Stránky 1
#1 2018-10-11 12:08:33
- MilanK
- Člen
- Registrován: 2018-10-11
- Příspěvky: 5
jak snížit pH moštu
pH moštu před zakvašením má být 3,3 -3,7. Pro kvalitu Cideru a MB stability moštu čím méně, tím lépe... JAK SNÍŽIT pH? Dohledal jsem, že lze použít Ca, ale dávkování mi není jasné. Umí někdo nahodit konkrétní výpočet dávkování pro příklad: 50l moštu; naměřené pH 3,5; požadované pH 3,3???
Upravil MilanK (2018-10-11 16:38:44)
Offline
#2 2018-10-11 20:05:13
- Piparkakuja
- Člen
- Registrován: 2015-10-31
- Příspěvky: 134
Re: jak snížit pH moštu
Než tam sypat nějakou chemii, tak raději splašit kýbl kyselých jablek a dodat trochu moštu. Co máš za jablka, že máš vysoké pH? S těmi českými odrůdami mám spíš opačný problém a sice, že těch kyselin je v nich až moc.
P.
Offline
#3 2018-10-12 06:24:43
- MilanK
- Člen
- Registrován: 2018-10-11
- Příspěvky: 5
Re: jak snížit pH moštu
Než tam sypat nějakou chemii, tak raději splašit kýbl kyselých jablek a dodat trochu moštu. Co máš za jablka, že máš vysoké pH? S těmi českými odrůdami mám spíš opačný problém a sice, že těch kyselin je v nich až moc.
P.
Ještě jsem nezačal, ale než začnu, chci vědět maximum! To jsem nečekal, že by měly být česká jablka až tolik kyselá?! Nicméně, v teoretickém výpočtu se ztrácím, tak bych rád viděl příklad výpočtu.
Offline
#4 2020-08-18 14:18:59
- KarelK
- Člen
- Registrován: 2020-08-18
- Příspěvky: 2
Re: jak snížit pH moštu
pH se dá ovlivňovat oběma směry. Je-li mošt příliš kyselý, obsahuje velké množství kyselin a jeho pH je nižší než doporučované 3,3 potom je možné přidat uhličitan vápenatý CaCO3, který část kyselin zneutralizuje.
Je-li mošt málo kyselý, pH vyšší než 3,7, dá se přidat kyselina jablečná nebo vinná. Vysoké pH s sebou nese rizika špatného samočištění a vyšší náchylnosti k mikrobiálnímu znehodnocení. Všechno je běžně dostupné ve vinařských potřebách, dávkování je uvedeno na přípravku.
Alternativně je možné mošt naředit vodou což se běžně dělá např. u rybízových vín, ale potom je potřeba upravit i množství cukru.
Offline
Stránky 1