:16
Re: Fermentačná nádoba
Pokud chcete větší objemy, tak se plastu nevyhnete, nebo investici za dražší nerez sud s duší. Plastové fermentátory značky Spiedel pro vinaře patří ke špičce na trhu, ale zase něco stojí. Rozumným kompromisem jsou levnější plastové "barely OFF" pro uchování (a fermentaci) moštů a vín >> http://www.obal-centrum.cz/ceniky/potra … e_sudy.pdf . Zmapoval jsem to a lepší cenu na internetu asi nenajdete, nejlépe vychází 200l barel!
Doufám, že můj příspěvek pomohl.
Offline
#16 2012-12-06 09:00:34
- jarda
- Člen
- Registrován: 2012-09-25
- Příspěvky: 27
Re: Fermentačná nádoba
Nakoupil jsem 50 L sudy ( http://www.obaly.cz/plastovy-sud-50l-ko … heureka.cz ), výborně se s nimi pracuje a hlavně není problém s manipulací. A i cena není tak hrozná
Offline
#17 2012-12-06 14:06:10
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: Fermentačná nádoba
ideálně kdyby se ještě dělaly úplně průhledný...
Offline
#18 2012-12-06 23:00:24
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Registrován: 2012-11-15
- Příspěvky: 79
- Web
Re: Fermentačná nádoba
nevím, jestli by nebylo vhodnější si připlatit za sklo: http://www.vinarskyraj.cz/detail/demizo … ovem-kosi/
ten plast tam bude za chvilku cítit
Offline
#19 2012-12-13 21:51:40
- Ondra
- Člen
- Registrován: 2012-09-02
- Příspěvky: 67
Re: Fermentačná nádoba
díky za tip, já mám teď pár starších demižonů 10 -25 litrů a jestli se to letos povede s mými experimenty s keevingem a cider bude dobrý, větší demižon se bude určitě hodit... ty plastový kýble jsem měl hlavně na maceraci drti
Offline
#20 2015-05-26 09:21:14
Re: Fermentačná nádoba
sklo je fajn, má však jednu velkou nevýhodu. JE ROZBITELNÉ! Vloni jsem 60l demižon při ukládání mírně ťuknul a ten se rozlétl (Bohu žel i s moštem). Málem jsem to obrečel. Letos na to peču a jdu do plastu, nebo nerezu. off barely jsou super, ale máte někdo zkušenost s nerezem (nádoba s plovoucím víkem), nebo otevřeným kegem (zvažuju odšroubování jehly a vsazení kvasné zátky)?
Offline
Stránky 1